Καταργείται ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του meganisinews που κάνει λόγο για «άνοιγμα δρόμου στην ανεξέλεγκτη διάθεση των φυσικών πόρων στον βωμό της “Ανάπτυξης”».
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στο δημοσίευμα, με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται η απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής επιστημονικής κοινότητας και των παραγωγικών φορέων των Προστατευόμενων περιοχών, αφαιρώντας τους τη δυνατότητα που είχαν να συμμετέχουν, να διοικούν και να αποφασίζουν για την περιοχή τους, καθώς οι Φορείς Διαχείρισης αποτελούσαν ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο και συμμετοχικό.
Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια της απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα περασμένα Χριστούγεννα, για κατάργηση επτά Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.
Η διοίκηση των φορέων που καταργούνται μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με «αναπτυξιακά» κριτήρια.
Το αποτέλεσμα θα είναι να μην υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000 αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση.
Η απόφαση για την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κόλπου Λευκάδας έχει υπογραφεί από τις 16 Φεβρουαρίου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αρμυράς:
Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας», που έχει συσταθεί με την περίπτωση 11 της παραγράφου 10 του άρθρου 15 του ν. 2742/1999 (Α’ 207) με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού» και μετονομάστηκε σε «Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας» με την περίπτωση ια) της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν. 4519/2018 (Α’ 25), έπειτα από την ολοκλήρωση του διαχειριστικού του ελέγχου, καταργείται.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) καθίσταται καθολικός διάδοχος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας, που καταργείται με την παράγραφο 1, και εφαρμόζονται σχετικά οι διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4685/2020 (Α’ 92), όπως ισχύει.
Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το ιστορικό του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κόλπου – Λευκάδας
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού ιδρύθηκε με τον νόμο Ν. 3044/2002 ενώ ο χαρακτηρισμός της περιοχής για την οριοθέτηση της προστατευόμενης περιοχής με τις ζώνες προστασίας περιγράφεται στο ΦΕΚ 123 / Δ’/ 21-03-2008. Το 2018, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού μετονομάζεται σε Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας (Ν.4519/2018). Το 2018 στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού ενσωματώνεται το εσωτερικό αρχιπέλαγος Ιονίου, οι λιμνοθάλασσες στενών Λευκάδας και Αλυκές Λευκάδας, καθώς και η περιοχή Χορτάτων της ορεινής Λευκάδας.
Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου κοινωφελούς χαρακτήρα που εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σκοπός ίδρυσης του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής που ανήκουν στα όρια ευθύνης του. Ειδικότερα, επιδιώκεται η διατήρηση και διαχείριση των σπανίων οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας και κυρίως της ορνιθοπανίδας που συντίθεται από αρκετά σημαντικά είδη, μερικά από τα οποία θεωρούνται παγκόσμια απειλούμενα.
ΠΗΓΗ: karvasaras.gr