‘Ύστατο χαίρε στον Θ. ΠΑΠΠΑ

Βαθειά θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Θεόδωρου Παππά, δικηγόρου ε.τ. στην πόλη του Μεσολογγίου και όχι μόνον. Του ανθρώπου που προσωποποιούσε κάθε μέρα στη ζωή του, όλα όσα είναι το Μεσολόγγι, την παράδοση του παλιού και αυθεντικού, την ψυχή του πάντα νέου και αγωνιστή, αλλά και του πνευματικού ανθρώπου, που φυλάει “Θερμοπύλες”.

Πρώτα απ’ όλα,  προσωποποιούσε με ιδανικό τρόπο, την ίδια τη ζωή, που τόσο αγαπούσε. Την ιδέα που έκανε τον ιερό τόπο μας παγκόσμιο σύμβολο και μας έδινε πάντα προοπτική και ελπίδα. Γι’ αυτό και έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στη Νομική Επιστήμη, που υπηρέτησε, ως μάχιμος Δικηγόρος, πιστά, με οξύνοια νου και αγωνιστικότητα, μέχρι τα βαθειά του γεράματα.

Το δικό του χαμόγελο, ήταν αυτό που υποδεχόταν διεθνείς προσωπικότητες μεγάλου βεληνεκούς, από το χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, της επιστήμης και των γραμμάτων. Και έκανε τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου η εμπειρία που θα αποκόμιζαν από το Μεσολόγγι, να ήταν η καλύτερη δυνατή. Το έκανε χωρίς να προσδοκά κανένα αντάλλαγμα και καμιά ανταμοιβή. Το έκανε επειδή πίστευε με όλη την καρδιά του,  σε τούτο τον τόπο, που σήμερα τον υποδέχεται μέσα του.

 Μεσολογγίτης στην πράξη,  όχι στα λόγια. Αναλλοίωτος και αυθεντικός, δυναμικός και δίκαιος, σταθερός και ευρηματικός, ειλικρινής και διορατικός.

Αλλά και στο χώρο της Νομικής, υπήρξε δάσκαλος για τους νεότερους δικηγόρους, που γνώρισαν την υποστήριξη και την εξυπηρετικότητά του σε κάθε πρόβλημά τους, σε κάθε ανάγκη τους και πάντα ανέτρεχαν σ’ αυτόν, να τον συμβουλευτούν και να τους βοηθήσει. Έψαχνε να βρει λύσεις από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο πρόβλημα. Θεωρούσε καθήκον του να συνδράμει έμπρακτα σε όλους όσους του ζητούσαν τη βοήθειά του. Είχε απίστευτες νομικές και όχι μόνον γνώσεις, γεγονός που εντυπωσίαζε ακόμη και  υψηλόβαθμους νομικούς,  με τους οποίους διατηρούσε εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις και προσπαθούσε πάντα να τις αξιοποιεί προς όφελος του Μεσολογγίου.

Μια μεγάλη προσωπικότητα, μια μεγάλη καρδιά, που χωρούσε κάθε πρόβλημα, κάθε ανάγκη, κάθε περιστατικό. Είχε μια αειθαλή και αισιόδοξη ματιά  για τα πράγματα. Θετικός άνθρωπος, συνήθιζε να λέει σε κάθε ευκαιρία “τα καλύτερα έρχονται!”. Και το πίστευε. Γιατί μαχόταν για τα καλύτερα.

Ειδικά στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, έχουμε ανάγκη όσο ποτέ να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το πνεύμα αισιοδοξίας, που τον ενέπνεε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.

Έφυγε με αξιοπρέπεια όπως έζησε όλη του τη ζωή. Δεν παραδόθηκε, αγωνίστηκε μέχρι τέλους.

Ευχόμαστε στους οικείους του, τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Μεσολογγίτικης γης που θα τον σκεπάσει. Αιωνία του η μνήμη. Καλό Παράδεισο ……..

Θανάσης Επ. Λύρος

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Visited 3 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση