Κοροναϊός – Πράσινο φως του EMA στο χάπι της Pfizer

Η αξιολόγηση της αντιικής θεραπείας της Pfizer για την αντιμετώπιση της Covid-19 δεν έχει ολοκληρωθεί, στο μεταξύ όμως οι χώρες-μέλη της ΕΕ μπορούν να ξεκινήσουν τη χορήγησή του, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Το χάπι προορίζεται για ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19 αλλά δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο.

Η θεραπεία Paxlovid, διάρκειας πέντε ημερών, πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.

«Η γνωμοδότηση του Οργανισμού μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των εθνικών συστάσεων για την πιθανή χρήση του φαρμάκου προτού χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας» ανέφερε ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του.

O Οργανισμός έχει ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση για ορισμένα ενέσιμα προϊόντα αντισωμάτων καθώς και για το αντίστοχο χάπι της Merck τον Νοέμβριο.

Η Pfizer έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του χαπιού. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει προμήθειες για 10 εκατομμύρια ασθενείς, ενώ οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την ΕΕ συνεχίζονται.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η παραγωγή θα καλύψει 180.000 ασθενείς φέτος και 80 εκατομμύρια το 2022.

Αποτελεσματικότητα 90%

Τα τελικά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές του Paxlovid παρουσιάστηκαν την Τρίτη και δείχνουν αποτελεσματικότητα σχεδόν 90% στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου σε ασθενείς υψηλού ρίσκου.

Επιπλέον, πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία διατηρεί την αποτελεσματικότητά της έναντι της παραλλαγής Όμικρον που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

To χάπι θα μπορούσε έτσι να γίνει μια από τις δύο πρώτες θεραπείες για την Covid-19 που χορηγείται από το στόμα, μαζί με το αντίστοιχο πειραματικό χάπι της Merck, το οποίο όμως μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας μόνο κατά 30%, και συναντά επιφυλάξεις από ορισμένους επιστήμονες που ανησυχούν για πρόκληση συγγενών ανωμαλιών.

To χάπι της Pfizer λαμβάνεται κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, μαζί με το παλαιότερο αντι-ιικό φάρμακο ριτοναβίρη.

Το φάρμακο, σχεδιασμένο να μπλοκάρει ένα ένζυμο που επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται, ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης φάρμακα για τον HIV, την ηπατίτιδα C και άλλους ιούς.

ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/2021/12/16/b-science/sars-cov2/koronaios-prasino-fos-tou-ema-sto-xapi-tis-pfizer/

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply