Το εύρημα που δίνει νέα τροπή στις έρευνες των Αρχών.
Των Α. ΚΑΝΔΥΛΗ & Θ. ΠΑΝΟΥ
Μπορεί οι επτά αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα να αφέθηκαν ελεύθεροι με ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ωστόσο τα ερωτήματα για το περιστατικό, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης και να τραυματιστεί σοβαρά ένας ανήλικος, παραμένουν. Νέα τροπή στην υπόθεση δίνει ένα εύρημα το οποίο έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών και αφορά μία από τις 36 σφαίρες που φαίνεται πως έπεσαν στο σημείο. Πρόκειται για έναν κάλυκα των 40 χιλιοστών, ο οποίος δεν συνάδει με το διαμέτρημα των όπλων που έφεραν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία, από την αυτοψία που έγινε στην οδό Ελπίδος, όπου και σημειώθηκε το αιματηρό περιστατικό, προέκυψε σαφής εικόνα για όλους τους πυροβολισμούς:
«Περιμετρικά του οχήματος και σε διάφορα σημεία πλησίον αυτού βρέθηκαν συνολικά τριάντα πέντε (35) κάλυκες πυροβόλου όπλου, διαμετρήματος 9 mm, ένας κάλυκας διαμετρήματος 40 cal., τρεις παραμορφωμένες βολίδες και τρία μεταλλικά θραύσματα», αναφέρεται στη δικογραφία.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό της Αστυνομίας, κανείς αστυνομικός δεν προβλέπεται να φέρει όπλο ανάλογου διαμετρήματος, καθώς τα ατομικά πιστόλια των ενστόλων είναι 9 χιλιοστών.
Δηλαδή, πρόκειται για όπλα με «διαμέτρημα ακινητοποίησης», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές υπηρεσίες σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι αν το συγκεκριμένο όπλο το έφερε ένας από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς. Σε αυτή την περίπτωση, τίθεται το ζήτημα αν ήταν δηλωμένο στην υπηρεσία του, καθώς τα πιστόλια που δίνει η ΕΛ.ΑΣ στους αστυνομικούς είναι συγκεκριμένης μάρκας και, βέβαια, διαμετρήματος 9 χιλιοστών.
Οι επικοινωνίες κατά την καταδίωξη στο Πέραμα
Ερωτήματα, όμως, προκύπτουν και για την επικοινωνία των επτά αστυνομικών με το Β’ Κέντρο της Αμεσης Δράσης, που τους καλούσε να σταματήσουν την καταδίωξη. Η ομάδα ΔΙΑΣ Πειραιά άκουσε την εντολή και σταμάτησε, ενημερώνοντας, μάλιστα, ότι δεν συνεχίζει να ακολουθεί το κλεμμένο αυτοκίνητο.
Στη συνέχεια, οι άλλες δύο ομάδες της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, που συνεχίζουν την καταδίωξη, λαμβάνουν εκ νέου και σε έντονο τόνο εντολή από τον ανώτερο αξιωματικό που βρίσκεται στο κέντρο να σταματήσουν την καταδίωξη. «Κέντρο, συνεχίζουμε την καταδίωξη», διαβιβάζουν οι αστυνομικοί, με το κέντρο να αποκρίνεται: «Σας έχουμε πει κατ’ επανάληψη μην τους καταδιώκετε. Υπάρχει εντολή». Από εκεί και έπειτα επικρατεί σιγή ασυρμάτου, καθώς στο κέντρο μένουν με την εντύπωση πως η καταδίωξη έχει σταματήσει. Επίσης, στις καταθέσεις τους και οι επτά αστυνομικοί δεν αναφέρουν κουβέντα γι’ αυτή τη σαφή εντολή που λαμβάνουν.
Η επόμενη επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων γίνεται από τους αστυνομικούς για να ζητήσουν ασθενοφόρα για τους δύο Ρομά, καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν τραυματίες αστυνομικοί. Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, η οποία έκανε λόγο για τον τραυματισμό των αστυνομικών. Εδώ τα λάθη είναι πολλά, καθώς, στην περίπτωση που η καταδίωξη συνεχιζόταν, με εντολή όμως του κέντρου, θα έπρεπε να εμπλακούν περιπολικά και μονάδες της ΟΠΚΕ με τζιπ, οι οποίες είθισται να τοποθετούνται σε τέτοια διάταξη, ώστε να κλείνουν εντελώς τον δρόμο.
ΠΗΓΗ: https://www.enikos.gr/society/katadioxi-sto-perama-mystirio-me-orfani-sfaira/1699460/