Ταυτόχρονα και χωρίς χρονοτριβή η κυβέρνηση, ούσα αντιμέτωπη με ακόμα τρεις προκλήσεις, πρέπει να αναλάβει γρήγορα δράση για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Μάλιστα, δυο εξ’ αυτών, οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και τα όσα θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, είναι νέοι πονοκέφαλοι που προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Οι πυρόπληκτοι και οι αποζημιώσεις
«Οι πυρόπληκτοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν» δήλωνε κυβερνητικό στέλεχος στο Newsbeast. Και για τον λόγο αυτό και έχοντας την εμπειρία από την διαχείριση του κορονοϊού στήθηκαν οι νέες πλατφόρμες έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημιώσεων στους πολίτες των καμένων περιοχών.
Με μια αίτηση που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά από σήμερα 18 Αυγούστου στο arogi.gov.gr, πολίτες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές θα λάβουν την κρατική βοήθεια που θα φτάνει τις 20.000 ευρώ για όσους καταστράφηκε το σπίτι τους. Και αυτό το ποσό είναι η προκαταβολή του συνολικού ποσού αποκατάστασης των ζημιών που θα εγκριθεί στο μέλλον και θα καλύπτεται ως και το 80% από το Δημόσιο.
Εδώ είναι και το στοίχημα για την κυβέρνηση να κινητοποιηθεί γρήγορα ο κρατικός μηχανισμός και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σε πολίτες που ήδη είναι «τραυματισμένοι» και κάποιοι εξ’ αυτών οργισμένοι από τη πολιτική διαχείριση της κρίσης.
Οι εμβολιασμοί που δεν ήρθαν
Με το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα η κυβέρνηση μετράει 13 ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί ο Αύγουστος. Αν η έλευση του φθινοπώρου βρει την χώρα μας χωρίς το επιθυμητό τείχος ανοσίας, τότε και τα κρούσματα θα εκτοξευθούν ακόμα περισσότερο και η πίεση στο ΕΣΥ θα είναι αφόρητη.
Μόνο την 17η Αυγούστου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εμβολιάστηκαν λιγότεροι από 30.000 πολίτες. Και αν δεν πειστούν οι ανεμβολίαστοι τότε αναγκαστικά η καθημερινότητά τους θα γίνει αβίωτη καθώς δεν αποκλείεται να τους απαγορευτεί πλήρως η είσοδος σε κλειστούς χώρους, όπως στην εστίαση.
Αγωνία για τις συνέπειες από την κατάσταση στο Αφγανιστάν
Η μεταναστευτική κρίση που περιμένουν όλοι έχει σημάνει συναγερμό τόσο σε Αθήνα όσο και σε Βρυξέλλες. Και κανείς δεν επιθυμεί να ζήσει ημέρες του 2015 με το τσουνάμι μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της ΕΕ για το Αφγανιστάν τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μην επιτραπεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Με άλλα λόγια έδειξε την Άγκυρα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ενδεικτική της αγωνίας που υπάρχει στην Αθήνα είναι η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες σε όλες τις χώρες της πρώτης υποδοχής αιτούντων άσυλο, δηλαδή στον ευρωπαϊκό Νότο, προκειμένου να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο. Έτσι το επόμενο 15ήμερο θα είναι πιεστικό με τον φετινό Αύγουστο να παίρνει δικαιωματικά τον τίτλο του πιο καυτού Αυγούστου των τελευταίων ετών.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr