Εκλογή Σπήλιου Λιβανού στη θέση του Αντιπροέδρου της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εξελέγη ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κ. Σπήλιος Λιβανός στη Μαδρίτη, όπου ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες της 68ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΝΑΤΟ.

Σε δήλωσή του, ο νέος αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ευχαρίστησε θερμά τους συναδέλφους του βουλευτές των χωρών μελών της Συμμαχίας που τον εξέλεξαν σε αυτή την καίρια θέση και δεσμεύτηκε να εργαστεί με συστηματικότητα και πίστη στις αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ για την προώθηση των συμφερόντων των χωρών μελών.

Πρόεδρος της Συνέλευσης εξελέγη η Γαλλίδα Γερουσιαστής κα Joelle Garriaud-Maylam.

Η φετινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ υιοθέτησε σειρά ψηφισμάτων με τα ακόλουθα θέματα:

• Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία: Οικονομικές συνέπειες

• Ενισχύοντας την κυβερνοανθεκτικότητα

• Υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες Αποτροπής και Άμυνας του ΝΑΤΟ

• Το πλέγμα διαφθοράς-Ασφάλειας

• Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης-Κατάλληλα προετοιμασμένοι στη Νέα Στρατηγική Εποχή

• Κλιματική Αλλαγή και Διεθνής Ασφάλεια

Επίσημοι ομιλητές στην 68η Ετήσια Σύνοδο ήταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Pedro Sanchez, η Υπουργός Άμυνας κα Margarita Robles, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Jose Manuel Alvarez, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας κ. Andrei Kostin, ο Πρόεδρος της Ισπανικής Γερουσίας κ. Ander Gil και η Πρόεδρος της Ισπανικής Βουλής κυρία Meritxell Batet.

Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης απευθύνθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο Νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας και στην ανάγκη να υπάρχει περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Volodymyr Zelensky απηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης ομιλία στην οποία αφού ευχαρίστησε για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή στον αγώνα της Ουκρανίας, προέτρεψε τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να εγγυηθούν την προστασία των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας από ρωσικές δολιοφθορές. Ζήτησε επίσης νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας και δήλωσε ότι η Ουκρανία και η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να σταματήσουν τη Ρωσία και να επαναφέρουν την ειρήνη.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply