ΑΙΤΗΣΗ
Του σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ “ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ”», με έδρα τo Αιτωλικό, νομίμως εκπροσωπουμένου
ΠΡΟΣ
Δ/νση Εποπτείας Αλιείας Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, νομίμως εκπροσωπουμένης.
Υπόψη
κ. Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θ. Βασιλόπουλο
Μετά την τελευταία θεομηνία που έπληξε την περιοχή μας, καταγράφηκαν τεράστιες καταστροφές στο φραγμό του μετώπου της λιμνοθάλασσας και τις εγκαταστάσεις των υφισταμένων συνεταιρισμών.
Κατά την θερινή περίοδο, μας είχατε ενημερώσει ότι θα προβείτε σε έλεγχο του φραγμού, ώστε να διαπιστωθεί, εάν οι συνεταιρισμοί έχουν κάνει τις απαραίτητες εργασίες στήριξης και αντικατάστασης των σάπιων παλουκιών, καθώς και του πλέγματος, “ως όφειλαν”. Ζητήσατε μάλιστα να λάβει μέρος σε αυτή την επιτροπή και ένα μέλος του Συλλόγου μας, πράγμα που αρνηθήκαμε, διότι ο Σύλλογος μας δεν είναι εποπτικός οργανισμός, και δεύτερον, έχει παρατηρηθεί ότι, παρότι γίνεται αυτός ο έλεγχος σε ετήσια βάση, ο φραγμός αποδεικνύεται σαθρός, με κάποιες παράδοξες μεν, αλλά πολύ αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι, στη σημερινή θεομηνία, ο φραγμός του Σχοινιά, ο οποίος, παρότι οι παράπλευροι του εκατέρωθεν κατέρρευσαν, κατάφερε να αντέξει την πίεση του νερού, των κυμάτων και του αέρα.
Ζητάμε, ως εκ τούτου και ως έχοντες άμεσο έννομο συμφέρον, να μας δοθεί αντίγραφο της φετινής θερινής έκθεσης αυτοψίας καθώς και τα ονόματα των μελών της επιτροπής που έλαβαν μέρος σε αυτή τη διαδικασία.
Εξάλλου ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών, δηλαδή συναδέλφων που εργάζονταν πάνω στα ιβάρια εκείνη την ώρα της θεομηνίας, μας δίνει όχι απλά το ηθικό δικαίωμα, αλλά μας υποχρεώνει, να αναζητήσουμε ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να ευχαριστήσουμε και εμείς με τη σειρά μας, για την άμεση αντίδραση της υπηρεσίας, λίγες ώρες μετά την καταστροφή, ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές. Παρακαλούμε επίσης, όπως μας δοθεί, αντίγραφο της συγκεκριμένης έκθεσης αυτοψίας, καθώς και την γνωστοποίηση της ημερομηνίας οπότε θα γίνει νέα αυτοψία, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια της καταστροφής του φραγμού και των εγκαταστάσεων των ιβαριών, δεδομένου ότι η πρώτη αυτοψία έγινε όταν η στάθμη του νερού ήταν πολύ ψηλά και η θολότητα του σε τέτοιο βαθμό, που απέτρεπε την ομαλή οπτική επαφή.
Υπενθυμίζουμε παράλληλα ότι στη λιμνοθάλασσα διαβιούν και εργάζονται μόνο οι έχοντες την ιδιότητα του ελεύθερου αλιέα, από όπου στη συνέχεια διακρίνονται σε αυτούς που εργάζονται πάνω στα ιβάρια (συνεταιρισμοί) και σε αυτούς που δουλεύουν παραγάδια, δίχτυα, σταφνοκάρι κλπ και όχι σε συνεταιρισμένους και ελεύθερους αλιείς, οι οποίοι αντιποιούνται, υπεξαιρούν και αντιπαρατίθενται ο ένας προς τον άλλον.