Απροστάτευτη σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς είναι και η Αμφιλοχία, λόγω και της μη πραγματοποίησης έργων καθαρισμού της αντιπυρικής ζώνης που υπάρχει ανάμεσα στο δάσος και την πόλη, εδώ και δεκαετίες. Αλλωστε, και ο δήμος Αμφιλοχίας, που γειτνιάζει με αυτόν του Ακτίου – Βόνιτσας, όπου σημειώθηκαν οι τελευταίες δασικές πυρκαγιές στην Αιτωλοακαρνανία, διαθέτει μεγάλες δασικές εκτάσεις.
Η κατάσταση και εδώ είναι τραγική, αφού όπως καταγγέλθηκε στον «Ριζοσπάστη», για λίγες χιλιάδες ευρώ, δεν έχει καθαριστεί η αντιπυρική ζώνη στις παρυφές των λόφων γύρω από την Αμφιλοχία, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν τεράστιοι κίνδυνοι σε περίπτωση φωτιάς.
«Ταλαιπωρούμαστε από τη γραφειοκρατία στο ποιος εμπλεκόμενος φορέας πρέπει να κάνει τις παρεμβάσεις, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει και το διαθέσιμο προσωπικό στον δήμο και στο Δασαρχείο», σημείωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμφιλοχίας, Αποστόλης Γώγολος.
Στις έως και σήμερα παρεμβάσεις των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικών συμβούλων έχει αναδειχθεί ότι τα χρήματα που δίνονται για έργα δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης δεν επαρκούν (φέτος 60.000 ευρώ από τους ΚΑΠ και 100.000 ευρώ από το ταμείο του δήμου), ο δήμος δεν διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα, ενώ δεν υπάρχουν γεννήτριες για να λειτουργούν τα αντλιοστάσια νερού (που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιχείρηση κατάσβεσης), σε μια ενδεχόμενη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Την ίδια στιγμή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμφιλοχίας, στην ευθύνη της οποίας αναλογεί περίπου το 30% της συνολικής έκτασης της Αιτωλοακαρνανίας ή 1.600.000 στρέμματα (μεταξύ των οποίων και οι εκτάσεις στους δήμους Αμφιλοχίας και Ακτίου – Βόνιτσας), παραμένει υποστελεχωμένη. Φέτος, ενισχύθηκε με 23 άτομα εποχικό προσωπικό, όταν οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, ενώ οι δυνάμεις της καλούνται να επιχειρήσουν όταν υπάρχει ανάγκη και εκτός νομού.
Από τους εκλεγμένους με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δημοτικούς συμβούλους έχουν αναδειχθεί εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, η ακαταλληλότητα του κτιρίου στέγασης της υπηρεσίας, για το οποίο δίνονται αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο σε ενοίκια, απαιτώντας τη μεταστέγασή της σε κατάλληλο χώρο.
Μένουν από… νερό μέσα στο κατακαλόκαιρο
Τραγικό είναι και το γεγονός ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο, σε συνθήκες καύσωνα, αλλά και με τα τεράστια προβλήματα των πυρκαγιών, τόσο η Αμφιλοχία όσο και αρκετά χωριά του δήμου, όπως η Καμποθέκλα, το Αμπελάκι, η Κεχρινιά, αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης. Το νερό δίνεται με… το σταγονόμετρο κάποιων ωρών τη μέρα, λόγω της παλαιότητας του δικτύου υδροδότησης και της έλλειψης των απαραίτητων ποσοτήτων, ειδικά το καλοκαίρι που οι ανάγκες μεγαλώνουν. Για την τροφοδοσία των κατοίκων χρησιμοποιούνται κοινόχρηστες δημοτικές βρύσες στην Αμφιλοχία και μεταφέρεται νερό με υδροφόρες του δήμου. Ολα αυτά σε μια περιοχή που λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά εμφιαλώνεται νερό, το οποίο διανέμεται πανελλαδικά και όχι μόνο, με σκοπό το κέρδος.
«Οι αρμόδιοι φορείς και η δημοτική αρχή παρακαλάνε να μην πιάσει φωτιά γιατί τότε… γαία πυρί μειχθήτω», τόνισε η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Κατήγγειλε, τέλος, πως το πρόβλημα υδροδότησης της Αμφιλοχίας δεν επιλύεται διότι δεν επικαιροποιήθηκε ποτέ το σχέδιο αξιοποίησης του Αχελώου για άρδευση, προκειμένου, εν συνεχεία, να προχωρήσουν τα έργα ύδρευσης από τις πηγές της περιοχής, εφόσον το πρώτο δεν θεωρείται επιλέξιμο έργο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια όπου ζητείται η ένταξή του. Πρόκειται για συζήτηση ενός θέματος που έχει ανοίξει ξανά στον δήμο λόγω των προβλημάτων που επικρατούν και το οποίο απασχολεί έντονα τις λαϊκές οικογένειες που ταλαιπωρούνται από την έλλειψη νερού.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης