ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΠΡΟΩΘΕΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αρδευτικά έργα που δίνουν λύση στο τεράστιο αρδευτικό πρόβλημα της Φλώρινας, προϋπολογισμού 41.500.000,00 € , συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. προωθεί το ΥΠΑΑΤ.

Συγκεκριμένα, στην προέγκριση της διακήρυξης με την οποία ξεκινά η διαδικασία υλοποίησης του 1ου υποέργου «Κατασκευή αρδευτικών δικτύων Τριανταφυλλιάς» της  πράξης«Αρδευτικά δίκτυα Τριανταφυλλιάς Α΄ Φάση» που είναι ενταγμένη στο Μέτρο 4,  υπομέτρο 4.3, δράση 1 με κωδικό  ΟΠΣΑΑ: 0011347040  του  Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχώρησε η ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΤ, ύστερα από οδηγίες του υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού και του υφυπουργού κ. Γιάννη Οικονόμου.

Η Φλώρινα σήμερα αντιμετωπίζει  ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην χώρα μας που είναι η διαχείριση των υδατικών πόρων και συγκεκριμένα η εκμετάλλευση του υδάτινου δυναμικού. Το φράγμα Τριανταφυλλιάς ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, έχει ολοκληρωθεί εδώ και μια πενταετία χωρίς όμως την κατασκευή των συνοδών έργων και συγκεκριμένα των Αρδευτικών δικτύων.

Με το έργο  «Αρδευτικά δίκτυα Τριανταφυλλιάς–Α’ φάση» αρδεύεται γεωργική έκταση 18 χιλιάδων στρεμμάτων, η οποία αποτελεί τμήμα του έργου «Αρδευτικά δίκτυα Πεδιάδας Φλώρινας» συνολικής εκτάσεως 54 χιλιάδων στρεμμάτων.

Στην παρούσα εργολαβία (Α’ φάση) προβλέπεται να κατασκευασθούν:

•        τα έργα προσαγωγής του νερού που αποτελούνται από αγωγό σύνδεσης με το έργο υδροληψίας του φράγματος Τριανταφυλλιάς και αγωγούς μεταφοράς συνολικού μήκους 2.050μ. στους οποίους παρεμβάλλονται δύο πιεζοθραυστικά φρέατα.

•        τα απαραίτητα δίκτυα (αρδευτικά Ζώνης και αποχετευτικά-αποστραγγιστικά) για την εξυπηρέτηση 18.000 στρ. περίπου μικτής έκτασης των Αγροκτημάτων εντός της αρδευτικής περιμέτρου, στα οποία υπάρχει εγκεκριμένος εκούσιος αναδασμός. Αυτά είναι της Υδρούσας, του Τροπαιούχου, του Μεσονησίου, του Τριποτάμου, της Παλαίστρας και τμήματος 1000 στρ. περίπου των Λεπτοκαρυών.

•        Η διασύνδεση του κεντρικού δικτύου με τον υφιστάμενο αγωγό μεταφοράς από το φράγμα Κολχικής, ώστε να τροφοδοτούνται τα υφιστάμενα αρδευτικά  δίκτυα.

•        Η διάνοιξη νέων ή βελτίωση υπαρχόντων έργων αγροτικής οδοποιίας στις προβλεπόμενες κοινόχρηστες ζώνες των αναδασμών, παράλληλα στους κατασκευαζόμενους αγωγούς μεταφοράς και θα κατασκευαστούν τμήματα των ασφαλτόδρομων προσπέλασης στις τρεις νέες γέφυρες ,οι οποίες επίσης περιλαμβάνονται στο παρόν έργο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο εκτέλεσης της προτεινόμενης πράξης περιλαμβάνεται η εγκατάσταση μετρητών παροχής σε κατάλληλα σημεία και υδρομετρητών στα υδροστόμια σε συνδυασμό με σύστημα καρτών χρέωσης και Κέντρου Ελέγχου αυτών, καθώς και το σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων .

Η ανακοίνωση για την ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ δημοπράτησης του έργου θα γίνει εντός του  Ιουλίου 2021.

 Το έργο  Χρηματοδοτείται από Το μέτρο 4.3.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών .

 Η υλοποίηση  του ΠΑΑ με την σύσταση της νέας Γενικής Γραμματείας και τις νέες οδηγίες που δόθηκαν από τον Υπουργό Σπήλιο Λιβανό και τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου επιταχύνεται.

Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, καταναλωτών και πολιτών προς όφελος της Ελληνικής περιφέρειας και των αγροτικών περιοχών. 

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση