Ένα θρίλερ είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες και αφορά τον Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς διακινείται η πληροφορία ότι ο ορκισμένος εχθρός του Ταγίπ Ερντογάν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, βρέθηκε νεκρός στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από δηλητηρίαση.
Όπως μετέδωσε το Mega, πληροφορίες θέλουν τον Γκιουλέν να δηλητηριάστηκε και ο άνθρωπος που ευθύνεται γι’ αυτό είναι επίσης νεκρός. Ο Γκιουλέν, ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας ζει από το 1999 απομονωμένος στα Ποκόνος, μια ορεινή και δασώδη περιοχή της Πενσιλβάνια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.
Φυλάσσεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς η τουρκική κυβέρνηση τον έχει στοχοποιήσει, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016 εναντίον της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.
Όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν φόβοι τόσο για τη ζωή του όσο ακόμη και για ενδεχόμενο απαγωγής, προκειμένου να τον φέρουν στην Τουρκία και αν δικαστεί. Οι πληροφορίες που διακινούνται ερευνώνται αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά στον κατάλογο συμβάντων της τοπικής αστυνομίας ούτε στον τοπικό Τύπο, επισημαίνει το ρεπορτάζ του Mega.
Στο μεταξύ, η πληροφορία διακινείται και στον τουρκικό Τύπο, που επικαλείται αναρτήσεις στο Twitter. Όπως μεταδίδει η yeniakit.com.tr, ο Γκιουλέν φέρεται να δηλητηριάστηκε ενώ επικαλείται ισχυρισμούς χρηστών στα social media, ότι δηλητηριάστηκε από άνδρα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που είχε διεισδύσει στον στενό του κύκλο και ήταν κοντά του για χρόνια.
Σύμφωνα με τον χρήστη του twitter, ο άνδρας αυτός δηλητηρίασε τον Γκιουλέν και μετά αυτοκτόνησε διά απαγχονισμού. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ή επιβεβαίωση των φημών, οι οποίες ερευνώνται. Πάντως, άλλοι χρήστες του twitter έσπευσαν να καθησυχάσουν γράφοντας ότι ο Γκιουλέν είναι ζωντανός και ότι η είδηση διαψεύστηκε.
Ο Γκιουλέν είναι επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, το οποίο έχει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων (στην Τουρκία, αλλά και παντού στον κόσμο), μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων με την ονομασία Χιζμέτ (Υπηρεσία στα τουρκικά) και διαθέτει μεγάλη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.
Το Χιζμέτ λειτουργεί κάπως σαν τους Αμερικανούς μορμόνους: “αλληλοβοηθούνται στις επιχειρήσεις, έχουν μια ιεραποστολική νοοτροπία και μεγάλη αίσθηση των επιχειρήσεων”, εξηγούσε το 2014 ο Σαμ Μπράναν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Το άλλο κοινό σημείο με τους μορμόνους είναι αυτό στο οποίο οφείλεται η οικονομική ισχύς του Χιζμέτ, ότι όλοι οι συμπαθούντες προσφέρουν τον χρόνο τους ή το χρήμα τους στην οργάνωση: από τους φοιτητές μέχρι τις μητέρες οικογενειών, και ασφαλώς οι πλούσιοι επιχειρηματίες.