Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Σαϊντού, τον μαθητή που κινδυνεύει με απέλαση

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει σήμερα στις 16:30 στο Μαξίμου ο Σαϊντού Καμαρά, ο μαθητής που κινδυνεύει να απελαθεί. Ο Σαϊντού φοιτά στο 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αττικής και απειλείται με απέλαση από την Ελλάδα σε λίγες ημέρες, εξαιτίας της ενηλικίωσής του. Μάλιστα την 25η Μαρτίου παρέλασε, τιμώντας την εθνική επέτειο.

H περίπτωσή του έχει προκαλέσει το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού καθώς την προσεχή Τετάρτη 30 Μαρτίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη χορήγηση ασύλου, οπότε και θα εκδικαστεί η προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό.

«Ενόψει της επανεξέτασης του αιτήματος του Σαϊντού Καμαρά για να μείνει στην Ελλάδα, έχουν γίνει, εδώ και καιρό από την πλευρά της Πολιτείας όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ενισχύουν αυτό το αίτημά του», ανέφερε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Και επισημαίνει: «Χωρίς κορώνες και κινήσεις εντυπωσιασμού το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019 στο υπουργείο Παιδείας κάνει το ίδιο ακριβώς για όσα παιδιά το χρειάζονται, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τη σχολική χρονιά 2021-22 σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά εγγραφής και φοίτησης, μαθητών-προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αύριο στις 16.30 με τον Σαϊντού Καμαρά», καταλήγει στο σχόλιό του ο κ. Οικονόμου.

Ποιος είναι ο αριστούχος πρόσφυγας

Ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος πρόσφυγας όταν ήταν ανήλικος. Φέρεται να εντάχθηκε γρήγορα στην ελληνική κοινωνία και να αρίστευσε στο σχολείο. Το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου στο οποίο πηγαίνει ο Σαϊντού, έχει κινητοποιηθεί για τον νεαρό πρόσφυγα και τονίζει πως «πρόκειται να απελαθεί ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην ελληνική κοινωνία».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα μόνος του το Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών και αρχικά έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης/εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas. Μόλις εγκαταστάθηκε στη χώρα, άρχισε να πηγαίνει στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου και να περνάει με επιτυχία τις τάξεις, αριστεύοντας στα μαθήματα και βρήκε νέα στέγη σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών.

Παρόλα αυτά, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει με αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα, κάτι που πρόκειται να γίνει μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασαν ότι η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου στον Σαϊντού Καμαρά έλαβε χώρα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της κείμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο «πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει απορριπτική απόφαση α’ βαθμού. Επισημαίνεται ότι επί της απόφασης έχει ασκηθεί προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών στις 30 Μαρτίου».

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση