Σίμος Κεδίκογλου: Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και σταθερότητα της οικονομίας

  • Χαιρετισμός στην ημερίδα της AHEPA με θέμα «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας»

Τους άξονες για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ανέπτυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, στον χαιρετισμό του στην ημερίδα της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», με θέμα «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας».

Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε:

«Η προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, βασίζεται στους εξής άξονες:

Στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο όπου μέσω του εν λόγω πλαισίου, εισάγονται δεκατρία (13) νέα καθεστώτα ενισχύσεων που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες της με σημαντικές και σύγχρονες μορφές επενδύσεων σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων ενισχύονται επενδύσεις σε εγκαταστάσεις αγροτουρισμού, οινοτουρισμού, γεωτουρισμού, καταδυτικού τουρισμού κ.α.

Στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και τόνωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, καθιερώνοντάς τα σε όλο και περισσότερες αγορές. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία συλλογικών σχημάτων (ομάδες,  οργανώσεις παραγωγών), τα οποία τυγχάνουν ιδιαίτερης στήριξης μέσω υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και μέσω των αναμενόμενων μέτρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνει  ένα σύνολο παρεμβάσεων με μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό και στόχευση, προϋπολογισμού 520 εκατ. ευρώ.

Αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 19,3 δισ. ευρώ.

Αξιοποίηση του μεταβατικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2023 ύψους 2 δισ. ευρώ.

Αξιοποίηση του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027. Το Πρόγραμμα, προϋπολογισμού 520 εκατ. ευρώ, μέσα από τις δράσεις που περιλαμβάνει, αναμένεται να συμβάλλει σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική, γαλάζια και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, με έμφαση στη λήψη αποφάσεων που βασίζεται στη γνώση, την εισαγωγή καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογικής ανάπτυξης στους τομείς της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρει η βιώσιμη γαλάζια οικονομία.

Εκμετάλλευση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως του νέου Ταμείου Παροχής Μικροπιστώσεων μέσω του οποίου θα γίνεται χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα».

 Ακολούθως  ο κ. Κεδίκογλου εξήγησε, παρουσία Υπουργών της κυβέρνησης, διπλωματών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων από Ελλάδα και εξωτερικό, ότι «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους της Ελληνικής οικονομίας και μπορεί να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και σταθερότητα της οικονομίας».


Υπογράμμισε δε ότι «Η πανδημία πυροδότησε μια κρίση και στον πρωτογενή τομέα, τον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, και στην πορεία βρεθήκαμε μπροστά από μια σειρά από προκλήσεις όπως οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, η κλιματική αλλαγή και οι δυσάρεστες συνέπειές της» και συμπλήρωσε ότι «η ισχυρή και συντονισμένη αντίδραση της κυβέρνησης, με στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης για την ενίσχυση όσων τέθηκαν εκτός εργασίας, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων αναχαίτισης του ιού, βοήθησαν στην ανακούφιση των κλάδων αυτών».

 Κλείνοντας, ο ΥφΑΑΤ διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα συνεχίσει να ενισχύει και να στηρίζει εμπράκτως τον πρωτογενή τομέα.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση