Σίμος Κεδίκογλου: Η κερδοσκοπία εν καιρώ πολέμου, θυμίζει μαυραγορίτες της κατοχής – Είμαστε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων
- Οι εισαγωγές γίνονται ομαλά, υπάρχει επισιτιστική επάρκεια
Τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την επισιτιστική επάρκεια, έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και στους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου.
«Οι εισαγωγές γίνονται ομαλά, υπάρχει επισιτιστική επάρκεια. Είμαστε σε διαρκή επαφή με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους τους αγρότες, τους προμηθευτές, τους εμπόρους λιπασμάτων και ζωοτροφών προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή ροή» τόνισε και πρόσθεσε ότι έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις όπως στα σιτηρά, με εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τη Νότιο και Βόρεια Αμερική και την Αίγυπτο.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καυτηρίασε και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και προειδοποίησε ότι το ΥπΑΑΤ και η Κυβέρνηση κατ’ επέκταση, βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για την αντιμετώπισή τους. «Υπήρξαν αναφορές για κάποιους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν αποθέματα και προσπαθούν να επωφεληθούν την κατάσταση. Υποχρεούνται πλέον να δηλώνουν τα αποθέματά τους. Το να κερδοσκοπεί κάποιος εν καιρώ πολέμου, θυμίζει μαυραγορίτες της κατοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε, ότι στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, δόθηκαν ενισχύσεις 200 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους για να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές. «Σε μια δεύτερη φάση, αναπροσαρμόζουμε τις καλλιέργειες της χώρας μας», ανέφερε.
Τέλος, ερωτηθείς για την πολεμική σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Κεδίκογλου ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι όροι και οι στόχοι του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε, γιατί αφορούν και τα εθνικά μας συμφέροντα. Αν δεχτούμε αλλαγή συνόρων, ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως», εξήγησε.