Σε ισχύ βάζει από τη Δευτέρα η κυβέρνηση νέα μέτρα περιορισμού για τους μη εμβολιασμένους πολίτες τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, σε μία κίνηση προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και ενθάρρυνσης -όπως διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του- του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας που η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλει.
Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, οι μη εμβολιασμένοι πολίτες -πέραν της εστίασης- δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κανέναν κλειστό χώρο ψυχαγωγίας, καθώς δεν θα γίνονται πλέον δεκτά τα αρνητικά rapid ή PCR test.
«Όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η νέα δέσμη των μέτρων, με βασική στόχευση τους ανεμβολίαστους, έχει ορίζοντα δύο μηνών.
Στην αυριανή συνέντευξη τύπου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Στην συνέντευξη θα παραστούν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Τι ισχύει για την πρόσβαση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι κανόνες δημόσιας υγείας και πρόσβασης σε συγκεκριμένες δραστηριότητες διαμορφώνεται ως εξής:
Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.
Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. Άρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.
Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Δεκεμβρίου αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.
Εν τω μεταξύ, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, «δεν υπάρχουν “κορόιδα” και “έξυπνοι σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις».
Λήξη ισχύος του covid pass για τους άνω των 60 ετών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη εμβολιασμού και ενισχυτικής δόσης, τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για την θωράκιση των ίδιων των πολιτών λέγοντας: «575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα».
Σε αυτή τη βάση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:
«Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.»
Βάσει αυτών, ουσιαστικά, από τις 13 Δεκεμβρίου η 3η δόση για τους άνω των 60 ετών θα είναι αναγκαία προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Παρασκευή, το βράδυ ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με τρίτη δόση, για όλους όσοι έχουν συμπληρώσει τους 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση.
Κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Σε ισχύ επανέρχεται το κυλιόμενο ωράριο εργασίας στο δημόσιο και επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μεταξύ άλλων στο τηλεοπτικό μήνυμα ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε:
«Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο».
Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία
Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή» σημείωσε στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρωί της Πέμπτης το ΦΕΚ, βάσει του οποίου ξεκινά η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών,σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το κείμενο του ΦΕΚ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξουσιοδοτούνται για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid 19).
Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι προβλέπει το ΦΕΚ για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών
Πώς θα γίνεται η διαδικασία της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών
Βάσει του σχετικού νόμου, η Αστυνομία ως αρμόδια Αρχή θα επιδίδει τα λεγόμενα «φύλλα πορείας» στις διευθύνσεις που είχαν δηλώσει οι ιδιώτες γιατροί στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, όπου ανήκει καθένας.
Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσηλευτικό ίδρυμα που θα πρέπει ο εκάστοτε γιατρός να παρουσιαστεί, καθώς επίσης η ημερομηνία και η ώρα προσέλευσής τους στο νοσοκομείο.
Ενδεχόμενο άρνησης παραλαβής του φύλλου πορείας επισύρει ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, η οποία συνεπάγεται ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως πέντε έτη.