Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του για την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και την εστίαση που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης κορωνοϊού covid-19, όπως προκύπτει από τις διατάξεις της ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4766/Β/16-10-2021.
Τι ισχύει για το λιανεμπόριο
Οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση στο λιανεμπόριο υποχρεούνται να κάνουν έναν (1) διαγνωστικό έλεγχο κάθε εβδομάδα, με ισχύ μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
Το τεστ διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία.
Τι ισχύει για την εστίαση
Τα παραπάνω ισχύουν και για τους εργαζόμενους στην εστίαση, με τη διαφορά ότι αυτή η κατηγορία εργαζομένων έχει την υποχρέωση διεξαγωγής δύο (2) διαγωνιστικών ελέγχων κάθε εβδομάδα, με χρονική απόσταση τουλάχιστον δύο ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των τεστ.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας rapid test με δική τους επιβάρυνση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να μην εμβολιαστούν και οι οποίοι διαθέτουν σχετική βεβαίωση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Οι εν λόγω εργαζόμενοι κατ’ εξαίρεση μπορούν να υποβάλλονται σε rapid test δωρεάν σε δημόσιες δομές.
Τι ισχύει για τους εργοδότες με φυσική παρουσία στο κατάστημα
Παρότι δεν αναφέρονται ρητώς στο ΦΕΚ ως ξεχωριστή κατηγορία, για τους εργοδότες με φυσική παρουσία στο κατάστημα ισχύει ό,τι και για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, δηλαδή η υποχρέωση διενέργειας ενός (1) rapid test κάθε εβδομάδα για το λιανεμπόριο ή δύο (2) rapid test ανά εβδομάδα για την εστίαση. Σε περίπτωση που υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος από το αρμόδιο Υπουργείο θα επανέλθουμε σχετικά.
Πώς γίνεται ο έλεγχος διενέργειας των τεστ
1. Τα διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ. στέλνουν εντός 24ωρου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των προσώπων που ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).
2. Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό, μετά από την καταχώριση αυτή ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος.
3. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη και ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ (καραντίνα κλπ).
4. Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ διαλειτουργεί με την ΗΔΙΚΑ και διαμορφώνεται το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων των εργαζομένων. Σε αυτό το αρχείο έχει πρόσβαση ο εργοδότης, που υποχρεούνται να δηλώσει ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση, υποβάλλοντας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσήσαντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVΙD-19». Στην συνέχεια εκδίδεται από Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ο τελικός κατάλογος των παραβατών.
5. Η προαναφερθείσα Υπεύθυνη Δήλωση υποβάλλεται για πρώτη φορά εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ (και αφορά στην πρώτη εβδομάδα αναφοράς) και στη συνέχεια κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα που προηγήθηκε.
Πρόστιμα
1. Στους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους για τη διενέργεια του ελέγχου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.
2. Η παράβαση διαπιστώνεται και το πρόστιμο επιβάλλεται με πράξη του προϊσταμένου του κατά τόπο αρμόδιου Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ, κατόπιν άντλησης του τελικού αρχείου παραβατών από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
3. Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.
4. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.
5. O εργοδότης δεν επιτρέπεται ρητά να απασχολήσει εργαζόμενο με θετικό rapid test. Σε περίπτωση που διενεργηθεί έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και βρεθεί να το έχει πράξει, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.
6. Εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ άπαξ.
Σημαντική σημείωση
Κατά την πρώτη εβδομάδα ισχύος του εν λόγω ΦΕΚ, δηλαδή κατά την τρέχουσα, ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος δύναται να διενεργηθεί οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας του εργαζόμενου, χωρίς την οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ