Θα έρθει το τέλος της πανδημίας το 2022; Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Ήδη η Όμικρον κυριαρχεί πλέον σε όλο τον κόσμο σε ποσοστό 70%.

Αν και η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού κορυφώνεται γρήγορα και δεν φαίνεται να προκαλεί μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας, οι επιστήμονες ανησυχούν για την εξέλιξη του κύματος που προκαλεί σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.Ωστόσο, μένει να φανεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο κατά πόσο οι νοσηλείες στη χώρα μας, που έχουν αυξηθεί κατά 32% την τελευταία εβδομάδα, θα είναι βραχείες ή θα οδηγήσουν τελικά σε διασωληνώσεις. 

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα απ’ ό,τι προηγούμενα στελέχη. Ωστόσο πρόσθεσε πως η υψηλή μεταδοτικότητά της σημαίνει ότι θα κυριαρχήσει μέσα σε διάστημα εβδομάδων σε πολλά μέρη, δημιουργώντας μια απειλή σε χώρες στις οποίες υψηλό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.

Οι προβλέψεις των ειδικών 

«Μην δημιουργούμε ψευδείς ελπίδες, έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό νόσημα. Η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο νοσογόνα αλλά για τους εμβολιασμένους» είπε ο Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ σημείωσε ότι η πανδημία θα λήξει όταν εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Να μην μπαίνουμε στη μεταλλαξιολογία, καθώς η εμφάνιση μεταλλάξεων είναι μια φυσιολογική διαδικασία του ιού για να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι ο ιός μπορεί να αλλάζει αλλά το νόσημα δεν αλλάζει. Είναι ένα νόσημα δυνητικά θανατηφόρο, σκληρό, που εμπλέκει βαριές αιματολογικές και αγγειακές διαταραχές. Άνθρωποι που παθαίνουν covid και είναι επιλέξιμοι για να γίνουν αιμοδότες, τρεις μήνες μετά ένας στους τέσσερις έχει τουλάχιστον έναν δείκτη αγγειακής ενεργοποίησης. Το 30% των αρρώστων στα νοσοκομεία κινδυνεύουν να πάθουν θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή παρά τη χορηγούμενη αντιπηκτική αγωγή. Το 40% των ασθενών που πεθαίνουν από covid στο σπίτι πεθαίνουν από πνευμονική εμβολή» προσέθεσε ο καθηγητής, ενώ όσον αφορά τη μετάλλαξη από το Καμερούν ζήτησε να μην μετατοπίζουμε τη συζήτηση στην κάθε παραλλαγή που προκύπτει και να μην ρίχνουμε το βάρος σε αυτή.

Από πλευράς του ο Καθηγητής Αιματολογίας στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Τέρπος, τόνισε ότι είμαστε σε μια κατάσταση που η αυξημένη μεταδοτικότητα ακόμα και αν βρίσκει ένα μέρος του πληθυσμού εμβολιασμένο, θα φέρει μεγάλη πίεση στο σύστημα.

«Σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών δεν έχουμε πολλά στοιχεία για το πώς πηγαίνει η νόσος με τη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτή είναι η κρίσιμη ομάδα που θα πιέσει το σύστημα υγείας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα το πώς θα αντιμετωπίσει η κάθε χώρα το πρόβλημα» δήλωσε.

Σε ερώτηση για το πόσα εμβόλια μπορούμε να κάνουμε απάντησε ότι τα εμβόλια θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις μεταλλάξεις και εξήγησε ότι στο μέλλον θέλουμε κάτι διαφορετικό για να αντιμετωπίσουμε μεταλλάξεις της Όμικρον. Τέλος, εξήγησε ότι αυτοί που έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη Δέλτα, μπορούν να νοσήσουν εκ νέου από τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά το αντίθετο είναι δύσκολο να συμβεί.

ΠΗΓΗ: https://www.real.gr/koinonia/arthro/se_leitourgia_h_ilektroniki_aitisi_gia_to_neo_epidoma_gonikis_adeias_pos_tha_tin_ypobalete-799087/

Αφήστε μια απάντηση