Νέα μέτρα: Σήμερα οι ανακοινώσεις – Εφαρμογή από Πέμπτη και αυστηρές οδηγίες για το ρεβεγιόν

Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για ισχύ των νέων μέτρων ενδεχομένως και από αύριο. Ποια θα είναι αυτά. Σύσκεψη Μητσοτάκη-Τσιόδρα και συνεδρίαση της Επιτροπής το μεσημέρι

Στη σκιά του νέου “μαύρου” ρεκόρ των 21.657 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, πραγματοποιείται η σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στις 09.30 το πρωί σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και τους τρόπους αναχαίτισής της.

Αν και πρόκειται για καθιερωμένη συνάντηση, η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη ενόψει της Πρωτοχρονιάς και της εφαρμογής των νέων μέτρων.

Θα ακολουθήσει στις 12.00 η σύσκεψη των επιδημιολόγων προκειμένου να αποφασιστεί το πότε θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ το μεσημέρι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για τις αποφάσεις που θα παρθούν.

Νέα μέτρα: Πότε θα εφαρμοστούν

Ο κ. Πλεύρης είχε ανακοινώσει πως τα νέα μέτρα θα ισχύουν με το νέο έτος, από τις 3 Ιανουαρίου και για δύο εβδομάδες, και θα επανεξετάζονται. Ωστόσο, λόγω της έκρηξης κρουσμάτων, της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης, ενδέχεται να εφαρμοστούν πιο άμεσα, δηλαδή πριν από την Πρωτοχρονιά.

Το ενδεχόμενο τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, να τεθούν σε εφαρμογή νωρίτερα από τις 03/01, άφησε ανοιχτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε πως η επιτροπή πραγματοποίησε συνεδρίαση με σκοπό την αλλαγή του χρονικού πλαισίου στο οποίο θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

«Σταθμίζουμε τα δεδομένα και παρακολουθούμε την πορεία των κρουσμάτων και αφού ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών θα πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. Περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών για την χρονική μετάθεση των μέτρων νωρίτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στον ΣΚΑΙ, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εφαρμογή των μέτρων από αύριο Πέμπτη (30/01), ενώ υπογράμμισε πως θα δοθούν σαφείς οδηγίες για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, από τις 03/01 μέχρι και τις 16/01 θα ισχύουν τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη με σύσταση την υψηλής προστασίας, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για το προσωπικό εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο στην εστίαση μέχρι τις 12, τραπέζια με μετρικές αποστάσεις έως 6 άτομα, απαγορεύεται για ορθίους. Η μουσική δε διακόπτεται για την ώρα.
  • Οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα θα λειτουργούν με 10% πληρότητα με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα γίνονται κεκλεισμένων.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία στο έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κυλιόμενο ωράριο.

Αναφορικά με τα σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας, η συζήτηση θα λήξει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ισχύει για την καραντίνα

Στις πέντε ημέρες μειώνεται η καραντίνα για τους νοσούντες με τη μετάλλαξη Όμικρον που εμφανίζουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις νέες οδηγίες του CDC, η καραντίνα πρόκειται να μειωθεί από δέκα ημέρες που ισχύει σήμερα σε πέντε, για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα.

Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με αρνητικό τεστ, ενώ μετά τη λήξη της καραντίνας, ο ασθενής θα φορά υποχρεωτική μάσκα παντού.

Επιπλέον, εκτιμάται πως είναι δύσκολο με τρίτη δόση του εμβολίου να κολλήσει κανείς με τη μετάλλαξη Δέλτα, την ώρα που η

Όμικρον σταδιακά θα επικρατήσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την επικαιροποίηση των οδηγιών από το CDC, ωστόσο αναλυτικές οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες ώρες.

Αναλυτικά:

Τι θα πρέπει να κάνουν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μετά το πέρας των 5 ημερών: Απομόνωση και μάσκα για τουλάχιστον πέντε μέρες παντού.

Οι κανόνες απομόνωσης είναι για άτομα που έχουν μολυνθεί, για τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα, μερικώς εμβολιασμένα, πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

  • Ο χρόνος έναρξης της απομόνωσης ξεκινά την ημέρα που θα βγει κάποιος θετικός.
  • Ένας ασθενής θα πρέπει να μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες, αντί για 10 που συνιστούσαν προηγουμένως.
  • Στο τέλος των πέντε ημερών, εάν δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού, ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους, για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Πηγή:https://www.news247.gr/politiki/nea-metra-simera-oi-anakoinoseis-efarmogi-apo-pempti-kai-aystires-odigies-gia-to-revegion.9476913.html

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση