Στο τάγμα των “Αρχόντων” του Αγίου Ανδρέα ο Ναυπάκτιος Νίκος Αναγνωστόπουλος

Την τιμητική διάκριση “Αρχων του τάγματος του Αγίου Ανδρέα”απονεμήθηκε τελευταία μεταξύ άλλων από τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο σε ειδική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη στον Ναυπάκτιο επιχειρηματία Νίκο Αναγνωστόπουλο.

Ο Καταφυγιώτης στην καταγωγή Ναυπάκτιος επιχειρηματίας πρώτης γενιάς μετανάστης και αυτοδημιούργητος,έλαβε αυτόν τον τίτλο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη,για τη δράση και προσφορά του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.Έχουν χαρακτηριστεί ως «υπερασπιστές της πίστης» και η Μητέρα Εκκλησία τους έχει απονείμει τον ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο του «Αρχοντα» Τα οφφίκιά τους αποτελούν για το χώρο της Εκκλησίας μια κληρονομιά αιώνων και αντιπροσωπεύουν, σε μεγάλο βαθμό, την εργασία, τα καθήκοντα και την υπηρεσία, που αυτοί επιτελούν.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ οι ΑΡΧΟΝΤΕΣ του τάγματος του Αγ.Ανδρέα;

Οι “Αρχοντες” του Αποστόλου Ανδρέα, όπως ονομάζονται οι εν Αμερική Οφφικιάλοι του Οικουμενικού Θρόνου, οργανώθηκαν επίσημα ως Knights of St.Andrew το 1966, από τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, κάνοντας πραγματικότητα ένα όραμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Αρχοντος Μεγάλου Σκευοφύλακος Πιέρ ΝτεΜετς (Παναγιώτης Δημητρίου), ο οποίος και διετέλεσε πρώτος διοικητής της (1966- 1976).

Οι πρώτες σημαντικές αλλαγές στη δομή της νέας οργάνωσης ήλθαν 10 χρόνια μετά, όταν παράλληλα με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Αρχοντα Μέγα Ακτουάριο Δρ.Αντώνιο Μπόρντεν, ο οποίος διαδέχθηκε τον ασθενούντα Πιερ ΝτεΜετς, η αδελφότητα μετονομάστηκε σε “Tάγμα του Αποστόλου Ανδρέα” και τον διοικητή της αποφασίστηκε να πλαισιώνει ένα Συμβούλιο Αρχόντων (Council of Archons). Παράλληλα, το Χρυσό Μετάλλιο του Αγίου Ανδρέα και η αλυσίδα –διακριτικά των πρώτων Αρχόντων- αντικαταστάθηκαν από έναν ασημένιο βυζαντινό σταυρό του 5ου αι, ο οποίος και αποτέλεσε το νέο έμβλημα του Τάγματος, τον χιαστί Σταυρό του Αποστόλου Ανδρέα και τον Δικέφαλο Αετό του Βυζαντίου.

Πως γίνεται κάποιος “Άρχων”

«Πρέπει αρχικά να προταθεί από έναν άλλον Αρχοντα, ο οποίος θα κρίνει τον υποψήφιο με βάση την προσωπικότητά του και την προσφορά του στην Κοινότητα, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και η προσφορά αυτή δεν είναι απαραίτητα οικονομική, είναι κυρίως προσφορά χρόνου, ταλέντου και εργασίας».

Σύμφωνα με το Αρθρο 9, παρ. 3 του Καταστατικού του Τάγματος ο υποψήφιος Αρχων θα πρέπει να είναι κάτοικος των ΗΠΑ, αφοσιωμένος Ορθόδοξος Χριστιανός και μέλος Κοινότητας, να έχει επιδείξει την αγάπη και την υποστήριξή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, να έχει υπηρετήσει με αφοσίωση την τοπική του κοινότητα, να έχει καθαρό ποινικό μητρώο, να έχει διακριθεί στον τομέα που υπηρετεί, να είναι διατεθειμένος μετά την χειροθέτησή του να ανταποκριθεί θετικά στις προκλήσεις της νέας του ιδιότητας. Ξεκαθαρίζεται δε ότι η οικονομική προσφορά προς την Εκκλησία, από μόνη της, δεν αποτελεί κριτήριο για την επιλογή των νέων Αρχόντων.

Στη συνέχεια, η πρόταση για τον υποψήφιο Αρχοντα θα πρέπει να υπογραφεί και από ένα δεύτερο μέλος του Τάγματος καθώς και από τον ιερέα της Κοινότητας όπου ο υποψήφιος είναι μέλος, και να προωθηθεί στον διοικητή της περιφέρειας (Regional Commander). Τα στοιχεία θα κατατεθούν αμέσως μετά στην ειδική Επιτροπή η οποία θα βαθμολογήσει τις υποψηφιότητες και στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα καταλήξει στην τελική λίστα των 22 νέων Αρχόντων. Η λίστα θα προωθηθεί στη συνέχεια στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος θα προτείνει τα οφφίκια για τον κάθε νέο Αρχοντα και ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προσθέσει και νέα ονόματα στη λίστα. Τον τελευταίο λόγο έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος και απονέμει τις τιμητικές αυτές διακρίσεις στους Αρχοντες.

ΑΞΙΟΣ !!!!!!

ΠΗΓΗ: https://www.nafpaktianews.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%cf%81%cf%87%cf%8c%ce%bd%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81/

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση