Επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ: Με κωδικούς TaxisNet η αίτηση στο power pass, ποιοι το χάνουν

Το επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία. Όσοι δηλαδή δεν έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες δεν θα λάβουν την ενίσχυση.

  • Με ένα πακέτο 3,2 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2022 που περιλαμβάνει επιστροφή χρημάτων απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών για τις αυξήσεις που είχαν τους προηγούμενους μήνες στο ρεύμα, νέες επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο αλλά και έμμεσο πλαφόν στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρεί η κυβέρνηση να «σβήσει την φωτιά» που έχουν ανάψει σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επιστροφή χρημάτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία.

Όσοι δηλαδή έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης, δεν θα λάβουν την ενίσχυση για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το επίδομα θα ξεκινά από τα 18 ευρώ και φτάνει στα 600, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα (αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και θα έχει 4 προϋποθέσεις για τη λήψη του.

Για την επιστροφή χρημάτων, θα έχει σημασία η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης για τους καταναλωτές πρώτης κατοικίας. Επίσης, τονίζεται, πως τις χρεώσεις δεν θα τις βάζει στην αίτησή του ο καταναλωτής, αλλά θα αντλούνται αυτόματα οι σχετικές πληροφορίες από τον εκάστοτε πάροχο.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι, σε λίγες ημέρες, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιστροφές των επιπλέον χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι πληρωμές θα γίνουν εντός του Ιουνίου. Εν συνεχεία, ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα ποσά που θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Ακόμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο των έως 45.000 ευρώ καλύπτεται το 95% των νοικοκυριών και υποστήριξε ότι οι πολίτες «θα δουν πίσω στους λογαριασμούς τους το 60% αυτών που πλήρωσαν την προηγούμενη περίοδο, αφαιρώντας τις επιδοτήσεις κράτους και παρόχων».

Πάντως, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι υπολογίζεται πως οι καταναλωτές έχουν καταβάλει το προηγούμενο διάστημα 460 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά θα επιστραφούν τα 280 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πώς θα κάνετε την αίτηση
Συνοπτικά και πριν προχωρήσουμε στην χαρτογράφησή του, το επίδομα θα δοθεί έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr, με κωδικούς Taxisnet. Η πληρωμή του θα γίνει μέσα στον Ιούνιο και θα είναι συνάρτηση μίας πράξης (μπορείτε να την κάνετε και μόνοι σας). Θα επιδοτείται το 60% της αύξησης που έχετε δει στον λογαριασμό ρεύματος που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Αρχικά μόλις μπαίνετε στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.
Αν είναι η σωστή, πατάτε ναι και προχωράτε στο επόμενο βήμα.
Αν δεν είναι, έχετε τη δυνατότητα να επικαιροποίησετε τα στοιχεία σας, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
Σε κάποια επόμενη επιλογή θα χρειαστεί να καταχωρήσετε και το ΙΒΑΝ του λογαριασμού ρεύματος.

Σημειώνεται, τέλος, πως στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν χρειάζεται να βάλετε κάτι γιατί θα αντλούνται από τον πάροχο του ρεύματος.

Πώς υπολογίζετε πόσα χρήματα θα πάρετε
Υπογραμμίζεται πως το επίδομα θα είναι έως και 600 ευρώ και οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν περίπου τι ποσό δικαιούνται. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν.

Πιο αναλυτικά:

Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.
Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Ποιοι μένουν εκτός επιστροφής χρημάτων για το ρεύμα
Δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες: Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση για την κύρια κατοικία. Επομένως, για τα εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες δεν θα λάβουν στήριξη.
Φοιτητές: Αν δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχουν δηλώσει ως πρώτη κατοικία το σπίτι που διαμένουν, τότε μένουν και αυτοί εκτός.
Κοινόχρηστα: Δεν προβλέπεται επίδομα για το ρεύμα κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες.
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους για επίδομα έως 600 ευρώ.

Στην ουσία αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι είναι ότι όσοι δηλαδή δεν έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης, δεν θα λάβουν την ενίσχυση για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1 και τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων.

Η αποζημίωση θα δοθεί στον καταναλωτή που ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στο όνομα του και συνεπώς αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς ή το Ε1 το χάνει.

Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους άλλαξαν κύρια κατοικία μετά την υποβολή των περυσινών φορολογικών δηλώσεων δηλαδή μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα χάσουν την επιδότηση αν δεν μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου και δεν δηλώσουν τα στοιχεία για την νέα πρώτη κατοικία τους.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση