Στο… γήπεδο της ακρίβειας είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί η κυβέρνηση, καθώς η πεποίθηση που επικρατεί στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι από το αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης μάχης που έχει να δώσει, όπως και σχεδόν όλες οι άλλες χώρες του πλανήτη, θα κριθεί, εν πολλοίς, και η εκλογική αναμέτρηση που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα λάβει χώρα στο τέλος της ερχόμενης άνοιξης.
«Τον χειμώνα ετούτον άμα τον πηδήσαμε, γι’ άλλα χρόνια άιντε καθαρίσαμε…», είναι η -προερχόμενη από τον σχετικό στίχο του τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου- φράση την οποία, μεταξύ αστείου και σοβαρού, επαναλαμβάνουν τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου τα οποία, με οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τηρούν χαμηλούς τόνους, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η πλειονότητα της κοινωνίας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης «δέχθηκε ασμένως», όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, την πρόκληση την οποία του απηύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας για να συζητήσουν στο Κοινοβούλιο τα θέματα της αναμφισβήτητης ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά. Χωρίς να καταφύγει σε τόνους πανηγυρισμού, ο πρωθυπουργός παρέθεσε στοιχεία (από το έγκυρο Ινστιτούτου Bruegel), σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνησή του εφάρμοσε τους τελευταίους μήνες «ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας».
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι η δυναμική ανάπτυξη στην οποία, κόντρα και σε πολλές προβλέψεις, κινείται η ελληνική οικονομία «δίνει τα απαραίτητα πολεμοφόδια για να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χωρίς να αυξηθούν τα ελλείμματα που τόσο ακριβά στοίχισαν στη χώρα και στους πολίτες παλαιότερα». Ταυτόχρονα, ωστόσο, προειδοποιούν ότι «καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δυνάμεις», όπως υπογράμμισε με ένταση από το βήμα της Βουλής και ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος, εξάλλου, σε κάθε ευκαιρία διακηρύσσει ότι, παρότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν πρόκειται να επιτρέψει «να οδηγηθούμε σε έναν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, όπως εκείνος που μας οδήγησε σε τρία μνημόνια και σε 12ετή διεθνή επιτήρηση».
Γι’ αυτόν τον λόγο, το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων που έχει διαθέσει έως τώρα η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας και φτάνουν σε περίπου 7 δισ. ευρώ προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών που είχαν οι εταιρείες ενέργειας λόγω της εκτόξευσης των τιμών που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα εκβιαστικά παιχνίδια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου, υπό την πίεση του κινδύνου να ξεπαγιάσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, να λάβει συγχωροχάρτι για την κατάληψη εδαφών των γειτόνων του.
«Το 1/3 των ενισχύσεων προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα άλλα 2/3 από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τη φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, από τις οποίες το κράτος αναμένεται να ανακτήσει συνολικά περίπου 2,7 δισ. ευρώ», υποστηρίζουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου που με ικανοποίηση επισημαίνουν ότι ο μηχανισμός ανάκτησης που εφάρμοσε πρώτη η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετηθεί από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και να επεκταθεί και στα υπερκέρδη των εταιρειών διύλισης και αερίου.
Το «καλάθι του νοικοκυριού»
Χάρη σε αυτή την πολιτική, για την οποία αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι «θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα και για όσο χρειαστεί», έχει καταστεί δυνατή η απενεργοποίηση της διαβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής που είχε εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί για τον Οκτώβριο που φτάνουν αυτές τις μέρες στα νοικοκυριά έχουν «ξεφουσκώσει» και δεν έχουν σχέση με αυτούς της περασμένης άνοιξης. Τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων έχουν καλύψει έως και 90% τις αυξήσεις από την ενεργειακή κρίση.
Μεγάλο πρόβλημα υφίσταται, πάντως, με τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της τιμής του πετρελαίου κίνησης, η οποία εξαιτίας της διακοπής της επιδότησης κατά 15 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο στην αντλία ξεπέρασε για πρώτη φορά την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, προκαλώντας αύξηση του μεταφορικού κόστους των επαγγελματιών που θα μετακυλιστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα πυροδοτώντας έτσι περαιτέρω τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι παρακολουθεί από κοντά το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο σχετίζεται και με την παγκόσμια ζήτηση, και, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η επαναφορά της επιδότησης των 15 λεπτών.
Λίγο καλύτερα διαμορφώνεται η κατάσταση με το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε αυτές τις μέρες σε τιμές που εκτιμώνται ότι ήταν κατώτερες του αναμενομένου. Συνέβαλε σε αυτό και η επιδότηση κατά 25 λεπτά, η οποία, ωστόσο, θωρείται ότι, εξαιτίας της μείωσης παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ, θα χρειαστεί να αυξηθεί σε 40 με 50 λεπτά ανά λίτρο για να παραμείνει η τιμή καταναλωτή σε επίπεδα κάτω από το 1,5 ευρώ/λίτρο. Πάντως, λόγω της πρόσκαιρης μείωσης της τιμής που εφάρμοσαν τα ΕΛ.ΠΕ., η εκκίνηση εφοδιασμού των νοικοκυριών έγινε με τιμή 1,37 ευρώ/λίτρο, επιδότηση προβλέπεται και για τη χρήση του φυσικού αερίου με ποσά που θα αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα ανάλογα με την εξέλιξη των διεθνών τιμών.
Πονοκέφαλο για την κυβέρνηση συνιστούν, πάντως, οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού», που συγκρότησε το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου τα σούπερ μάρκετ να συγκρατήσουν το κόστος για τους καταναλωτές. «Είναι κάτι το οποίο δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται στη Γαλλία, στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», όπως είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός αποκρούοντας τη σκωπτική διάθεση με την οποία προσπάθησε να το αποδομήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι πανάκεια. Είναι, όμως, ένα πείραμα το οποίο αξίζει να δοκιμαστεί στην πράξη και να κριθεί στη συνέχεια για την επιτυχία του», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας παράλληλα ότι «τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού», καθώς αποτελεί παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς.
Για τους συνταξιούχους
Για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων η κυβέρνηση δρομολογεί παρεμβάσεις, που, όπως είπε ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των συνταξιούχων που δέχθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματός τους, έπειτα από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
■ Η επανέναρξη των τακτικών αυξήσεων στις συντάξεις και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τις αρχές του 2023.
■ Η καταβολή έκτακτου βοηθήματος ύψους 250 ευρώ (η αποκαλούμενη «επιταγή ακρίβειας») για τους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο.
■ Η πίστωση της τέταρτης ετήσιας δόσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση για όσους είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια ασφάλισης.
Σύμφωνα με ανάλυση του e-ΕΦΚΑ, οι νέες αυξήσεις θα καλύψουν σχεδόν το 95% των συνταξιούχων, ήτοι περισσότερους από 2,47 εκατομμύρια πολίτες, ενώ πολλοί θα δουν αυξήσεις από δύο ή τρεις πηγές. Σχεδόν 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων, περισσότεροι από 840.000 εκτιμάται πως θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους χάρη στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περίπου 1,2 εκατομμύρια θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα ύψους 250 ευρώ. Ολα αυτά, μάλιστα, αναμένεται να καταβληθούν πριν από τα Χριστούγεννα.
Θα στρίψει το ευρωπαϊκό καράβι;
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα του αμέσως προσεχούς διαστήματος είναι η προσπάθεια που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης για το κόστος του φυσικού αερίου. Παρόλο που η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα την περασμένη Τετάρτη δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν εγκαταλείπουν τα όπλα πίεσης για να κινηθεί το αργοκίνητο ευρωπαϊκό καράβι.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση των τεράστιων διακυμάνσεων των τιμών, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις τόσο για την ενεργειακή επάρκεια όσο και για τη μείωση των τιμών. Η χώρα μας θέλει να διαδραματίσει ρόλο στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για μια δέσμη παρεμβάσεων προς όφελος των πολιτών.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνυπέγραψε με τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα κοινών προμηθειών ώστε να αξιοποιηθεί η συλλογική δύναμη των 27 κρατών-μελών στις αγορές, να θεσμοθετηθεί ένας νέος τιμολογιακός δείκτης αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ώστε να μειωθεί η επίδραση του υφιστάμενου δείκτη TTF, και να ενταθούν οι συζητήσεις με αξιόπιστους προμηθευτές αερίου.
Μετά και το σήμα του Βερολίνου ότι δεν είναι άκαμπτο στη στρατηγική να κινηθεί η κάθε χώρα μόνη της, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει νέες προτάσεις την προσεχή εβδομάδα, εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου.
Ξεφούσκωσαν οι λογαριασμοί του ρεύματος χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Συνθήκες αποσυμπίεσης των ελληνικών νοικοκυριών από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος έχει προσφέρει το μαξιλάρι των γενναίων επιδοτήσεων, καθώς η συστηματική στήριξη της Πολιτείας έχει ξεφουσκώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, σε πείσμα της εκρηκτικής κούρσας τιμών των καυσίμων.
Παρά τον αντίλογο που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με το ύψος και τη διάρκεια των μέτρων ανακούφισης και την αγωνία για τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, η Πολιτεία απορρόφησε τον Οκτώβριο το 90% των ανατιμήσεων, με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών (έως 500 κιλοβατώρες) να συγκρατούνται στα προ της κρίσης επίπεδα. Για να αναχαιτιστούν οι υψηλές τιμές, η κυβέρνηση προχώρησε από τον περασμένο Ιούλιο στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που ενοχοποιήθηκε για την εκτίναξη των τιμολογίων και δημιούργησε έναν νέο μηχανισμό άντλησης εσόδων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. και έχει ήδη βάλει στον κουμπαρά των επιδοτήσεων 2,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, για την προστασία των καταναλωτών και την παροχή διαφανών κανόνων στην αγορά, προχώρησε σε αναγγελία των τιμών του επόμενου μήνα ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και να επιλέγουν τον προμηθευτή που τους συμφέρει.
Αυτή η πολιτική φέρνει άμεσα αποτελέσματα στις δαπάνες των οικιακών χρηστών και αποτυπώνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που φτάνουν στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς το ποσοστό επιδότησης είναι πλέον πολλαπλάσιο της ονομαστικής τιμής του λογαριασμού.
Για παράδειγμα, σπίτι στο Πικέρμι με κυμαινόμενο τιμολόγιο, με την εκκαθάριση του τελευταίου λογαριασμού θα πληρώσει 162 ευρώ, καθώς η Πολιτεία το επιδοτεί με 570 ευρώ.
Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 ΚWh/μήνα, το οποίο θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 708 ευρώ, με την επιδότηση θα καταβάλει μόλις 230 ευρώ. Αν ακολουθήσει και τις πολιτικές για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% που ξεκίνησε από αυτό τον μήνα το ΥΠΕΝ, από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν επιπλέον 10 ευρώ.
Πολλαπλά θωρακισμένοι από τις διακυμάνσεις των τιμών που πλέον μεταβάλλονται κάθε μήνα είναι οι καταναλωτές που διατηρούν κλειδωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πελάτες σταθερών τιμολογίων συνεχίζουν να απολαμβάνουν προνομιακά τιμολόγια (π.χ. 0,10 και 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα), παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει αρχίσει να αναθεωρεί αυτή τη στρατηγική.
Παρά τις πολλαπλές ανατιμήσεις της κιλοβατώρας από τις αρχές του χρόνου στα σταθερά τιμολόγια, πάροχοι όπως η ΔΕΗ, που έχει και τη μερίδα του λέοντος στην αγορά, επικοινωνούν με τους πελάτες τους προκειμένου να τους μεταφέρουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια.
Πρόκειται για μια στρατηγική που λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας αντανακλά τη δυσκολία των εταιρειών να χρησιμοποιήσουν εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνων και να καλύψουν τη δαπάνη που έκαναν για τη διάθεση φθηνών προϊόντων με σταθερές χρεώσεις.
Με την κούρσα των καυσίμων οι τιμές των σταθερών τιμολογίων έφτασαν να είναι ακόμα και διπλάσιες σε σχέση με τα κυμαινόμενα και αυτό οδήγησε πολλές εταιρείες να περιορίσουν ή να σταματήσουν την προσφορά αυτών των προϊόντων.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Το ποσοστό επιδότησης είναι πλέον πολλαπλάσιο της ονομαστικής τιμής του λογαριασμού
Τι δείχνουν οι δείκτες τιμών
Συνολικά από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης η χώρα μας έχει διαθέσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων που υπολογίζεται σε περίπου 7 δισ. Από αυτά 5 έως 5,5 δισ. προήλθαν από τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, τα έσοδα από τους ρύπους και τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) και τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό, εξομαλύνοντας τις τελικές τιμές καταναλωτή στο ρεύμα.
Επιβεβαίωση των χαμηλών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που έχει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες αγορές αποτελεί και ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας (HEPI) για τον Σεπτέμβριο, που δείχνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωσαν το ρεύμα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Από την έρευνα που έγινε μεταξύ 33 πόλεων της Ε.Ε., η Αθήνα βρέθηκε στη 16η θέση σε ό,τι αφορά τη δαπάνη για τον ηλεκτρισμό. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας στις ευρωπαϊκές πόλεις διαμορφώθηκε στα 34,61 σεντς και της Αθήνας στα 29,52 ευρώ.
Την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στις τιμές του ρεύματος σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη επικαλέστηκε προχθές στη Βουλή και ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με ΦΠΑ για τον Σεπτέμβριο ήταν για την Αθήνα 23,23 σεντς/ κιλοβατώρα, για τη Μαδρίτη 42 σεντς/κιλοβατώρα, για τις Βρυξέλλες 53, τη Ρώμη 40 και το Αμστερνταμ 67.
Ελεγχόμενη, λόγω των επιδοτήσεων, παραμένει η κατάσταση και στο φυσικό αέριο, δίνοντας στο καύσιμο τη θέση που είχε στα ελληνικά νοικοκυριά τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η μεγάλη επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας που ανέρχεται σε 0,9 ευρώ και η οποία έχει προσγειώσει για τον Οκτώβριο τα τιμολόγια στα 0,11 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα. Το νέο τιμολόγιο διατηρεί σε ανταγωνιστική θέση το φυσικό αέριο στα συστήματα θέρμανσης, το οποίο πλέον συναγωνίζεται για τους ίδιους λόγους (των αυξημένων επιδοτήσεων της πολιτείας και των διυλιστηρίων) το πετρέλαιο θέρμανσης. Χωρίς την έκπτωση αυτή, τα στοιχεία του HEPI κατέτασσαν την Αθήνα στην τέταρτη ακριβότερη αγορά μεταξύ των 33 πόλεων με άνοδο τιμών κατά 29%. Ο μέσος όρος των 27 χωρών της Ε.Ε. είναι στα 17,62 σεντς ενώ στις 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο μέσος όρος είναι μικρότερος στα 16,32 σεντς.
Με τις προβλέψεις να μιλούν για συνέχιση στο ανοδικό ράλι του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όλο το 2022, αλλά ενδεχομένως και το 2023, ευρωπαϊκοί οργανισμοί όπως ο ACER (Οργανισμός για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας) επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει διευρυμένο δίχτυ προστασίας των καταναλωτών.
Οπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του, είναι πιθανό με τις αυξήσεις των τιμών μια μερίδα καταναλωτών που δεν χρειάστηκε ποτέ στο παρελθόν οικονομική υποστήριξη να βρεθεί στην ανάγκη αυτή ώστε να αντεπεξέλθει στους λογαριασμούς.
Η στήριξη μέσω των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί, δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη και γι’ αυτό τον σκοπό έχει προγραμματιστεί να υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, μέσω νέων μηχανισμών, προκειμένου να ενισχυθούν οι πολύτιμοι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Στα νέα στηρίγματα θα προστεθούν τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων που αναμένεται να αποφέρουν περί τα 400 εκατ. ευρώ και όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στη Βουλή θα εισπραχθούν μέχρι τα τέλη του έτους. Επιπλέον, η ανάκτηση υπερεσόδων που μπορεί να προκύπτουν στον τομέα της προμήθειας από τον νέο μηχανισμό τιμολόγησης που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι και προβλέπει εκτίμηση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενη μήνα. Στον ίδιο «κουμπαρά» θα προστεθεί η επιβολή πλαφόν και στην ενδοημερήσια αγορά του χρηματιστηρίου ενέργειας, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει πρόσθετα έσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 300 εκατ. τον χρόνο.
Η κυβέρνηση περιμένει επίσης να μετριάσει το ύψος των επιδοτήσεων με την κατάργηση της οριζόντιας διάθεσης και τη στήριξη των καταναλωτών με βάση την κατανάλωση αλλά και μέσα από πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας.