Παναθηναϊκός-Ιωνικός: Το τελευταίο «διπλό» των Νικαιωτών στη Super League πριν από 15 χρόνια!

Παναθηναϊκός-Ιωνικός. Ένα παιχνίδι, το οποίο υπό «νορμάλ» συνθήκες θα αποτελούσε… απλώς μια σημαντική αναμέτρηση για τις δύο ομάδες σε επίπεδο βαθμολογίας, ψυχολογίας και λοιπών προεκτάσεων που θα μπορούσε να έχει ένα ματς για την 5η αγωνιστική της Super League 1 (16/10, 20:30). Ωστόσο, για τους φιλοξενούμενους δημιουργεί και θύμησες από το -όχι και τόσο πρόσφατο- παρελθόν τους.

Βλέπετε, οι νεοφώτιστοι κόντρα στο «τριφύλλι» σημείωσαν την τελευταία τους εκτός έδρας νίκη σε επίπεδο Super League. Ήταν πριν από 15 χρόνια, στις 26 Αυγούστου του 2006, όταν ο Ιωνικός αποχωρούσε θριαμβευτής (0-2) από το ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 2ης «στροφής» του τότε πρωταθλήματος (στη σεζόν ίδρυσης της Super League).

Σκόρερ ενός εκ των δύο τερμάτων των τότε -όπως και τώρα- φιλοξενούμενων, ο Γιώργος Ξενίδης, ο οποίος στις 3 Ιουνίου του 2019 σε ηλικία 44 ετών έφυγε από ζωή από ανακοπή καρδιάς, προκαλώντας θλίψη στον κόσμο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο.

Το sport-fm.gr επ’ αφορμής της συνάντησης Παναθηναϊκού και Ιωνικού στη Λεωφόρο, θυμίζει το τελευταίο «διπλό» της ομάδας της Νίκαιας στη μεγάλη κατηγορία, κόντρα στους «πράσινους» πριν από 5.531 μέρες:

Το… background:

Περισσότεροι από 30.000 φίλοι του Παναθηναϊκού έσπευσαν στο ΟΑΚΑ, ενθουσιασμένοι μετά την επιβλητική απόδοση του «τριφυλλιού» στην πρεμιέρα κόντρα στο Αιγάλεω: Η ομάδα του Χανς Μπάκε επικράτησε 4-1 στο «Στ. Μαυροθαλασσίτης», με το μεγάλο της μεταγραφικό απόκτημα, Δημήτρη Σαλπιγγίδη, να πραγματοποιεί εντυπωσιακό ντεμπούτο με χατ-τρικ!

Από την άλλη, η ομάδα του Σάκη Τσιώλη άρχισε με έναν βαθμό τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα, με το 1-1 στην έδρα του Εργοτέλη.

Μάλιστα, μετά το «διπλό» επί του Παναθηναϊκού, οι Νικαιώτες ντούμπλαραν στα… καπάκια τις νίκες τους, με το υπέρ τους εντός έδρας 1-0 επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Επτά βαθμοί σε τρεις αγωνιστικές. Ούτε κι ο πιο απαισιόδοξος φίλος τους δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η ομάδα του δεν θα πανηγύριζε άλλο τρίποντο κατά τη διάρκεια τη σεζόν, το τέλος της οποίας θα την έβρισκε υποβιβασμένη. Δεκατέσσερα χρόνια μακριά από τα «μεγάλα σαλόνια», με την επόμενη νίκη σε αυτά να επιτυγχάνεται στις 17 του περασμένου Σεπτέμβρη με το 1-0 επί του Άρη.

Το ματς:

Τα δύσκολα για τον Παναθηναϊκό άρχισαν από νωρίς. Ο Ιωνικός εμφανίστηκε καλά οργανωμένος, με τους γηπεδούχους να αδυνατούν να διασπάσουν τις γραμμές του, καταφεύγοντας σε μακρινά σουτ.

Μάλιστα, η ομάδα της Νίκαιας «πάγωσε» το ΟΑΚΑ, ανοίγοντας το σκορ στο 29′: Οι φιλοξενούμενοι είχαν κερδίσει φάουλ στα 30 περίπου μέτρα από την εστία του Μάριο Γκαλίνοβιτς. Ο Ολιβιέ Μακόρ πάτησε την μπάλα για τον Ξενίδη, ο οποίος με έναν «κεραυνό» την έστειλε στα δίχτυα, με τον Κροάτη πορτιέρε βέβαια να… συνεπικουρεί κι αυτός από την πλευρά του με τον τραγικό υπολογισμό του.

Πρώτη καλή στιγμή για τον Παναθηναϊκό στο 35′, με τον Φρανσουά Μπεντενίκ να βάζει εντυπωσιακό «στοπ» στον Σεμπάστιαν Ρομέρο. Πέντε λεπτά αργότερα, ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων είδε το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του να σταματά αυτήν τη φορά την μπάλα, ύστερα από την απευθείας μακρινή φαουλάρα του Αντρέας Ίβανσιτς.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε… γκαζωμένος στο δεύτερο μέρος, χάνοντας μάλιστα ανεπανάληπτη ευκαιρία στο 52′, όταν ο Σαλπιγγίδης αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Η ομάδα του Μπάκε προσπαθούσε να φτάσει στην ισοφάριση, ωστόσο εις μάτην.

Η χαριστική βολή για τους «πράσινους» ήρθε στο 70′, με τον Ιωνικό να εκμεταλλεύεται το κενό στην αντίπαλη άμυνα και τον Μπέντζαμιν Ονουάτσι να επωφελείται από τις κόντρες διαμορφώνοντας με κοντινό πλασέ το 0-2.

Ένα σκορ, το οποίο έμεινε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του Βασίλη Τεροβίτσα, σκορπώντας τον ενθουσιασμό στους περίπου 70 φίλους της ομάδας της Νίκαιας που βρέθηκαν στο «Σπύρος Λούης».

Στατιστικά που έμειναν:

Τα 15 χρόνια χωρίς «διπλό» στη Super League είναι τεράστιο νούμερο για τον Ιωνικό (εάν και λογικό, εξαιτίας της απουσίας του). Βέβαια και η αντίστοιχη χρονική απόσταση μεταξύ της τελευταίας και της προτελευταίας εκτός έδρας νίκης των «κυανόλευκων» στο πρωτάθλημα δεν ήταν σε καμία περίπτωση αμελητέα. Οι Νικαιώτες εκείνη τη μέρα πανηγύρισαν τρίποντο μακριά από το γήπεδό τους, ύστερα από 16 παιχνίδια. Συγκεκριμένα, είχαν να το πράξουν από τον Μάιο του 2005, όταν στο ίδιο γήπεδο έβαζαν απότομο φρένο στα όνειρα τίτλου της ΑΕΚ, αποχωρώντας με το υπέρ τους 1-0.

Την ίδια στιγμή, ο Παναθηναϊκός είχε να ηττηθεί στο ΟΑΚΑ (επίσης με 2-0) από το ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, την 1η αγωνιστική της προηγούμενης σεζόν.

Τα highlights της αναμέτρησης:

Οι αρχικές συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός (Χανς Μπάκε): Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Γκούμας, Άντονσον, Δάρλας, Μπίσκαν, Μπόβιο, Ίβανσιτς, Ρομέρο, Σαλπιγγίδης, Παπαδόπουλος.

Ιωνικός (Σάκης Τσιώλης): Μπεντενίκ, Κοτίτσας, Πουλόπουλος, Ξενίδης, Ζαβάνιο, Ουκάρ, Βουρεξάκης, Μελαμπιανάκης, Μακόρ, Ονουάτσι, Ντα Κόστα.

Διαιτητής: Β.Τεροβίτσας

Βοηθοί: Πάνου, Τομαράς

ΠΗΓΗ: https://www.sport-fm.gr/article/Stories/panathinaikos-iwnikos-to-teleutaio-diplo-twn-nikaiwtwn/4230893

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση