«Επιτέλους, ο αρχαιολογικός θησαυρός της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκει την στέγη που του αξίζει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνέβαλλε στην «αναγέννηση» και αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου, μέσω της ένταξής του στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου – Αιτωλικού και την χρηματοδότησή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας με το ποσό των 2.257.898,96 ευρώ
Σημειώνεται πως το έργο εντάχθηκε στο τέλος του 2017 και περιλάμβανε τρία υποέργα, το πρώτο εκ των οποίων ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 και το τελευταίο, τον Φεβρουάριο του 2021. Επιπλέον, η αποκατάσταση του Ξενοκράτειου είναι ένα από τα πρώτα έργα που ολοκληρώνονται στα πλαίσια της ΟΧΕ, μαζί με την ανάπλαση της Νότιας Εισόδου Αιτωλικού και την ανάπλαση του Διαύλου Πόλης, της οδού Κύπρου και του Βυρώνειου Πάρκου στην Ι.Π. Μεσολογγίου. Την αποκατάσταση του κτιρίου ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από την παραχώρηση του κτιρίου από τον Δήμο στο Υπουργείο για τη στέγαση του σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ο κ. Φαρμάκης, ευχαρίστησε το σύνολο των συντελεστών του έργου, σημειώνοντας την άριστη δουλειά που έγινε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και την προϊσταμένη, Ολυμπία Βικάτου, τονίζοντας ότι ένα ακόμα έργο πολιτισμού «φωτίζει» την Αιτωλοακαρνανία και έπεται ακόμα πιο δυναμική συνέχεια.
«Μετά την ολοκλήρωση του αρχοντικού Χρυσόγελου και το Ξενοκράτειο, σειρά παίρνουν τώρα, το εμβληματικό κτίριο των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, η αποκατάσταση και αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων Στράτου, Πλευρώνας και Οινιάδων και η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς Ναυπακτίας, ενώ επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε με μεγάλες ταχύτητες και το έργο αποκατάστασης των γεφυριών στο Αιτωλικό για το οποίο έχουμε επίσης συνάψει σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ολοκλήρωση μελέτης» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας τα εξής: «Η Αιτωλοακαρνανία της ιστορίας και του πολιτισμού πρέπει να λάμψει ξανά. Και σε αυτή την κατεύθυνση πορευόμαστε, γνωρίζοντας ότι όσο πιο πολύ τιμάει ένας τόπος το παρελθόν του και αναδεικνύει το πνευματικό του υπόβαθρο, τόσο πιο καλό μέλλον μπορεί να έχει».
Δείτε φωτογραφίες:
ΠΗΓΗ: https://karvasaras.gr/farmakis-xenokrateio-archaiologikos-thisayros-aitoloakarnanias/