Σαν σήμερα: Το κραχ του ελληνικού χρηματιστηρίου το 1999 Ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου

Το κραχ του ’99 ή αλλιώς το «σκάνδαλο του χρηματιστηρίου» έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Μετά από ένα ανοδικό ράλι που κράτησε αρκετά χρόνια και έκανε μεγάλη μερίδα των Ελλήνων να πιστεύουν πως έλυσαν το οικονομικό τους πρόβλημα, το κραχ του ’99 και οι μετοχές «φούσκες» έδειξαν ακριβώς το αντίθετο.

Η κυβέρνηση Σημίτη προσπάθησε συντονισμένα να πείσει τους Έλληνες να επενδύσουν στο χρηματιστήριο για να εισέλθει η χώρα στην ΟΝΕ με υψηλές τιμές σε όλες τις αξίες. Στις 17 Σεπτεμβρίου ο δείκτης έφτασε στο αστρονομικό σημείο των 6.355,04 μονάδων. Στις 23 Σεπτεμβρίου άρχισε όμως η πτώση.

Οι ενεργοί κωδικοί των επενδυτών τότε στο χρηματιστήριο έφταναν το 1,5 εκατομμύριο. Αυτό σημαίνει πως ένας στους τρεις Έλληνες εργαζόμενους «έπαιζε» στο χρηματιστήριο. Ακόμα και σε χωριά είχαν ανοίξει ΕΛΔΕ (Εταιρείες Λήψης και Διαβίβασης Εντολών), ενώ πολλές μικρές εταιρείες είχαν μπει στο χρηματιστήριο.

Οι μικροεπενδυτές όμως χτυπήθηκαν περισσότερο από το κραχ, όπου υπολογίζονται ότι 300 δις. Δραχμές άλλαξαν χέρια. Όσοι μίλησαν για «σκάνδαλο» υποστήριξαν πως υπήρξε εσκεμμένη αναδιανομή πλούτου,, η μεγαλύτερη στην ελληνική ιστορία.

Μέσα σε λίγα χρόνια η αξία τρων μετοχών εξανεμίστηκε, με πολλές μετοχές που είχαν εισαχθεί να αποδεικνύονται «φούσκες», αφού οι εταιρείες δεν παρουσίαζαν κανένα έργο αλλά μόνο μια ελκυστική χρηματιστηριακή εικόνα.

Κανένας δεν καταδικάστηκε γι’ αυτό. 23 εταιρείες ελέγχθηκαν από τη δικαιοσύνη, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν σε δίκη αθωώθηκαν τελεσίδικα το 2018.

ΠΗΓΗ: https://thanasiskaterinopoulos2.blogspot.com/2021/09/1999-23.html?m=0

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση