Καρπός ΜεσολόγγιΚαρπός Μεσολόγγι

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από ειδικούς – Προβλέψεις για 10.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου

Messolonghi Voice
6 λεπτά ανάγνωσης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κ.κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόννης, και Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, μετά τη νέα έκρηξη κρουσμάτων στη χώρα.

«Χθες είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίησε ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στην Κοινωνία Ωρα ΜEGA.

«Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτοί δεν είναι αρνητές. Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στην Αθήνα καταγράφουμε αυτή τη βδομάδα μια αύξηση επιπλέον 15%, και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως του 15-20%. Θα φτάσουμε περίπου τα 1200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η επιστήμη είναι ψυχρή. Ή θα γίνει εμβολιασμός, ή θα υπάρχει νόσηση και εισαγωγές στα νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης σχετικά με όσα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

- Advertisement -

«Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής», τόνισε από την πλευρά του ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόννης

«Αυτή τη στιγμή βλέπω μόνο δύο δυνατότητες. Ταχύτατα υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε όσους είναι υπάλληλοι του κράτους και συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά», πρόσθεσε ο ίδιος στο MEGA

Για την πορεία της πανδημίας και την σημασία του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της έκρηξης των κρουσμάτων μίλησαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη τα κρούσματα μπορεί να πάνε και πάνω από τα 5.449 που ήταν χθες, το πόσο εξαρτάται από το τι θα κάνουμε με τον εμβολιασμό και με τα μέτρα προστασίας, είπε. Παράλληλα, τόνισε ότι σίγουρα δεν είμαστε «στο τελευταίο μίλι», όπως πολλοί έλεγαν, καθώς όπως είπε πρόκειται για «μαραθώνιο» και το σημαντικό είναι η διαχείριση.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο κ. Σαρηγιάννης είναι να πάει το εμβόλιο στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο εμβόλιο και να εμπλακεί στην προσπάθεια πειθούς και η τοπική κοινωνία.

- Advertisement -

«Η Πορτογαλία έφτασε κάποια στιγμή στα 10.000 κρούσματα. Τότε οι Πορτογάλοι φοβήθηκαν και πήγαν να εμβολιαστούν. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε στο σημείο να φοβηθούμε κι εμείς αλλά να κάνουμε το εμβόλιο από ευθύνη», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας για τα εμβόλια σημείωσε ότι μετά τους 8 με 9 μήνες ή ακόμα και από τους 6 μήνες, ο άνθρωπος χάνει την εξουδετερωτική άμυνα που έχει φτιάξει από τον εμβολιασμό. Συνεχίζει όμως να έχει κάποια ανοσία, είπε.

Όπως ανέφερε «χάνουμε την πρώτη γραμμή ανόσιας και είμαστε επιρρεπείς να νοσήσουμε, ωστόσο αλλάζει η πιθανότητα να νοσηλευτούμε». Για αυτό, όπως είπε, προτείνεται οι άνω των 60 ετών να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση για περισσότερη προστασία. Παράλληλα, τόνισε ότι ο εμβολιασμός έχει επιδράσει ώστε να ρίξει τις νοσηλείες, ενώ αρκετούς από αυτούς που έχουν μολυνθεί είναι νέοι που περνούν πιο ελαφρά την νόσο. «Ένας εμβολιασμένος έχει πολύ μικρή πιθανότητα να νοσηλευτεί, ακόμα μικρότερη να διασωληνωθεί και σχεδόν μηδενική πιθανότητα να χάσει την ζωή του», σημείωσε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας ότι μόνο το 5% των θανάτων είναι από εμβολιασμένους .

- Advertisement -

«Αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι θα είχαμε 6 θανάτους αντί 54 χθες», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τζανάκης έκανε λόγο για καινούργιο επιδημιολογικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με το στέλεχος Δέλτα και τόνισε ότι «ο εμβολιασμός είναι το απόλυτο όπλο για λιγότερους θανάτους και κρούσματα». «Τα κρούσματα θα ήταν 7 φορές λιγότερα αν είχαμε φτάσει στο 97% σε εμβολισμούς», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: https://www.real.gr/koinonia/arthro/koronoios_kampanaki_apo_eidikous_problepseis_gia_10_000_krousmata_mexri_ta_mesa_noembriou_binteo-781948/

ΕΠΙΣΥΜΑΝΘΕΙ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Σχολιάστε