Καιρός – Κακοκαιρία Eva: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Έρχονται ισχυρά φαινόμενα

Οι καλές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την Παρασκευή σε ολόκληρη τη χώρα, θα δώσουν από το βράδυ τη σκυτάλη στην κακοκαιρία Eva που θα επηρεάσει τη χώρα το Σαββατοκύριακο.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. 

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “EVA” δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί
νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα. Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές
ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:
α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,

β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική
Πελοπόννησο,

γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική
και κεντρική Μακεδονία και,

δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (05-11-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022).

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες

και

δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Meteo: Βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει ισχυρό κύμα κακοκαιρίας το διήμερο Σάββατο 05/11 – Κυριακή 06/11

Η επιστημονική ομάδα του meteo έδωσε στη δημοσιότητα νέους χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο 05/11 έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις μεσημεριανές ώρες τα νησιά του Ιονίου και γρήγορα θα επεκταθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Νότιο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο, όπου αναμένεται πολύ υψηλός κυματισμός.

Από αργά το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως τις πρώτες ώρες μετά την αλλαγή της ημέρας προς Κυριακή, οι ισχυρές καταιγίδες θα αρχίσουν να επηρεάζουν τον νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, καθώς επίσης τον νομό και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατά το πρώτο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική, Ανατολική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Κατά το δεύτερο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 θα επηρεαστούν σημαντικά τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, η Μακεδονία, τα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και η Κρήτη.

Την Κυριακή 06/11 τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους έντονα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI), το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο 05/11 και Κατηγορίας 4 την Κυριακή 06/11. Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης σε χιλιοστά έως το βράδυ της Κυριακής 06/11.

Αν και σήμερα ο καιρός στην Ελλάδα θα παραμείνει αρκετά καλός, τις επόμενες μέρες αναμένεται σημαντική επιδείνωση. 

Επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπονται κυρίως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής στη δυτική Κρήτη, τη νότια Πελοπόννησο, καθώς και τμήματα του ανατολικού Αιγαίου. 

Ο καιρός με μια ματιά

-Το Σάββατο τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική -Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και θα επεκταθούν ανατολικότερα την Κυριακή
-Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση από την Κυριακή
-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ

Η Αττική επηρεάζεται από το βράδυ του Σαββάτου έως και τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται στα δυτικά και νότια. 

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά. 

Την Κυριακή οι ισχυρές βροχές επηρεάζουν μέχρι το μεσημέρι το Ιόνιο και από το απόγευμα τα ηπειρωτικά πλην της Θράκης. Κυκλάδες, Κρήτη και Σποράδες επηρεάζονται τις πρωινές ώρες και το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα. 

Πηγή: protothema.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση