Δημιουργία Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού αλλά και Διαχείρισης Κρίσεων περιλαμβάνει το πλάνο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη θωράκιση της δημόσιας ασφάλειας – Καταργούνται κλάδοι και Υπηρεσίες
Το πλέον φιλόδοξο και συνάμα ρεαλιστικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έχοντας λάβει πριν από λίγες ημέρες την έγκριση του πρωθυπουργού, μετά και τη σχετική παρουσίαση που έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Yπουργικού Συμβουλίου.
Είναι ενδεικτικό πως οι τελευταίες αλλαγές σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της Αστυνομίας είχαν γίνει το 2000, και τότε με αρμόδιο υπουργό τον κ. Χρυσοχοΐδη. «Αλλαξαν τόσα στο έγκλημα και στην κοινωνία, οπότε είναι ανεπίκαιρο το πλαίσιο εκείνης της εποχής», λέει στην εφημερίδα Παραπολιτικά» κορυφαία πηγή της Κατεχάκη, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχωρούν σε αυτές τις αλλαγές. Και προσθέτει: «Είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε νέες, σύγχρονες δομές και υπηρεσίες, αλλά και καινούργιους θεσμούς». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πολυσχιδές έργο της Αστυνομίας αφορά πλέον, εκτός των άλλων, το Μεταναστευτικό, τη φύλαξη των συνόρων, το ηλεκτρονικό έγκλημα, την ενδοοικογενειακή βία, τη βία ανηλίκων, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.
Με βάση και τα προαναφερθέντα, δηλαδή το «νέο έγκλημα», εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να δημιουργηθούν νέες Υπηρεσίες και δομές. Που θα αφορούν τόσο τη λειτουργία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και του Αρχηγείου της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο δημιουργούνται δύο νέες Διευθύνσεις:
α) Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και
β) Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων.
Συνομιλητές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επικαλούνται και τον σημαίνοντα ρόλο που έπαιξε η Αστυνομία σε μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών, όπως στα γεγονότα του Εβρου και στην πανδημία του κορονοϊού, θέλοντας έτσι να αιτιολογήσουν και τις φιλόδοξες αλλαγές που κάνουν στον σχεδιασμό της Αστυνομίας.Μεγάλη σημασία δίνεται στον ρόλο του Αρχηγείου της Αστυνομίας αλλά και του αρχηγού. Το σχέδιο, κατ’ αρχάς, περιλαμβάνει μειώσεις Διευθύνσεων και κλάδων. Οι Διευθύνσεις μειώνονται από 43 σε 34 και οι κλάδοι από 5 σε 4, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία, αλλά και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και των συγκρούσεων στο πεδίο των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών.
ΠΗΓΉ:https://www.parapolitika.gr/ellada/article/1125727/allazei-ola-elas-hrusohoidis-meionei-dieuthunseis-stratigiko-shediasmo-diorizei-50-psuhologous-epafes-xenes-upiresies/#.YOQgXk6WLPk.facebook