Καρπός ΜεσολόγγιΚαρπός Μεσολόγγι

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, ξανά… αλαλούμ στις παραλίες

Messolonghi Voice
5 λεπτά ανάγνωσης

Το νομοσχέδιο για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής. Προβληματισμό προκαλεί η απόφαση να επιτρέπεται η παρουσία σκύλων στις παραλίες, καθώς δεν μπήκε καμία τάξη και κανένας περιορισμός σε όσα γίνονταν μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα, ο καθένας να συνεχίζει να κάνει ότι θέλει, χωρίς να δίνει καμία σημασία στον διπλανό του, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν.

Επι της αρχής οι προωθούμενες διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκαν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο στην διαδικασία ψήφισης των επιμέρους άρθρων η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής) στήριξε τις 21 από τις συνολικά 55 ρυθμίσεις και τροπολογίες του τελικού κειμένου.

«Η Ελλάδα αλλάζει και αποκτά επιτέλους ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς. Το Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ” ψηφίζεται σήμερα στη Bουλή», δήλωσε κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.

Νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς: Αλαλούμ στις παραλίες

- Advertisement -

Μελανό σημείο του νομοσχεδίου το άρθρο 19 για την παρουσία σκύλων στις παραλίες. Η κυβέρνηση δεν τόλμησε να βάλει… φρένο στην ανεξέλεγκτη παρουσία τους μέσα στον κόσμο, με τους κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων εκεί που κολυμπούν μικρά παιδιά να είναι τεράστιος.

Σύμφωνα με το άρθρο 19:

«Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες καθώς και στη θάλασσα. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντα η χρήση λουριού.

Στις οργανωμένες παραλίες επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας

Με την επιφύλαξη του άρθρου 21 απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας σημαίας από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της φύσης».

- Advertisement -

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τη στείρωση

Με τις προωθούμενες διατάξεις οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας υποχρεούνται είτε να στειρώσουν το ζώο τους είτε να αποστείλουν έναντι παράβολου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων για την δημιουργία του οποίου το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) θα επιχορηγηθεί με 2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της στείρωσης ζώων που πυροδότησε και τις εντονότερες συζητήσεις ορίστηκε πως ο ιδιοκτήτης υποχρεούται:

-να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H εν λόγω προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

-Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα DNA θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η.3.2022, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης θα επιβάλλονται από την 1η.9.2022.

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάνυσης Γενετικού Υλικού θα γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Για τη λήψη, καταχώρηση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 χρόνια υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς.

Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο, επιπλέον, και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10 ευρώ. Με μεταγενέστερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζεται το ύψος του ηλεκτρονικού παραβόλου για λοιπά ζώα, καθώς και για λοιπές υπηρεσίες. Το ποσό του παραβόλου θα αποδίδεται κατά 40% στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του Εργαστηρίου, κατά 10% στον κτηνίατρο που έλαβε το γενετικό υλικό και κατά 50% μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

- Advertisement -

ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr/politikh/story/1233353/voyli-psifistike-to-nomosxedio-gia-ta-zoa-syntrofias-xana-alaloym-stis-paralies

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Σχολιάστε