Η Γ’ Στάση των Χαιρετισμών στη Βόνιτσα

Στην ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Βονίτσης χοροστάτησε σήμερα, Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος έψαλλε την Γ’ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς.

Ανέφερε ότι η εορτή του Ευαγγελισμού είναι πολύ μεγάλη δεσποτική και θεομητορική εορτή και ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός την ονομάζει «Πάσχα». Ανέπτυξε τα γεγονότα του Ευαγγελισμού και την θεολογική σημασία τους. Αναφέρθηκε στο μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού και στην ένωση των δύο φύσεων του Χριστού στην υπόσταση του Λόγου μέσα στην κοιλία της Παναγίας.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε και ερμήνευσε μέσα από την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας και κυρίως του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, τα γεγονότα πριν και μετά τον Ευαγγελισμό.

Πριν τον Ευαγγελισμό υπήρξαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στον Ναό του Σολομώντα. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αναλύει τί έκανε η Παναγία μέσα στον Ναό.

Μετά τον Ευαγγελισμό η Παναγία επισκέφθηκε την Ελισάβετ και ο Τίμιος Πρόδρομος εσκίρτησε στην κοιλία της Ελισάβετ γενόμενος προφήτης ο ίδιος και καθιστώντας και την μητέρα του προφήτιδα.

Ανέφερε ότι ο Χριστός συνελήφθη «εκ Πνεύματος Αγίου», αλλά αναπτύχθηκε σύμφωνα με τον φυσικό τρόπο, οπότε η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ της Παναγίας και του Χριστού ήταν μοναδική. Ο Χριστός, εννέα μήνες, τρεφόταν από το σώμα της Παναγίας και την γέμιζε διαρκώς με την Χάρη Του. Είναι σαν να ζούσε μια αδιάλειπτη Θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνία.

Επεσήμανε ότι η Παναγία μας προετοιμάστηκε κατάλληλα για να γίνει η μητέρα του Θεού. Προετοιμάστηκε και έπειτα αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη καθαρότητα, σιωπή και ταπείνωση.

Αυτό, κατά αναλογία και σε μικρότερο βαθμό, πρέπει να συμβαίνει και σε εμάς. Οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας, είτε μικρό, είτε μεγάλο, πρέπει να γίνεται με προϋποθέσεις, με προετοιμασία, γιατί τίποτα δεν είναι απροϋπόθετο. Χρειάζεται προετοιμασία και αγώνα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται στην Παναγία και να ζητούν τις πρεσβείες της.

Κατά την απόλυση της ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στην περιοχή της Βόνιτσας και τόνισε ότι η Βόνιτσα κάποτε αποτελούσε Επισκοπή της Μητροπόλεως Ναυπάκτου, η οποία Μητρόπολη έφθανε μέχρι την Χιμάρα. Επίσης αναφέρθηκε στον άγιο Καλλίνικο, επίσκοπο Εδέσσης, ο οποίος ως πρωτοσύγκελλος επισκεπτόταν την περιοχή και αγαπούσε πολύ τους κατοίκους της.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση