Ιερά Σύνοδος: Εξελέγησαν οι τέσσερις νέοι μητροπολίτες

Ολοκληρώθηκε από την Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος η διαδικασία ανάδειξης τεσσάρων νέων μητροπολιτών για τις μητροπόλεις Ηλείας, Δράμας, Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως και Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Νέος μητροπολίτης Ηλείας εξελέγη ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, που έλαβε 55 ψήφους κατά την τελική ψηφοφορία, ενώ στο τριπρόσωπο είχε λάβει 58. Παράλληλα, νέος Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης.

Είχε προηγηθεί χθες η εκλογή του νέου μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Ευσταθίου και του νέου μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού Κιαμέτη. Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος αναμένεται να γίνει αύριο Σάββατο 8 Οκτωβρίου και του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας την Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Και οι δύο θα γίνουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Τα βιογραφικά των μητροπολιτών 

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Ο νέος μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός Κιαμέτης γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά και κατάγεται από την Σάμο.

Έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997.

Το ίδιο έτος εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος υπό του μακαριστού μητροπολίτη Πειραιώς κυρού Καλλινίκου.

Τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης έλαβε τον Ιούνιο του 2002 υπό του γέροντός του, μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, τον οποίο ακολούθησε άμα τη ενθρονίσει του στον Βόλο. Εκεί χρημάτισε αρχιδιάκονος και διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του μητροπολίτη (1998-2003), γενικός αρχιερατικός επίτροπος (2003-2006) και έπειτα πρωτοσύγκελος (2006 μέχρι σήμερα).

Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Νικηφόρος, μέχρι σήμερα υπηρετούσε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Το έτος 1985 εισήχθη, στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λαβών το πτυχίο με βαθμό «λίαν καλώς».

Κατά τα έτη 1990-1991 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, απολυθείς με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Την 5η Νοεμβρίου του έτους 1995 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ λαβών το όνομα Νικηφόρος. Συμμαρτυρήσαντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου (και νυν Μητροπολίτου Χαλκίδος) κ. Χρυσοστόμου του Β΄ (Τριανταφύλλου), την 13η του μηνός Νοεμβρίου και την 6η του μηνός Δεκεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε, αντιστοίχως, Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη), λαβών συγχρόνως και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Το έτος 1996 χειροθετήθηκε Πνευματικός- Εξομολόγος.

Κατά τα έτη 1996- 1997 υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας και Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσσαπίων.

Το έτος 1998 διορίσθηκε Προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής.

Το έτος 2002 διορίσθηκε ως μέλος του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Ι. Μητροπόλεως.

Κατά τα έτη 2003-2005 διετέλεσε διευθυντής του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου Αρρένων «Η Αγία Παρασκευή».

Από του έτους 2005 υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γραφείου Γάμων και Διαζυγίων της Ιεράς Μητροπόλεως· το έτος 2006 διορίσθηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, διαδεχθείς τον Αρχιμ. (μακαριστό ήδη) Παύλο Ιωάννου μετά την εκλογή του σε Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης· από του έτους 2007 διετέλεσε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος της ποιμαντικής μέριμνας του Στρατού και από του έτους 2008 ως Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος, διατηρώντας τις θέσεις αυτές έως και της αποσπάσεώς του το έτος 2010, για λόγους μεταπτυχιακών σπουδών, στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά το διάστημα της παραμονής του στην Ιταλία, εξυπηρέτησε ως Εφημέριος τις λειτουργικές, ποιμαντικές και πνευματικές ανάγκες των Ενοριών Βάρης (Bari) και Φοβαίας (Foggia).

Παράλληλα παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα (Licenza) στο Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica “San Nicola” του Bari της Θεολογικής Σχολής Απουλίας (Facoltà Teologica Pugliese), λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του με βαθμό «Άριστα» (“Summa cum laude”).

Επιστρέφοντας το έτος 2014 στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, διορίσθηκε στη θέση του Διευθυντού του ιστορικού Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου αυτής και εφημέριος του εν αυτώ Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, εργαζόμενος για την ανακαίνιση και την συντήρηση των κτηριακών του εγκαταστάσεων, για την ανανέωση του δυναμικού των Τροφίμων, την παροχή των μέσων για την άνετη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους, καθώς και για την συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Ομιλεί την Ιταλική ενώ είναι και γνώστης της Αγγλικής γλώσσης.

Πηγή

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση