«Ομάδα κρούσης» για την κρατική αρωγή στους πυρόπληκτους – Πότε θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός
Αιφνιδιασμό για τα αυγουστιάτικα ειωθότα επιχείρησε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς νωρίς χθες το πρωί έγινε γνωστή η αναδιάταξη δυνάμεων στον επιτελικό πυρήνα της κυβέρνησης, προκειμένου να υπηρετήσει το νέο «πεδίο μάχης». Το τελευταίο δεν είναι άλλο από την κρατική αρωγή στους πυρόπληκτους, καθώς η ταχεία αποκατάσταση περιουσιών και καθημερινότητας -ιδίως στη Βόρεια Εύβοια- έχουν τοποθετηθεί στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.
Η νέα ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης αντανακλάται πλήρως στις αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες, καθώς ζητούμενο υπήρξε η συγκρότηση μιας «ομάδας κρούσης» που θα φέρει εις πέρας την ανασυγκρότηση, οικονομική και παραγωγική, των πληττόμενων περιοχών. Δηλαδή ένα ολιγομελές επιτελικό σχήμα, το οποίο θα κατευθύνει διαρκώς το διαχειριστικό εκείνο μηχανισμό επαναφοράς των πυρόπληκτων στην κανονικότητά τους.
Δεδομένου, μάλιστα, πως η επόμενη ημέρα των φυσικών καταστροφών στη χώρα προσκρούει σχεδόν πάντα στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η επιτυχία του χθεσινού εγχειρήματος θα κριθεί εν πολλοίς στο σωστό συντονισμό, αλλά και την ορθή κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
Ο «παραδοσιακός» γραφειοκρατικός λαβύρινθος προκάλεσε σχεδόν ταυτόχρονα χθες και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ώστε να περιοριστεί η πανσπερμία «αρμοδίων») αναφορικά με τη διαχείριση των δασών, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να καθοδηγήσει την εθνική λύση, παρεμβαίνοντας σε ένα δεύτερο επίπεδο, μεταρρυθμιστικά στο διεθνές πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια ώρα, στα 120.000 ευρώ θα ανέλθει το ανώτερο ποσό της 1ης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την ενίσχυση των πληγέντων, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιδεικνύει αποφασιστικά τα κοινωνικά του αντανακλαστικά.
Συνολικά, ανακατανομή ρόλων σε καίρια πρόσωπα, αλλά και αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων χθες ήρθαν εν μέρει και ως απάντηση της αυτοκριτικής, αλλά και των παρατηρήσεων προς το Μέγαρο Μαξίμου με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενισχύοντας την πεποίθηση -μετά και τη Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη-ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα αξιοποιήσει σε ενεστώτα χρόνο τα όποια διδάγματα από την πρόσφατη κλιματική κρίση, για να οργανωθεί σε νέα βάση, αλλά και να τολμήσει ουσιαστικές τομές.
Η κλιματική κρίση, άλλωστε, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί οριστικά στα πλαίσια μιας και μόνο κυβερνητικής θητείας (καθώς εξελίσσεται σε συνάρτηση με την ανθρώπινη δραστηριότητα), αλλά η δημιουργία προϋποθέσεων για τον έλεγχό της είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα κύρια ζητούμενα, σύμφωνα με τα οποία θα κριθεί η επάρκεια του παρόντος κυβερνητικού σχήματος, στις επόμενες εκλογές.
Ιδία πρόσωπα, νέοι ρόλοι
Με αυτά τα δεδομένα, η ενδοκυβερνητική αναδιάταξη είχε και ως αποτέλεσμα να αναδιανεμηθούν οι καινούριοι ρόλοι στα ίδια απολύτως πολιτικά πρόσωπα, αφού κανένα νέο δεν εισέρχεται στην κυβέρνηση, δίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου τη δυνατότητα να επανέλθει διορθωτικά, υπό τον τίτλο «ανασχηματισμός».
Στο νέο «οργανόγραμμα», ωστόσο, του Μεγάρου Μαξίμου θα υπάρχουν στο εξής δύο Υπουργοί Επικρατείας μετά τη χθεσινή αναβάθμιση του κ. Σκέρτσου, αλλά και νέα έκφραση στην κυβερνητική επικοινωνία, με τον Γιάννη Οικονόμου να εισέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και την Αριστοτελία Πελώνη να τον αναπληρώνει στο εξής.
Αναλυτικά, οι αλλαγές:
– Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.
– Ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.
– Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.
– Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.
– Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.
Μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε η ανάδειξη του Χρήστου Τραντόπουλου, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών σε «θησαυροφύλακα» της κρατικής αρωγής στους πυρόπληκτους νέος Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργού, με το Μέγαρο Μαξίμου να στέλνει μήνυμα μηδενικής ανοχής σε τυχόν μακρόσυρτες διαδικασίες αποζημιώσεων και παροχής ρευστότητας προς όλους όσοι υπέστησαν την πύρινη δοκιμασία.
Εκτός από τη λειτουργική οπτική των χθεσινών αλλαγών -ώστε να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο στον τομέα της αποκατάστασης των πληγέντων– το ανακάτεμα των φύλλων της τράπουλας που επιχείρησε ο Πρωθυπουργός, τον απελευθερώνει πολιτικά από τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη σύνθεση του τρέχοντος κυβερνητικού σχήματος, εδώ και τώρα. Στην ατμόσφαιρα, άλλωστε, μύρισε ανασχηματισμός, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο («μου κάνατε μια ερώτηση που γνωρίζετε ότι δεν μπορώ να απαντήσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στην προχθεσινή Συνέντευξη Τύπου του), σε πλήρη αντίθεση με τον κατηγορηματικό τρόπο, με τον οποίο διέψευσε ο ίδιος για άλλη μια φορά τις πρόωρες εκλογές. Η βούλησή του, παρόλα αυτά, να στήσει κάλπες έχοντας ολοκληρώσει την τετραετία, ερμηνεύει τη βαθιά ανάγκη για αλλαγές σε νευραλγικούς τομείς στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα, μεταθέτοντας σε δεύτερο χρόνο τον ανασχηματισμό.
Ανασχηματισμός στα προσεχώς
Πάντως, ένας δομικός ανασχηματισμός δεν αποκλείεται να λάβει σάρκα και οστά ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο, αν και ο Πρωθυπουργός δεν δείχνει να λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ (όπως φάνηκε από την μη υπουργοποίηση της κ. Πελώνη μετά την αποχώρηση του Χρήστου Ταραντίλη). Αυτό, όμως, που άρχισε να προβληματίζει τους άμεσα ενδιαφερόμενους (έχοντας πληροφορηθεί τις τελευταίες αλλαγές στην κυβέρνηση) είναι αφενός το εύρος και αφετέρου η πολιτική στόχευση στο σχήμα που θα προκύψει από έναν μελλοντικό, δομικό ανασχηματισμό, ώστε να διατηρηθεί το αίτημα για ενότητα από τη μια, αλλά και αυτό της ολικής επανεκκίνησης της κυβέρνησης από την άλλη.