Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές της παραχελωίτιδας

Επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικά του δήμου Μεσολογγίου, από την κακοκαιρία «Μπάλλος», πραγματοποιήθηκε χθες.

Τόσο η κακοκαιρία «Αθηνά», όσο και ο «Μπάλλος» χτύπησαν με σφοδρότητα τον κάμπο του Λεσινίου και άλλες αγροτικές περιοχές της Παραχελωίτιδας με αποκορύφωμα το ακραίο φαινόμενο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Το ίδιο φαινόμενο έπληξε και περιοχές των δήμων Αγρινίου και Θέρμου.

Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, που συνοδεύεται απο τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τον δήμαρχο Μεσολογγίου Κ. Λύρο, Αντιπεριφερειάρχες, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο κ. Λιβανός έκανε γνωστό πως έγινε δεκτό το αίτημα του δήμου Αγρινίου, ώστε να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι πληγείσες περιοχές του και κάλεσε τον δήμο Μεσολογγίου να πράξει το ίδιο. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου, έχει πράξει από τις 16 Οκτωβρίου.

Στο Λεσίνι και στο ύψος της διασταύρωσης για το Βαλτί το κυβερνητικό κλιμάκιο συνομίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους που εξήγησαν το πως προκαλείται το πλημμυρικό φαινόμενο (που δεν είναι πρωτόγνωρο), με το ακαθάριστο ποτάμι προς τις εκβολές του ποταμού και τα απαρχαιωμένα αντλιοστάσια με τον υπουργό να υπόσχεται πως ο ΕΛΓΑ θα δράσει γρήγορα , καλώντας παράλληλα την αυτοδιοίκηση να κάνει το ίδιο με τις καταγραφές σε οικίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Αυτό που τονίστηκε είναι πως η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται άμεσα μια ολοκληρωμένη μελέτη που θα καταγράφει όλο το υδρολογικό σύστημα, που έχει άμεση σχέση και με τον κάτω ρου του Αχελώου έως τις εκβολές, την διαχείριση των υδάτων των φραγμάτων απο τη ΔΕΗ, τα αποστραγγιστικά και εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ.

Όπως και στην περίπτωση της Τριχωνίδας-Λυσιμαχείας απαιτείται μια συνολική επιστημονική αντιμετώπιση, προσαρμοσμένη και στις νέες και ακραίες συνθήκες που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στη συνέχεια στο Μεσολόγγι (φωτο) για προγραμματισμένη σύσκεψη στο διοικητήριο της Αντιπεριφέρειας. Επίσκεψη έγινε και στην Κατοχή, αλλά και στο Νεοχώρι.

ΠΗΓΗ: agriniopress.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση