Καλλιάνος: Οπλιστείτε με υπομονή – Μέτριας έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας ο καύσωνας-Εως 41 στην Αιτωλοακαρνανία

Για «κύμα» καύσωνα με μεγάλη διάρκεια και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία μάλιστα αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του μήνα, προειδοποιεί  ο Γιάννης Καλλιάνος. 

Όπως αναφέρει,  σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο καύσωνας ο οποίος θα ξεκινήσει από αύριο Παρασκευή και κυρίως θα γίνει αισθητός μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, φαίνεται ότι δεν θα είναι ακραίος ή επικίνδυνος ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα δώσει, θα είναι όμως αρκετά κουραστικός ως προς τη χρονική περίοδο που θα μας επηρεάσει.

Στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπως υπογραμμίζει εν συνεχεία, ο υδράργυρος θα αγγίξει και τους 41-42 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή   πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, για παράδειγμα τμήματα στο νομό Σερρών, περιοχές στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, πεδινά τμήματα της Πέλλας ή του νομού Κιλκίς, τον Θεσσαλικό κάμπο, απομακρυσμένες από τις θάλασσες περιοχές της Ηπείρου,  τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας αλλά και της Βοιωτίας, ενδεχομένως τις δυτικότερες περιοχές του Νομού Αττικής, τμήματα της Αργολίδας, της Κορινθίας αλλά και της Λακωνίας.  

Η ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ και μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου

«Οπλιστείτε με υπομονή – Μέτριας έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας ο καύσωνας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο καύσωνας ο οποίος θα ξεκινήσει από αύριο Παρασκευή και κυρίως θα γίνει αισθητός μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, φαίνεται ότι δεν θα είναι ακραίος ή επικίνδυνος ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα δώσει, θα είναι όμως αρκετά κουραστικός ως προς τη χρονική περίοδο που θα μας επηρεάσει.

Έτσι λοιπόν, αν υπολογίσουμε ότι από αύριο Παρασκευή 22 Ιουλίου ξεκινάει η σημαντική άνοδος των θερμοκρασιακών τιμών σε όλη τη χώρα με τον υδράργυρο να προσεγγίζει και τους 40 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά ευπαθή στη ζέστη τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, τότε τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται περίπου σε αυτά τα επίπεδα. Ενδέχεται ασφαλώς να διαρκέσει και ακόμη παραπάνω, έως τα τέλη του μήνα, αυτό όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Έτσι λοιπόν, αν υπολογίσουμε ότι από αύριο Παρασκευή 22 Ιουλίου ξεκινάει η σημαντική άνοδος των θερμοκρασιακών τιμών σε όλη τη χώρα με τον υδράργυρο να προσεγγίζει και τους 40 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά ευπαθή στη ζέστη τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, τότε τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται περίπου σε αυτά τα επίπεδα. Ενδέχεται ασφαλώς να διαρκέσει και ακόμη παραπάνω, έως τα τέλη του μήνα, αυτό όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Άρα έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 7 με 8 μέρες με αυξημένες θερμοκρασίες και στα νησιωτικά αλλά κυρίως και στα ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας και μάλιστα στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ο υδράργυρος θα αγγίξει και τους 41-42 βαθμούς Κελσίου. Και όταν μιλάμε για ευπαθείς στη ζέστη περιοχές εννοούμε πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, για παράδειγμα τμήματα στο νομό Σερρών, περιοχές στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, πεδινά τμήματα της Πέλλας ή του νομού Κιλκίς, τον Θεσσαλικό κάμπο, απομακρυσμένες από τις θάλασσες περιοχές της Ηπείρου, τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας αλλά και της Βοιωτίας, ενδεχομένως τις δυτικότερες περιοχές του Νομού Αττικής, τμήματα της Αργολίδας, της Κορινθίας αλλά και της Λακωνίας. Σε όλες τις παραπάνω περιοχές ο υδράργυρος σε τοπικό επίπεδο θα αγγίζει και τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου κυρίως από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια.

Σε ότι αφορά στην περιοχή της Αττικής οι μέγιστες θερμοκρασίες για τις επόμενες ημέρες θα είναι οι εξής ακόλουθες :
Παρασκευή 22 Ιουλίου : 37-38°C

Σάββατο 23 Ιουλίου : 38°C
Κυριακή 24 Ιουλίου : 40-41°C
Δευτέρα 25 Ιουλίου : 40-41°C

Ανάλογες θα είναι οι θερμοκρασίες και τις επόμενες μέρες, μετά δηλαδή τις 25/7».

Πλησιάζει, λοιπόν από αύριο και στην Ελλάδα ο καύσωνας που συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και κυρίως χώρες στα δυτικά της ηπείρου.

Έως και σήμερα Πέμπτη θα συνεχιστούν οι θυελλώδεις βοριάδες που πνέουν και αμέσως μετά η χώρα μπαίνει σε τροχιά καύσωνα.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του μετεωρολόγου της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλου, όταν θα αρχίσουν να εξασθενούν, θα ξεκινήσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες που είχαν επικρατήσει πάνω από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε θερμότερες, των οποίων μάλιστα η θερμοκρασία θα είναι έως και 10 περίπου βαθμούς πάνω από την μέση κλιματική τιμή της εποχής.

Αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές πάνω από τις συνήθεις για την εποχή. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει από σήμερα, Πέμπτη 21/07 ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα. Αν και η εκτίμηση της διάρκειας της θερμής περιόδου εμπεριέχει σημαντική αβεβαιότητα, τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θερμή περίοδος αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστο έως το τέλος του μήνα.

Ο καιρός με μια ματιά

-Βελτιωμένος καιρός στις περισσότερες περιοχές με πιθανή αστάθεια στα βόρεια

 θερμοκρασία σε άνοδο από την Παρασκευή και μετά με μέγιστη τιμή περί τους 39 βαθμούς, χωρίς να αποκλείονται τοπικά υψηλότερες τιμές

-Οι άνεμοι θα έχουν μέγιστη ένταση τα 6-7 και μποφόρ στο Αιγαίο με μικρή εξασθένηση

Πηγή

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση