Εμβόλιο Covid 19: Τον Σεπτέμβριο Η Τρίτη Δόση

Προ των πυλών είναι η τρίτη δόση για το εμβόλιο κατά του Covid 19. Η διάρκεια της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας, ιδιαίτερα μετά την ταχύτατη μετάδοση των νέων παραλλαγών του ιού. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη, οι λήπτες του σκευάσματος Johnson θα πρέπει να κάνουν δεύτερη δόση λόγω της Μετάλλαξης Δέλτα.  Από την άλλη, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, δήλωσε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου για την Covid-19 σε ανοσοκατασταλμένους, που δεν διαθέτουν επαρκή αντισώματα, και άλλους πολύ ευάλωτους συμπολίτες μας, ενώ τάχθηκε υπέρ της μίξης των εμβολίων.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση για να θωρακιστεί η χώρα. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού και τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, με την ίδια σειρά που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην αρχή της χρονιάς όπως μετέδωσε το Star.

Πρώτα ο εμβολιασμός των υγειονομικών

Δηλαδή, θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειoνομικοί και θα ακολουθήσουν μετά σταδιακά όλες οι ηλικιακές κατηγορίες, από τους μεγαλύτερους προς του νεότερους. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν η τρίτη δόση εξετάζεται να γίνει με εμβόλια MRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna.

Μελετάται επίσης να σταλεί ενημερωτικό μήνυμα και SMS σε όλους τους εμβολιασμένους για να προγραμματίσουν σταδιακά την τρίτη δόση, με βάση τον χρόνο που έκαναν την δεύτερη δόση. Να σημειωθεί ότι οι επαφές της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν για την προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποια άλλη μετάλλαξη χειρότερη από τη Δέλτα, τα πράγματα στις αρχές της νέας χρονιάς θα θυμίζουν πλέον πολύ την κατάσταση προ κορονοϊού και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Νέα μελέτη

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, τα συμπεράσματα της μελέτης βρίσκονται σε διαφωνία με έρευνα που παρουσίασε η ίδια η Johnson & Johnson αυτό τον μήνα, μελέτες που έδειχναν ότι η προστασία που προσφέρει το μονοδοσικό εμβόλιο έναντι του Δέλτα παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα ακόμα και οκτώ μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Η νέα μελέτη δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση. Ωστόσο τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με άλλες έρευνες που έδειχναν ότι μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα με το εμβόλιο της J&J, προσφέρει αποτελεσματικότητα μόνο κατά 33% έναντι του άκρως μεταδοτικού Δέλτα.

Αναμενόμενα τα αποτελέσματα

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε δεν είναι ότι ο κόσμος δεν πρέπει να εμβολιάζεται με το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Ελπίζουμε όμως ότι στο μέλλον το εμβόλιο θα ενισχύεται είτε με μια επιπλέον δόση του J&J είτε με ενισχυτικές δόσεις της Pfizer ή της Moderna» είπε στην εφημερίδα ο Ναθάνιελ Λάνταου, ιολόγος και επικεφαλής της μελέτης.

Άλλοι ειδικοί σχολίασαν ότι τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα, δεδομένου ότι όλα τα εμβόλια δείχνουν να λειτουργούν καλύτερα όταν χορηγούνται σε δύο δόσεις, προκειμένου να μεγιστοποιείται η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μόσιαλος: Τι είπε για την τρίτη δόση του εμβολίου

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του London School of Economics, «πρέπει να προγραμματιστεί η τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες»

Όπως ανέφερε η τρίτη δόση θα γίνει με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna αλλά αυτό δεν ενέχει κίνδυνο για όσους δεν εμβολιάστηκαν αρχικά με mRNA εμβόλιο. «H μίξη των εμβολίων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Μόσιαλος

Σημείωσε ότι το νέο κύμα αφορά πολίτες χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια. Θα πλήξει τους ανεμβολίαστους και κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμένους, οι οποίοι είτε θα είναι ανοσοκατασταλμένοι είτε θα ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες, γι’ αυτό και ανακύπτει η ανάγκη της χορήγησης αναμνηστικής δόσης.

ΠΗΓΗ: https://www.agriniosite.gr/emvolio-covid-19-ton-septemvrio-i-triti-dosi/

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση