Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει την Ελλάδα

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σφυροκοπά τη χώρα μας – Η πρόγνωση για την εξέλιξη του φαινομένου τις επόμενες ώρες

Σε εξέλιξη είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας «Μπάλλος», με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και χιόνια σε ορεινές περιοχές, πτώση της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά και άνεμοι έως 7 Μποφόρ.

Η κακοκαιρία Μπάλλος, η οποία δείχνει τα «δόντια» της από αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε πολλές περιοχές της χώρας, ξεκίνησε να «χτυπά» και την Αττική το πρωί της Πέμπτης. Από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο με μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου.

Την ίδια στιγμή, η Εύβοια η οποία προσπαθεί να μαζέψει τα… κομμάτια της από την κακοκαιρία «Αθηνά» προετοιμάζεται για τον «Μπάλλο», με τη δημοσιογράφο του Newsbomb.gr να βρίσκεται στο νησί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας.

Το Newsbomb.gr βρίσκεται και στην «ανοχύρωτη» απέναντι στις πλημμύρες Βαρυμπόμπη. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λασπώδη «ποτάμια», ενώ έντονη είναι η ανησυχία ενόψει των επόμενων ωρών που η κακοκαιρία θα «σφυροκοπήσει» ακόμα πιο έντονα το Λεκανοπέδιο.

Εκτός από τις βροχές και τις καταιγίδες, o «Μπάλλος» έφερε και τα πρώτα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικές οι εικόνες από τη Φλώρινα όπου χιόνισε ακόμα και λίγο έξω από την πόλη.

Τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το πρωί της Πέμπτης, στα Στύρα Ευβοίας (44 χιλιοστά), στα Θεοδώριανα Άρτας (44), στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (42) και στην Ιθάκη (41).

Στην Αττική αναμένονται βροχές, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ και από το πρωί ως το απόγευμα 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Ν. Χαρδαλιάς: Απόλυτη ετοιμότητα συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Την τήρηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις «πάντα σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο» απόλυτης ετοιμότητας συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «εφόσον απαιτηθεί κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων» της επερχόμενης κακοκαιρίας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, με ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, χθες, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε «ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο» κατά την οποία έγινε ενημέρωση «επί των νέων μετεωρολογικών δεδομένων» αλλά και ανακεφαλαίωση «επί των τελευταίων προγνωστικών μοντέλων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, καθώς και ο διευθυντής Α Κλάδου/ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος.

«Για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού με πιθανή εκδήλωση ακραίων φαινομένων» τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς, «αλλά και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη λόγω του πρόσφατου σεισμού των 6,3 Ρίχτερ, έχουν ήδη αναληφθεί με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ συγκεκριμένες ενέργειες».

Αναλυτικά, όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, «έχουν τεθεί σε άμεση ετοιμότητα συνδρομής εντός στρατοπέδων όλα τα τμήματα ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ και μηχανήματα μηχανικού» στην Κρήτη.

«Παράλληλα», συνεχίζει, «προσωπικό και μέσα λοιπών μονάδων και υπηρεσιών του νησιού βρίσκονται σε ετοιμότητα διάθεσης εφόσον απαιτηθεί».

«Για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, τηρούνται σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ και τα γενικά σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σχετικά τμήματα αλλά και μέσα» συμπληρώνει ο κ. Χαρδαλιάς.

Από σήμερα το πρωί, «όλα τα τμήματα ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ στην περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), μετέπεσαν σε ετοιμότητα επέμβασης και άμεσης απόκρισης στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου», επισημαίνει ο ίδιος.

«Βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα όλα τα προβλεπόμενα ιπτάμενα μέσα για την ανάληψη αποστολών επιτήρησης, καθώς και έρευνας και διάσωσης εφόσον απαιτηθεί», προσθέτει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και καταλήγει: «Είμαστε στο πλευρό της Πολιτικής Προστασίας και σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την άμεση επέμβαση στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν από την επερχόμενη κακοκαιρία».

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία «Μπάλλος» τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης 14/10 και έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης 14/10 έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για την κακοκαιρία: «Να φύγουν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι της Εύβοιας»

O μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, ανέλυσε στο Newsbomb.gr, την εξέλιξη του νέου κύματος, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε ένταση την «Αθηνά», που άφησε το στίγμα της σε περιοχές της χώρας και κυρίως στην πυρόπληκτη Εύβοια.

«Κάνω έκκληση ιδιαίτερα στους πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τόσο με τα πόδια όσο και με το αυτοκίνητο, καθώς μπορεί να σημειωθούν πτώσεις δέντρων, υπερχειλίσεις χειμάρρων και ποταμών».

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Χιόνισε στη Φλώρινα

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά του νομού Φλώρινας, καθώς η κακοκαιρία Μπάλλος επελαύνει στη χώρα. Όπως αναφέρει το neaflorina.gr, η Βίγλα, το Πισοδέρι, το Νυμφαίο, η Δροσοπηγή και άλλες περιοχές ντύθηκαν στα λευκά

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σε εξέλιξη είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας «Μπάλλος», με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και χιόνια σε ορεινές περιοχές, πτώση της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά και άνεμοι έως 7 Μποφόρ.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr/kairos/liveblog/1242709/kakokairia-mpallos-tora-ellada-vroxes-kataigides-live-exelixeis

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση