Ξενάγηση της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζας Φερέιρα στις νέες εγκαταστάσεις του Μπενάκειου που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ

Στις ανακατασκευασμένες εγκαταστάσεις του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στην Κηφισιά ξενάγησε την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης κ. Ελίζα Φερέιρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Αλέξανδρος Σαμαράς.

Στην εκδήλωση που έγινε πριν από την ξενάγηση παρέστη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός υποδεχόμενος την κ. Φερέιρα σημείωσε ότι πρόκειται για μια σπουδαία Ευρωπαία πολιτικό, σε ένα κρίσιμο και σημαντικό χαρτοφυλάκιο ως Επίτροπος, με εξαιρετική ιστορία τόσο ως μέλος της Πορτογαλικής Κυβέρνησης και Τράπεζας, όσο και ως μέλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στο έργο του  Ινστιτούτου, το οποίο είναι φορέας που εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ, επισήμανε ότι έχει μια ιστορία σχεδόν 100 ετών από το έτος ίδρυσής του το 1929 με Δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και 90 ακριβώς ετών από τα εγκαίνιά του από τον τότε Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Σκοπός του είναι η προστασία της φυτικής παραγωγής της χώρας και η τεχνική υποστήριξη του Έλληνα αγρότη μέσω των τριών κύριων πυλώνων αρμοδιοτήτων του, που είναι η Φυτοϋγεία, η Φυτοπροστασία και ο Έλεγχος των Γεωργικών Φαρμάκων.

Ο κ. Λιβανός εξήρε το έργο του Ινστιτούτου το οποίο την τελευταία δεκαετία έχει καταφέρει να μετατρέψει τις προκλήσεις των καιρών σε ευκαιρίες κι έχει πετύχει  να αναπτυχθεί, να εξελιχθεί, να αναγνωριστεί και να καθιερωθεί ως ο κύριος φορέας προστασίας της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα και στη νότια Ευρώπη.

Όπως είπε ο ΥΠΑΑΤ, με αφορμή τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων, πλέον  είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε νέα πνοή στον μεγάλο και ιστορικό ρόλο του Μπενακείου στον τομέα της υποστήριξης της ελληνικής γεωργίας του Έλληνα αγρότη και του Έλληνα καταναλωτή.

Οι εργασίες ανακατασκευής των εγκαταστάσεων  ξεκίνησαν το Οκτώβριο του 2013 , με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Αττικής. Πλέον έχουν ολοκληρωθεί και περιλαμβάνουν:

α) την  επισκευή, αποκατάσταση και ανακαίνιση 5 υφιστάμενων κτιρίων που χρονολογούνται περίπου στο 1930, συνολικής έκτασης 4.300 m2 και

β) την  ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στα δύο οικόπεδα του Ινστιτούτου, καθώς και την προμήθεια σύγχρονου εξειδικευμένου εξοπλισμού εργαστηρίων.

Το Ινστιτούτο, που είναι εποπτευόμενο από το ΥΠΑΑΤ, ιδρύθηκε το 1929 με δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη  και εγκαινιάστηκε το 1931 από τον  Ελευθέριο Βενιζέλο.

Σήμερα το Ινστιτούτο καλύπτει επιστημονικά όλο το φάσμα της φυτοπροστασίας και φυτοϋγείας ενώ παράλληλα μελετά και προτείνει μέτρα για την ασφάλεια και την ποιότητα στην πρωτογενή παραγωγή καθώς και την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπτώσεών της στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Επιπλέον, ανταποκρίνεται άμεσα στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής γεωργίας. Λειτουργεί ως άμεσος και αποτελεσματικός συνεργάτης του ΥΠΑΑΤ τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη χώρα όσο και για την ανταπόκριση του στις εκάστοτε υποχρεώσεις του έναντι της Ε.Ε.

Η ερευνητική δραστηριότητα του ΜΦΙ προσδιορίζεται από τις ανάγκες της Ελληνικής γεωργίας και τα προς αντιμετώπιση προβλήματα της. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής, η παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με διαδικασίες ασφαλείς για το περιβάλλον, τον καταναλωτή γεωργικών προϊόντων και τον εργαζόμενο στην αγροτική παραγωγή.

link Μ.Φ.Ι : https://www.bpi.gr/

Επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού και της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Elisa Ferreira στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού και της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Elisa Ferreira στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση