Αναζητούνται αντισταθμιστικά για την αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος: Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Αναζητούνται αντισταθμιστικά για την αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος – Οι ανακοινώσεις θα κινηθούν σε δύο άξονες: Παρεμβάσεις στην φορολογία και στήριξη στο καλάθι της νοικοκυράς.

Έντονες είναι οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς στο οικονομικό επιτελείο επιχειρείται να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος προκειμένου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να μπορέσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να ανακοινώσει μέτρα ελάφρυνσης που από την μία θα εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη θα αντισταθμίζουν τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα από το επερχόμενο κύμα ακρίβειας.

Το ράλλυ αυξήσεων που παρατηρείται διεθνώς έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και ήδη κοστολογείται το νέο πακέτο μέτρων. Υπενθυμίζεται πως από το φθινόπωρο αναμένονται αυξήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης ενώ δεδομένη θεωρείται η αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενόψει λοιπόν αυτής της κατάστασης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναζητά τρόπους αναχαίτισης του προβλήματος, με μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό. Οι ανακοινώσεις θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες: στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηριχθεί το καλάθι της νοικοκυράς και νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης η θετική πορεία της οικονομίας – δηλαδή οι καλύτερες επιδόσεις του ΑΕΠ – επιτρέπει να δοθεί ένα «μέρισμα ανάπτυξης» στους πολίτες.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, αυτές θα αφορούν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από τις τρεις προαναφερόμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνει 1,5 δισ. ευρώ, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο στις συνθήκες που υπάρχει για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις που θα είναι στοχευμένες και το κόστος τους θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.

Στο επιπλέον αυτό πακέτο, θα περιλαμβάνεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες όμως κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια, όπως π.χ. οι πυρόπληκτοι. Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις σε βάθος διετίας ο πρωθυπουργός, αφού περιγράψει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία, θα αναφερθεί στις προτεραιότητες και θα αναλάβει τη δέσμευση ότι αυτές θα υλοποιηθούν, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν. Θα δώσει έμφαση επίσης και στο γεγονός από το 2023 και μετά επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την ελληνική οικονομία, μετά από μία 3ετία παρέκκλισης από αυτούς λόγω της πανδημίας.

Οι κυριότερες εξ αυτών που περιλαμβάνονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ:

• Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.

• Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.

• Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.

• Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.

• Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.

• Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.

• Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.

• «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

• Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

ΠΗΓΗ: https://www.aerasnews.gr/anazitoyntai-antistathmistika-gia-tin-ayxisi-stoys-logariasmoys-toy-ilektrikoy-reymatos-ti-tha-anakoinosei-o-mitsotakis-apo-ti-deth/

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση