Σε επιφυλακή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας Genesis
Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία Genesis, η οποία πλήττει ήδη μεγάλο μέρος τη χώρα.
«Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν την Παρασκευή 10 Ιουνίου. Σφοδρές πλημμύρες μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δυτικής Στερεάς -περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου- της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.
Σημαντικές πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και ρεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκειας των ραγδαίων βροχών, του ήπιου αναγλύφου των παραρεμάτιων περιοχών και των μικρών κλίσεων του υδρογραφικού δικτύου» ανέφερε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, κατά την έκτακτη ενημέρωση.
Συμπερασματικά, τα φαινόμενα θα είναι έντονα για τη χωρική ζώνη από το Ιόνιο και τη Δυτ. Στερεά μέχρι τη Θράκη μέσω Θεσσαλίας. Ήδη, για την παραπάνω εξέλιξη του φαινομένου έχουν ενημερωθεί προσωπικά όλοι οι Περιφερειάρχες, ενώ ήδη έχει σταλεί και μήνυμα από το 112 στους πολίτες αυτών των περιοχών.
Η Πολιτική Προστασία είχε απευθύνει και νωρίτερα έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.
«Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν. Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και δίνει τις εξής οδηγίες:
- Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίζουμε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούμε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
- Δεν διασχίζουμε ΠΟΤΕ χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν λόγο!
- Παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών.
Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ θα επηρεαστούν οι εξής περιοχές:
2. Την Παρασκευή (10-06-2022)
α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β. Από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.
3. Το Σάββατο (11-06-2022)
α. Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.
Η εξέλιξη του καιρού:
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό που «επισκέπτεται» τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά, θα προκαλέσει ισχυρή κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση την Παρασκευή, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 Μποφόρ. Η κακοκαιρία για τα επόμενα δύο 24ωρα (δηλαδή και το Σάββατο) αναμένεται να είναι κατηγορίας 4 («πολύ σημαντική») όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index -RPI).
Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή (12/6), οπότε το βαρομετρικό χαμηλό θα μετακινηθεί προς την Τουρκία. Σημειώνεται, όμως, ότι η αστάθεια θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (13/6), με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Στο σχετικό βίντεο παρουσιάζεται ο υετός (βροχές / καταιγίδες) που αναμένεται έως το βράδυ της Δευτέρας 13 Ιουνίου, ο άνεμος κοντά στο έδαφος, καθώς και η θέση του βαρομετρικού χαμηλού.
Πηγή: in.gr