Τραγωδία στο Μάτι: «Θέλουν δίκη κεκλεισμένων των θυρών»

Το χρονικό της τραγωδίας της πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, που άφησε πίσω της 104 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες αναβίωσε το πρωί της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου – Κάτοικοι που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη μίλησαν στο Newsbomb.gr για τη φονική πυρκαγιά.

Έχουν περάσει περίπου 4,5 χρόνια από τις 23 Ιουλίου 2018, την ημέρα που ξέσπασε ο πύρινος εφιάλτης στο Μάτι. Οι μνήμες, όμως, είναι ακόμη νωπές για τους κατοίκους στο Μάτι που είδαν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων ζωές να χάνονται, περιουσίες να καταστρέφονται. Οι μνήμες αυτές γίνονται ακόμη πιο έντονες όταν αναβιώνει στο δικαστήριο η δίκη για τη φωτιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς. Κι αυτό συνέβη και σήμερα στην Ευελπίδων, με τους συγγενείς των θυμάτων να παρακολουθούν τη δίκη που διέκοψε για τις 7 Νοεμβρίου τελικά από τα παράθυρα και να φωνάζουν «ντροπή»!.

«Εκείνη η μέρα ήταν τραγωδία. Ήμασταν σε κατάσταση πανικού, γι’ αυτό μόλις πληροφορήθηκα για την έκταση της φωτιάς, πήρα το λάστιχο και άρχισα να βρέχω το σπίτι, το οποίο κάηκε, εκτός από το ισόγειο. Η φωτιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, είδα τη ροή των αυτοκινήτων και έπειτα από λίγο άκουγα απανωτές εκρήξεις οχημάτων. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Εγκλωβίστηκαν και κάηκαν δεκάδες άνθρωποι», διηγείται σήμερα στο Newsbomb.gr ο κάτοικος στο Κόκκινο Λιμανάκι, Γιάννης Μαυρομάτης.

Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει: «Ζητάμε να αποζημιωθούμε. Εγώ πήρα τώρα την χρηματική βοήθεια από το κράτος για να μπορέσω να φτιάξω το σπίτι μου. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί και μένουν στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα».

Με τη σειρά της η κάτοικος στον Νέο Βουτζά, Μαρία Πετρίδη, αναφέρει στο Newsbomb.gr«Μόλις μύρισα τη φωτιά, πήρα γρήγορα την τσάντα μου και έφυγα. Δεκαπέντε λεπτά αφού έφυγα από τον Νέο Βουτζά, καιγόταν η γειτονιά μου, η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, έφυγε με ταχύτητα φωτός, καταστράφηκαν ολοσχερώς σπίτια. Ήταν μεγάλη η αγωνία που περάσαμε. Το δικό μου σπίτι έπαθε μικροζημιές αλλά δεν κάηκε ολόκληρο. Υπάρχουν ακόμα κάτοικοι που μένουν στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και ζητούν άδειες και αποζημιώσεις για να επισκευάσουν τα σπίτια τους, χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

Δικηγόρος συγγενών θυμάτων στο Μάτι: «Δεν θέλουν να ακουστεί η υπόθεση»

Ο Βασίλης Ταουξής, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τέσσερις οικογένειες συγγενών των θυμάτων στο Μάτι μίλησε στο Newsbomb.gr για την κατάσταση που επικράτησε το πρωί της Δευτέρας στη μικροσκοπική αίθουσα του κτηρίου 9 της Ευελπίδων. Όπως περιγράφει ο ίδιος η κατάσταση ήταν τραγελαφική, με συγγενείς θυμάτων αλλά και δικηγόρους να παρακολουθούν τη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι από τα παράθυρα.

«Ξέραμε από την αρχή ότι η αίθουσα είναι μικρή. Η δίκη αυτή έπρεπε να είναι ένα πινάκιο μόνη της όχι μαζί με άλλες υποθέσεις. Δικηγόροι, μάρτυρες και δημοσιογράφοι ήμασταν όρθιοι και κοιτούσαμε από το παράθυρο. Ήταν περίπου 15 δικηγόροι υπεράσπισης και 70 δικηγόροι πολιτικής αγωγής ενώ οι μάρτυρες ξεπερνούσαν τους 218. Θέλουν να κάνουν τη δίκη κεκλεισμένων των θυρών με το ζόρι. Αυτό δείχνει την ποιότητα της δίκης που θέλουν να διεξάγουν. Δεν θέλουν να ακουστεί η υπόθεση», ανέφερε ο κ. Βασίλης Ταουξής στο Newsbomb.gr.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση