Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο Μητροπολίτου Κοσμά

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τελέσθηκε την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 η ακολουθία του Όρθρου, η τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μύλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος και συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Συμπροσευχόμενοι συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας και Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως, τον «λόγιο, σοφό και βαθυνούστατο θεολόγο της Εκκλησίας» –όπως τον χαρακτήρισε– Μητροπολίτη Ναυπάκτου για την ευγένειά του, να του επιτρέψει να προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας και να κηρύξει τον θείο λόγο, αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας. Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο ο Χριστός φέρεται να μιλά απότομα και να προσβάλει την Χαναναία γυναίκα και αυτό το κάνει για να αποκαλύψει το μεγαλείο της ψυχής της, την απόλυτη ταπείνωσή της και την αληθινή πίστη της που την έκανε να αυτοπαραδοθεί, άνευ όρων, στον Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, επίσης, στην μορφή του μεγάλου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως που εορτάζει σήμερα και ανήκει στους μεγάλους πατέρες και επισκόπους της Εκκλησίας μας, οι οποίοι έδειξαν το δρόμο και άφησαν τα χνάρια για το πώς πρέπει να βαδίζουν όσοι έλαβαν το υψηλό υπούργημα της αρχιερωσύνης. Οι μεγάλοι αυτοί πατέρες με τη ζωή τους μας διδάσκουν δύο πράγματα. Πρώτον, αυτήν την ακλόνητη πίστη που είχε και η γυναίκα του Ευαγγελίου και δεύτερον πώς με την ταπείνωση τους κατάφεραν να γίνουν πολύ μεγάλοι.

«Αυτά τα χνάρια, αυτά τα βήματα, αυτή τη βιωτή, αυτό το παράδειγμα των μεγάλων ιεραρχών της πίστεώς μας ακολούθησε ο σεβαστός αδελφός μας και άγιος ποιμενάρχης σας, Μητροπολίτης Κοσμάς, του οποίου σήμερα, σε αυτόν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, τελούμε τα ιερά μνημόσυνα» είπε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σύρου, αναφερόμενος στον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Ο κ. Δωρόθεος μοιράστηκε προσωπικές αναμνήσεις από την γνωριμία του και την «καρδιακή φιλία» του με τον μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Μητροπολίτης Κοσμάς πράγματι ήταν αυστηρός, αλλά αυστηροί ήταν και οι πατέρες της Εκκλησίας, όταν έπρεπε. Είχε ένα λόγο που ορθοτομούσε την αλήθεια, έναν λόγο που πολλές φορές κέντριζε τις ψυχές των ανθρώπων. Είχε ένα λόγο ιαματικό, θεραπευτικό, έναν λόγο αγάπης για όλους τους ανθρώπους.

«Σας αγαπούσε όλους ο Κοσμάς, αδελφοί, με τον δικό του τρόπο. Ήταν ο πατέρας σας και κάτω από το ωμοφόριό του και την αγάπη του ζείτε όλα αυτά τα δεκαέξι χρόνια και κάθε φορά που χτυπούσατε την πόρτα του αυτή ήταν ανοιχτή για τις πνευματικές και τις υλικές ανάγκες σας» συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος και ολοκλήρωσε την ομιλία του προτρέποντας τους πιστούς να τηρούν αυτά που έλεγε, αυτά που δίδασκε, αυτά που τηρούσε, αυτά που εφάρμοζε και εκείνος, γιατί αυτό είναι το πραγματικό μνημόσυνο των αρχιερέων, η εφαρμογή από τους πιστούς όσων άκουσαν από τα άγια χείλη τους.

Στην ακολουθία του ιερού μνημοσύνου προεξήρχε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέας με την συμμετοχή των προαναφερθέντων αρχιερέων.

Κατά την επιμνημόσυνη ομιλία του ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος ανέφερε ότι κάθε Θεία Λειτουργία που τελούμε είναι «χαριστήριος και ικέσιος» προς τον Θεό κατά τον ιερό Νικόλαο Καβάσιλα. Στην σημερινή περίπτωση που τελέσαμε το μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά η Θεία Λειτουργία ήταν «χαριστήριος», γιατί ευχαριστήσαμε τον Θεό για το δώρο το οποίο έδωσε στην τοπική Εκκλησία, διότι κάθε επίσκοπος αποτελεί ένα δώρο του Θεού στην τοπική, αλλά και στην καθόλου Εκκλησία. Ήταν όμως και «ικέσιος» γιατί προσευχηθήκαμε για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού ποιμενάρχου της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου τόνισε ότι ο μακαριστός Κοσμάς επετέλεσε ένα σημαντικό ποιμαντικό έργο στον Αμπελώνα του Κυρίου για περίπου πενήντα χρόνια και ως ιεροκήρυκας, αλλά και ως επίσκοπος και αναφέρθηκε σε τρία από τα χαρίσματα του. Πρώτον την ακράδαντη πίστη του στον Χριστό. Μιλούσε συνέχεια για τον Χριστό και προέτρεπε διαρκώς να έχουμε τον Χριστό μέσα στην καρδιά μας. Το δεύτερο χάρισμά του ήταν η καθαρότητα του βίου του. Αυτά που κήρυττε ήταν και τα πιστεύματά του. Δεν ήταν υποκριτής. Δεν έλεγε άλλα και ζούσε άλλα. Είχε καθαρότητα σκέψεως και καθαρότητα ζωής. Το τρίτο χάρισμά του ήταν η μεγάλη αγάπη του. Ήταν πνευματικός πατέρας και αγαπούσε το ποίμνιό του και τους ιερείς του. Ήταν μια λαμπάδα αναμμένη που φώτιζε και καιγόταν για την αγάπη του Χριστού. Πάνω από όλα αυτά, ή μέσα σε όλα αυτά είχε και την απλότητα του βίου του την οποία κράτησε και ως επίσκοπος.

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, επικεφαλής των εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με εντολή του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού, τελέσθηκαν ιερά μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Ποιμενάρχου κυρού Κοσμά.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας  

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση