Μία επιπλέον σύνταξη και ένας μισθός – Τα 6 μέτρα της κυβέρνησης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες (3/11) από το Βερολίνο σημείωσε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις «θα ξεπεράσουν το 7,5% και θα αρχίσουν να δίνονται από 1ης Ιανουαρίου του 2023». 

Νέο μισθολόγιο αναμένεται από την 1η Μαΐου 2023 για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ από το 2024 έρχεται νέο μισθολόγιο και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με άρθρο του Ηλία Γεωργάκη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα κερδίσουν σχεδόν έναν μηνιαίο μισθό,ενώ θα δοθεί 13η σύνταξη στους συνταξιούχους από τα προωθούμενα 6 κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στις συντάξεις ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες από το Βερολίνο, σημείωσε ότι αυτές «θα ξεπεράσουν το 7,5% και θα αρχίσουν να δίνονται από 1ης Ιανουαρίου του 2023». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες κοντά στα Χριστούγεννα.

Τα 6 μέτρα αφορούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού (ιδιωτικός τομέας), την κατάργηση της εισφοράς πρόνοιας που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, την ενίσχυση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ από το 2024 έρχεται το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν αφορούν το πακέτο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις ευάλωτες κατηγορίες (πριν από τα Χριστούγεννα), ούτε την καταβολή της τέταρτης δόσης στους παλαιούς συνταξιούχους σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Ειδικότερα:

ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Το 94% των συνταξιούχων θα διαπιστώσει βελτίωση των αποδοχών του το 2023. Αυτή μπορεί να προκύψει από την αύξηση κατά 7,5% των συντάξεων είτε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023 είτε με τις συντάξεις Φεβρουαρίου (πληρώνονται τέλη Ιανουαρίου). Ωστόσο σημειώνεται ότι το ακριβές ποσοστό αύξησης στις συντάξεις θα ανακοινωθεί μόλις η ΕΛΣΤΑΤ γνωστοποιήσει τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό που αναμένεται τον Απρίλιο. Οποια επιπλέον αύξηση προκύψει θα πληρωθεί το φθινόπωρο, πιθανότατα με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Την Πρωτομαγιά του 2023 θα αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός (ιδιωτικός τομέας), ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να φθάσει στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ Μνημονίων επίπεδα σε 12 μήνες (876 ευρώ). Η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του νέου έτους, ώστε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ από 663 ευρώ προηγουμένως.

ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Από 1ης/1/2023 θα σταματήσει να παρακρατείται από τις φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς και των συνταξιούχων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Από 1ης/1/2023 θα πάψει να παρακρατείται από τις μεικτές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ: Από 1ης/1/2023 αναμορφώνεται το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης (μεσοσταθμικά περίπου 10%).

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Από 1ης/1/2024 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο αναμορφωμένο ενιαίο μισθολόγιο για τους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Με βάση το νέο αυτό μισθολόγιο οι συνολικές αποδοχές όλων των υπαλλήλων θα αυξηθούν. Ωστόσο τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα τις λάβουν οι χαμηλόμισθοι, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, καθώς επίσης όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση