Άρση μέτρων: Τα επόμενα βήματα – Ποιοί ανεβάζουν ρολά, τι ισχύει για self-test

Με τα επόμενα βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων, αλλά και την εκστρατεία του εμβολιασμού να διευρύνεται, συνεχίζεται το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας, βάσει και του χρονοδιαγράμματος της κυβέρνησης για απελευθέρωση δραστηριοτήτων.

Μετά τα θερινά σινεμά, που άνοιξαν τις πύλες τους την Παρασκευή, σειρά παίρνουν αύριο τα καταστήματα OΠΑΠ, ενώ από τις 28 Μαΐου θα επιτρέπονται οι συναυλίες, μόνο σε ανοιχτούς χώρους

Την επόμενη Δευτέρα, 31 Μαΐου, θα ανοίξουν εκ νέου και τα γυμναστήρια. Το πλαίσιο λειτουργίας τους αναμένεται να καθοριστεί επακριβώς τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν επίσης οι υπηρεσίες ευεξίας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής, αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως χώροι δεξιώσεων, σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης.

Self-test

Αυτή αύριο, Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε, θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων δύο self tests για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Ο εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα για δύο κιτ αυτοελέγχου, ένα για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και ένα για την επόμενη, από 31 Μαΐου.

Η διενέργεια των ατομικών τεστ συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της «Εργάνης».

Κρούσματα: Πού αυξάνονται, πού μειώνονται

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες ο ΣΚΑΪ, αύξηση κρουσμάτων της τάξεως του 10%-15% παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής των Ειδικών.

Παρότι την εβδομάδα 17-21 Μαΐου πανελλαδικά τα κρούσματα μειώθηκαν από τα 19.956 σε 19.542, στην Περιφέρεια Αττικής οι μολύνσεις αυξήθηκαν από τα 9.327 σε 9.540, ενώ οριακή ήταν η άνοδος στον Πειραιά από τα 1.194 κρούσματα στα 1.220. 

Αντίστοιχα, στην Κεντρική Κέρκυρα τα κρούσματα μέσα σε πέντε ημέρες από τα 161 ανήλθαν στα 185, ενώ στον δήμο Κιλκίς από τα 60 έφτασαν στα 74. 

Στον δήμο Κορίνθου οι μολύνσεις από τις 98 άγγιξαν τις 115 και στο δήμο Μυτιλήνης από τα 87 στα 100. 

Στον δήμο Βόλου την περασμένη Δευτέρα καταγράφηκαν 376 κρούσματα και χθες έφτασαν τα 389, ενώ στον δήμο Ρεθύμνου από τα 63 ανέβηκαν στα 76. 

Αντίθετα, ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τον Δήμο Αθηναίων, καθώς υπήρξε μείωση από τα 2.275 κρούσματα στις 17 Μαΐου, προχθές περιορίστηκαν στα 2.040 και στον Πειραιά από τα 792 έπεσαν στα 770. 

«Οδηγούν» τους εμβολιασμούς οι 40άρηδες

Πάντως, το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλα τα εμβόλια για τους 40-44 δείχνει να προσφέρει σημαντική ώθηση στην επιχείρηση «Ελευθερία», με τη συμμετοχή να είναι πολύ μεγάλη τα τελευταία 24ωρα.

Χθες, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε πως σε ένα 24ωρο τα ραντεβού στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα ξεπέρασαν τις 100.000.

Διαβάστε επίσης: Νησιά δύο ταχυτήτων στα εμβόλια

Παράλληλα, αύριο αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τους 35-39, με τον Μάριο Θεμιστοκλέους να τονίζει πριν μερικές ημέρες ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου». 

Άλλωστε, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας έχει προαναγγείλει και τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 16-18, διευκρινίζοντας ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών δε θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Από 1η Ιουνίου το «πράσινο πιστοποιητικό»

Όσον αφορά την θέσπιση του «διαβατηρίου υγείας» εντός της Ε.Ε., όπως γνωστοποιήθηκε χθες, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να το εκδίδει από την 1η Ιουνίου, καθώς έχει ήδη περάσει με επιτυχία το τεστ προσομοίωσης. 

Διαβάστε επίσης: Πώς θα λειτουργεί το «πράσινο πιστοποιητικό»; – Το Politico απαντά σε 12 ερωτήσεις

Όπως διευκρίνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, το πιστοποιητικό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός της Ένωσης πιθανότατα από τις 20 Ιουνίου

ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/society/561373579/arsi-metron-ta-epomena-vimata-poioi-anevazoyn-rola-ti-ischyei-gia-self-test/

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση