Σπήλιος Λιβανός στο «Π»: Στο χέρι μας να αφήσουμε πίσω τα lockdown

Messolonghi Voice
8 λεπτά ανάγνωσης

Την πεποίθηση ότι είναι στο χέρι μας να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τον κύκλο των lockdown εκφράζει, μιλώντας στο «Π», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός. Εξαίρει το εμβολιαστικό πρόγραμμα που «τρέχει» και εκτιμά ότι, όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί, τόσο θα πείθονται και οι πιο επιφυλακτικοί. Εξηγεί, τέλος, πώς θα δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις μετά τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών για τη ζωική και τη φυτική παραγωγή, αλλά και τον σχεδιασμό του υπουργείου για τη διαχείριση των κονδυλίων από τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η άρση των περισσότερων περιορισμών ίσως δίνει σε ορισμένους πολίτες την αίσθηση ότι έχουμε ξεμπερδέψει. Είμαστε σε μια τέτοια φάση;

Είμαστε σε αρκετά καλύτερη θέση από εκείνη που ήμασταν μέχρι πριν από λίγο καιρό. Αυτό, σε συντριπτικό ποσοστό, οφείλεται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι «τρέχουν» με πρωτόγνωρους ρυθμούς, μέσα από μία άψογη διαδικασία, που ουδέποτε είχαμε ξαναζήσει στο παρελθόν. Ήδη ξεπεράσαμε το «φράγμα» των 5 εκατ. εμβολίων, ενώ σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 2 εκατ. πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Η σημασία των εμβολιασμών αποτυπώνεται στους καθημερινούς μειωμένους δείκτες θνησιμότητας και διασωληνώσεων από τον Covid-19 και στην εντυπωσιακή ελαχιστοποίηση των εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν σοβαρά.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα. Με δεδομένο τον προγραμματισμό του Σχεδίου «Ελευθερία», μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουμε πετύχει μία ανοσία της τάξεως του 50% του πληθυσμού και μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι είμαστε πια κοντά στην έξοδο από τη «μαύρη τρύπα» της πανδημίας.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε. Ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι ύπουλος, μπορεί να μεταλλάσσεται και εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, χωρίς να ξεχωρίζει ηλικίες, φύλο ή άλλα χαρακτηριστικά. Δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Ούτε εμείς, ούτε ο πλανήτης ολόκληρος. Είμαστε όμως σε καλό δρόμο και είναι πλέον στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τα «δώρα» της επιστήμης και με «όπλο» μας την ατομική ευθύνη να πετύχουμε την απαλλαγή μας από τον πρωτοφανή εφιάλτη της πανδημίας.

Μπορείτε να πείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια, σε σύγκριση με πέρυσι, ότι δεν θα χρειαστεί να επαναληφθούν τα οριζόντια και μακράς διαρκείας lockdown που είχαμε το προηγούμενο διάστημα από το φθινόπωρο;

Όπως ήδη σας είπα, το «όπλο» των εμβολίων είναι πανίσχυρο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε ώστε να μπορούν όλοι οι ενήλικες να έχουν δωρεάν πρόσβαση στους εμβολιασμούς. Η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική. Είναι στο χέρι μας να αφήσουμε οριστικά πίσω τα οριζόντια μέτρα και τα lockdown, τα οποία έχουν δυσβάστακτες συνέπειες τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία.

Σας ικανοποιεί η πρόοδος της επιχείρησης «Ελευθερία»; Διότι, σε αρκετές ηλικιακές ομάδες υπάρχουν κενά…

Πράγματι. Ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες είναι και πιο ευάλωτες, η ανταπόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Από την άλλη πλευρά, οι νεότερες γενιές προσέρχονται με χαρά στα εμβολιαστικά κέντρα για να «πάρουν τη ζωή τους πίσω», όπως σωστά λένε. Ευελπιστώ ότι όσο θα μεγαλώνει ο συνολικός αριθμός των πολιτών που θα σηκώνουν τη σημαία της «Ελευθερίας», θα πείθονται όλο και περισσότεροι να ακολουθήσουν. Μην ξεχνάτε ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες ξεκίνησαν πρώτες τους εμβολιασμούς και υπήρχε μία κατανοητή επιφύλαξη, η οποία συν τω χρόνω ατονεί. Ταυτοχρόνως, πλέον, ξεκινάει και το πρόγραμμα του εμβολιασμού μιας μεγάλης κατηγορίας πολιτών που έχει αντικειμενικές δυσκολίες να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο. Άρα, πάμε πολύ καλά. Και πάμε καλύτερα.

Ο τουρισμός ανοίγει υπό ασφαλείς συνθήκες; Και μπορεί να χρειαστεί, όπως και πέρυσι το καλοκαίρι, να εφαρμοστούν τοπικά περιοριστικά μέτρα σε τουριστικούς προορισμούς, αν τα πράγματα επιδεινωθούν;

Η ευθύνη αυτή ανήκει στους ειδικούς και η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι σέβεται και ακολουθεί τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, τότε θα ληφθούν έκτακτα μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Όλοι ευχόμαστε να αποφευχθούν, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που θα κρίνει την αναγκαιότητα ή μη.

Από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Κορίνθια και Αττική, αλλά και από την κακοκαιρία των χειμερινών μηνών, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για αποζημιώσεις. Πώς και πότε θα καλυφθούν αυτά τα ποσά;

Το φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές της χώρας, ήταν πρωτόγνωρο. Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ από την πρώτη στιγμή έσκυψαν πάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση εξεύρεσης άμεσης λύσης. Βούληση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπισθούν οι καταστροφές άμεσα και να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα που δίνουν η ΕΕ, ο ΕΛΓΑ αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός. Αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού η αποζημίωση των αγροτών και με κάθε τρόπο θα το επιτύχουμε. Ήδη έχω θέσει το θέμα στους συναδέλφους μου στην ΕΕ, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Πέμπτης.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Κορινθία, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν άμεσα τις διαδικασίες και σήμερα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της καταγραφής. Όλες οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιωθούν πλήρως, ενώ για το φυτικό κεφάλαιο, και για όσες ζημιές δεν καλύπτονται από την πάγια διαδικασία, θα εξαντληθούν οι δυνατότητες κάλυψής τους από τον νόμο περί κρατικής αρωγής.

Πότε θα αρχίσει η χώρα μας να διαχειρίζεται νέα κεφάλαια στον πρωτογενή τομέα από τη νέα ΚΑΠ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης; Ποιες πρωτοβουλίες ετοιμάζετε;

Τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας ΚΑΠ συνιστούν μία μοναδική ευκαιρία για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου του αγροτικού τομέα. Από τα 19,5 δισ. ευρώ της ΚΑΠ, στη μεταβατική περίοδο ήδη αξιοποιούνται τα περίπου 2 δισ. ευρώ – ποσά που κατευθύνονται κυρίως στην ενίσχυση και προσέλκυση νέων αγροτών, στις βιολογικές καλλιέργειες και στα σχέδια βελτίωσης.

Το στρατηγικό σχέδιο της χώρας, όσον αφορά την αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2023-27, βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας και διαβούλευσης, με στόχο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Ταυτοχρόνως, έχει ήδη εγκριθεί το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, από τους οποίους ο πρωτογενής τομέας θα ενισχυθεί συνολικά με περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ, που θα ενεργοποιήσουν επιπλέον σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια – πάνω από 2 δις ευρώ– που θα δράσουν πολλαπλασιαστικά για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Σε ποιους άξονες θα κατευθυνθούν τα χρήματα;

Η υλοποίηση θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και οι πόροι θα κατευθυνθούν σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1. Τον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα μέσω προγραμμάτων για την καινοτομία και την πράσινη γεωργία, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, τον αγροτουρισμό, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τη γενετική βελτίωση.

2. Τα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

3. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα.

4. Τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής των υδατοκαλλιεργειών.

Τα οφέλη θα είναι σημαντικά για το σύνολο της κοινωνίας. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα, θα επιτευχθεί αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και των εξαγωγών, ενώ, ταυτόχρονα, τα γεωργικά προϊόντα θα αποκτήσουν επιπλέον προστιθέμενη αξία, επιφέροντας αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

ΠΗΓΗ:https://www.paraskhnio.gr/%CF%83%CF%80%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%B1/

ΕΠΙΣΥΜΑΝΘΕΙ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Σχολιάστε