Εκλογή νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: η διαδικασία, ο «εκλεκτός» και πότε η χειροτονία

Την προσεχή Πέμπτη, 6η Οκτωβρίου 2022, η Ιεραρχία της Εκκλησίας θα προβεί στην πλήρωση (μεταξύ των άλλων) της χηρευούσης Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα στην εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας.

Καθώς το ζήτημα της διχοτόμησης έκλεισε αρνητικά-τουλάχιστον σε αυτή τη συγκυρία- ως προς τη θέληση της Ιεραρχίας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αιτωλοακαρνάνων, που έβλεπε θετικά την ίδρυση Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο διάδοχο του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά.

Ως γνωστόν η διαδικασία εκλογής ενός Μητροπολίτη ορίζεται από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που αποτελεί νόμο του Κράτους.

Την Πέμπτη το πρωί λοιπόν θα συνέρθει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των συνεδριάσεων, στο Συνοδικό Μέγαρο, στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη και θα εκλέξει από τον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων τρεις υποψηφίους, το λεγόμενο «τριπρόσωπο». Στη συνέχεια από το τριπρόσωπο θα εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες αυτός που έχει λάβει την στήριξη του Αρχιεπισκόπου είναι ο αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στενός συνεργάτης του Μητροπολίτου Δημητριάδος, ο οποίος διακρίνεται για τα διοικητικά του χαρίσματα. Είναι μεθοδικός και οργανωτικός και γνωρίζει πολύ καλά την διοίκηση μιας Μητροπόλεως.

Επίσης ισχυρή υποψηφιότητα παραμένει και ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο οποίος γνωρίζει όσο κανείς άλλος τις ιδιαιτερότητες της τοπικής Εκκλησίας και έχει την στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Μετά την εκλογή, εντός της αίθουσας συνεδριάσεων οι νέοι Μητροπολίτες θα δώσουν το μικρό μήνυμα ενώπιον του Αρχιεπισκόπου και των Αρχιερέων και ακολούθως στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη θα δώσουν το μεγάλο Μήνυμα δηλώνοντας ότι αποδέχονται την εκλογή τους.

Οι χειροτονίες θα ανακοινωθούν από την Ιερά Σύνοδο, αλλά σύμφωνα με σημερινά δεδομένα  η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022.

Την ημέρα της εκλογής, μετά από εντολή του Τοποτηρητού Μητροπολίτη Ιερόθεου, οι καμπάνες των Εκκλησιών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα ηχήσουν χαρμόσυνα για να αναγγείλουν στο ποίμνιο της τοπικής Εκκλησίας την εκλογή του νέου πνευματικού του πατέρα και Ποιμενάρχου.

ΠΗΓΗ

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση