Αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας αναμένεται να λάβουν χώρα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η έκρηξη κρουσμάτων και ο φόβος επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα έχουν σημάνει συναγερμό και οδηγούν σε επανεξέταση ορισμένων παραμέτρων για τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης των δύο πολιτικών. Αυτός είναι και ο λόγος που ανακοινώσεις τοποθετούνται για τα μέσα της εβδομάδας και μετά.
Η μείωση του ρυθμού νέων εμβολιασμών που προγραμματίζονται και ο σημαντικός αριθμός πολιτών άνω των 60 που είναι ανεμβολίαστοι προκαλούν ανησυχία για τη δυνατότητα αντιμετώπισης ενός τέταρτου κύματος, ειδικά από το φθινόπωρο που οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό οδηγεί σε επίσπευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ να είναι οι πρώτοι που θα επιστρατευθούν εντός του Ιουλίου. Επόμενη ομάδα είναι οι υγειονομικοί, και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.
Η δυσκολία εντοπίζεται στον καθορισμό των κυρώσεων για όσους επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, καθώς «η μετακίνηση σε μη μάχιμες θέσεις δεν μπορεί να θεωρείται ποινή», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που εξετάζεται είναι η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Η εκτενής επεξεργασία αυτού του σχεδίου είναι και ένας από τους λόγους που οι ανακοινώσεις μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μελετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα ΜΜΜ και σε κρίσιμους τομείς για την λειτουργία του κράτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, όπως μονάδες της ΔΕΗ, εργαζόμενοι σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ και εταιρειών ύδρευσης. Στο προσκήνιο έχει έλθει και η υποχρεωτικότητα για τα σώματα ασφαλείας και τους στρατευσίμους, ενώ προς το παρόν φαίνεται να απομακρύνεται για τους εκπαιδευτικούς, με τη σχετική συζήτηση να μετατίθεται λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν.
Η ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας των νέων δεδομένων που έχει προκαλέσει η πανδημία οδηγεί σε αναβολή μερικών ημερών την έναρξη λειτουργίας των εσωτερικών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Η αρχική πρόθεση ήταν η επαναλειτουργία τους στις 15 Ιουλίου με τον ταυτόχρονο διαχωρισμό σε αμιγείς και μεικτούς χώρους. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει προς το τέλος του μήνα και αφού έχει αποκρυσταλλωθεί ο κίνδυνος από την αύξηση των κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται σε πρώτη φάση να λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους και να μετατεθεί για αργότερα η λειτουργία των μεικτών χώρων, με τις τελικές αποφάσεις, όμως, να οριστικοποιούνται τις επόμενες ημέρες.
Αυτό που είναι δεδομένο είναι τα τσουχτερά πρόστιμα για επιχειρήσεις και πελάτες που θα παραβιάσουν τους όρους λειτουργίας των κλειστών χώρων. Έτσι, πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα που έχουν δηλώσει. Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.
Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Επιπλέον, εάν φέρει πλαστό έγγραφο, το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα barcode των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών. Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις: Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορωνοϊό. Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.
Γιώργος Καντέλης
Πηγή: iefimerida.gr