Η αντίστροφη μέτρηση για ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ξεκίνησε.
Αύριο (08.09.2021) το πρωί κλείνει η εφαρμογή για αλλαγές στο Ε9 και ξεκινά η διαδικασία έκδοση των σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ. Κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στην διάθεσή τους, κάτι λιγότερο από 24 ώρες προκειμένου να προχωρήσουν σε τυχόν απαραίτητες διορθώσεις και να μην επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ποσό φόρο.
Είναι σύνηθες πάντως οι φορολογούμενοι, κυρίως εκείνοι που έχουν κάνει κάποια μεταβολή ή δηλώνουν ακίνητο για πρώτη φορά να έχουν κάνει κάποια λάθη, τα οποία στην πορεία αποδεικνύονται ιδιαίτερα δαπανηρά, αφού καλούνται να πληρώσουν ως μη όφειλαν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.
Όπως ανακοίνωσε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κλείνει αύριο 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στο taxis μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και η πρώτη δόση θα πληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2022.
Βέβαια υπάρχει η σκέψη στο υπουργείο Οικονομικών να ισχύσει ό,τι και για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Δηλαδή να πληρωθεί διπλή δόση στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν πάντως τις επόμενες ημέρες και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν τελικά θα υπάρξει μικρή παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που λήγει την προσεχή Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι εφέτος μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ή θα πληρώσουν μειωμένο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλοι εκείνοι που είδαν το 2020 τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά, λόγω πανδημίας και βέβαια οι πυρόπληκτοι.
Τα μεγαλύτερα λάθη στον ΕΝΦΙΑ
Ας δούμε κάποια σημεία στα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία.
Το πιο σύνηθες ίσως λάθος που εντοπίζεται στο Ε9 αφορά είναι τα εμπράγματα δικαιώματα που έχουν οι φορολογούμενοι στα ακίνητα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί αδίκως με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9 ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή, καθώς έχει θεωρηθεί αυτόματα ότι το ακίνητο ανήκει στον δηλούντα κατά πλήρη κυριότητα.
Το λάθος αυτό μπορεί να εντοπιστεί με έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στη στήλη 15 ή στη στήλη 19 του πίνακα 1 του Ε9, αν πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9, αν πρόκειται για αγροτεμάχιο. Για να διορθωθεί το λάθος θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική – διορθωτική δήλωση Ε9 και να ξαναδηλωθούν τα στοιχεία του ακινήτου, με ορθή συμπλήρωση της στήλης που αφορά στο εμπράγματο δικαίωμα.
Στην περίπτωση αυτή, για να εξαλειφθεί αυτή η άδικη υπερχρέωση, θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9 στην οποία το ακίνητο για το οποίο έχει γίνει το λάθος πρέπει να δηλωθεί ξανά με συμπληρωμένο το σωστό ποσοστό συνιδιοκτησίας στην αντίστοιχη στήλη (στη στήλη 16 του πίνακα 1 αν πρόκειται για κτίσμα, στη στήλη 19 του πίνακα 1 αν πρόκειται για οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 20 του πίνακα 2 αν πρόκειται για εδαφική έκταση εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού).
Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει ελέγξουν ότι έχουν συμπληρώσει ορθά τα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Πρέπει να ελεγχθεί αν η συμπλήρωση έχει γίνει σωστά και αυτό διότι τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα.
Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.
Τέλος θα πρέπει να δοθεί σημασία και στα εξής σημεία:
Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονέτας πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.
ΠΗΓΗ: newsit.gr