Βαγγέλης Γάκης: Η «έκπληξη» του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία με τον γιατρό – πρωτοπόρο στην τρισδιάστατη αρθροπλαστική γόνατος

Μπορεί οι πρόωρες εκλογές να… μετατοπίστηκαν(;) για μετά τον Σεπτέμβριο, κατόπιν των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δουλεύουν «πυρετωδώς» στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, μεταξύ αυτών και για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου υποψήφιος βουλευτής αναμένεται να είναι για πρώτη φορά ο διακεκριμένος επιστήμονας Βαγγέλης Γάκης.


Ποιος είναι ο Βαγγέλης Γάκης


Ο Βαγγέλης Γάκης είναι ορθοπαιδικός χειρουργός, διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιατρικού κέντρου Αθηνών, κλινικής Ψυχικού.


Γεννήθηκε το 1969 στο Αγρίνιο και είναι από το χωριό Σπάρτο του Βάλτου, στην Αμφιλοχία.


Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή το 1994.


Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, για περίπου 3,5 χρόνια ήταν στο Νοσοκομείο Αγρινίου.


Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική Χειρουργική, στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.


Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Harvard Medical School, στην Βοστώνη των ΗΠΑ, όπου παρακολούθησε αδιαλείπτως μαθήματα Αρθροπλαστικών αρθρώσεων και εν συνεχεία παρακολούθησε μαθήματα μικροχειρουργικής στη Βιέννη.


Διετέλεσε Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Νέο Αθήναιον M.D Hospital το 2004-2012, έκτοτε μέχρι και σήμερα διατελεί Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικό Αθηνών-Κλινικής Ψυχικού.


Είναι παντρεμένος και η σύζυγός του είναι επίσης ιατρός, και συγκεκριμένα καρδιολόγος. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο γιούς, το Νικόλαο και τον Αλέξανδρο.


Ο πρώτος που εδραίωσε την εξατομικευμένη τρισδιάστατη αρθροπλαστική γόνατος.


Τελευταία λέξη της τεχνολογίας και η χειρουργική επέμβαση με τρισδιάστατο προεγχειρητικό σχεδιασμό, τρισδιάστατη εκτύπωση και προσαρμοσμένα εμφυτεύματα που εφαρμόζει ο ίδιος στην κλινική πράξη.


Ο Βαγγέλης Γάκης έχει ασχοληθεί με όλες τις μορφές τρισδιάστατης αρθροπλαστικής του γόνατος και του ισχίου, με την τρισδιάστατη τεχνολογία που φαίνεται ότι θα εξελιχθεί και θα επεκταθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.


Τι λέει, όμως, ο ίδιος γι’ αυτή την επαναστατική μέθοδο;


«Όσοι έχουν σχέση με οποιαδήποτε αίσθηση τρισδιάστατης τεχνολογίας γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να κρίνουμε τις γωνίες του μηριαίου αυχένα και να αντισταθμίζονται από απλές ακτινογραφίες, όπου η περιστροφή δεν μπορεί να ελεγχθεί σωστά», επισημαίνει αρχικά ο κ. Γάκης και συνεχίζει:


«Επομένως, όταν κυκλοφόρησε το λογισμικό σχεδιασμού 3D CT που ήταν σε θέση να μετρήσει κάθε γωνία και απόσταση ισχίου με ακρίβεια χιλιοστού, αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά».


«Από τα δεδομένα CT ήταν τότε εμφανές ότι οι γωνίες και οι αποστάσεις του ισχίου ποικίλλουν πολύ μεταξύ των ατόμων και ότι οι περισσότερες από τις γωνίες και οι αποστάσεις μπορεί να διαφέρουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη», τονίζει ο γιατρός, για να συμπληρώσει:


«Έτσι, για να αναπαραχθεί με ακρίβεια η εμβιομηχανική του ισχίου και του γόνατος πρέπει να μπορεί κανείς να υπολογίσει με ακρίβεια και ανεξάρτητα κάθε μία από αυτές τις μεταβλητές».


Σύμφωνα με τον ίδιο, «έως τώρα είχαμε μια πρόθεση με μεγάλο αριθμό διαφορετικών επιλογών που κάλυπταν την πλειοψηφία ή μάλλον τον μέσο όρο των ανατομιών του ισχίου και του γόνατος αλλά στο περίπου με σοβαρές διακυμάνσεις που έκαναν το χειρουργό να κάνει πότε μεγάλου πότε μικρούς συμβιβασμούς με αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα».


«Για μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, η γεωμετρία του ισχίου είναι εκτός της περιοχής που μπορεί να αναπαραχθεί με μία συμβατική πρόθεση. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν οι τρισδιάστατες προθέσεις και υπάρχουν εταιρείες που είναι σε θέση να παράγουν μια προσαρμοσμένη πρόθεση που ταιριάζει απόλυτα με τον ασθενή», αναφέρει ο Βαγγέλης Γάκης.


Έχει όμως τίποτα από όλα αυτά πραγματικά σημασία;


«Ναι», απαντά ο ίδιος και σπεύδει να εξηγήσει:


«Εάν η μηριαία μετατόπιση αλλάξει κατά μόλις 15% (που είναι μόλις λίγα χιλιοστά), τότε αυτό αποδυναμώνει σημαντικά τους απαγωγείς του ισχίου. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη μυϊκή κόπωση με το περπάτημα. στη χειρότερη, αυτό μπορεί να αφήσει τον ασθενή με αδυναμία και ένα βάδισμα Trendelenberg».


Κάνει πραγματικά τη διαφορά;


«Εμπειρία όλων που ασχολούνται και χειρουργούν ισχία λένε ότι πάνε πολύ καλά με σημαντική διαφορά από τις συμβατικές προθέσεις του ισχίου. Κάθε ισχίο έχει ακριβή προεγχειρητικό σχεδιασμό και δεν υπάρχουν ποτέ δυσάρεστες απρόσμενες ενδοεγχειρητικές εκπλήξεις», απαντά ο κ. Γάκης, για να καταλήξει:


«Ο σωστός προεγχειρητικός προγραμματισμός οδήγησε σε εξαιρετικά αποτελέσματα ασθενών και για εκείνους τους ασθενείς με πολύ παραμορφωμένα ισχία μετέτρεψε αυτό που θα μπορούσε να ήταν μια πραγματικά δύσκολη επέμβαση σε μια πραγματικά εύκολη».

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση