Προφυλακιστέα η Εύα Καϊλή – Αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες

Η βελγική εισαγγελία επιβεβαίωσε σήμερα τη φυλάκιση 4 υπόπτων -μεταξύ των οποίων και της Εύας Καϊλή -για διαφθορά, από τα 6 που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή, ενώ δυο αφέθηκαν ελεύθερα.

«Τέσσερα άτομα θα παραμείνουν προφυλακισμένα» ανακοίνωσε ο εισαγγελέας που διευθύνει την έρευνα, του Κατάργκεϊτ. «Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για αποδοχή μεγάλων χρηματικών ποσών και σημαντικών δώρων, με στόχο να εκμεταλλευτούν την πολιτική ή/και στρατηγική θέση που τους επιτρέπει, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να επηρεάζουν τις αποφάσεις του εν λόγω κοινοβουλίου», σημειώνεται στην εισαγγελική απόφαση.

Αξιωματούχος του Κατάρ σε δήλωση που εστάλη μέσω e-mail στο Politico Eu, σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια συσχέτισης του Εμιράτου με ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά».

Όπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα «Le Soir» και άλλα βελγικά ΜΜΕ η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στους τέσσερις συλληφθέντες. «Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγορείται και κρατείται» είναι και ο τίτλος της βελγικής εφημερίδας, «L’ Echo».

Οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία Βρυξελλών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, τονίζει ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 χθες το βράδυ.

Προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες τόνιζαν νωρίτερα στη «Ναυτεμπορική» ότι «παρά το τεκμήριο της αθωότητας που υπάρχει για την Εύα Καϊλή και τους άλλους συλληφθέντες, είναι πολύ βαριές οι κατηγορίες ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δωροδοκήθηκαν από το Κατάρ με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να δημιουργήσουν μια θετική ατμόσφαιρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο και να πιστοποιήσουν ότι το Εμιράτο έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο εργατικό δίκαιο και στην αντιμετώπιση των φιλοξενούμενων εργαζομένων. Και το χειρότερο, να λέγεται ότι έπαιξαν ρόλο για να επηρεάσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρωβουλή».

Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές σημείωσαν μάλιστα με έμφαση πως «το παράδοξο είναι ότι στο σκάνδαλο λέγεται ότι εμπλέκονται και ΜΚΟ που κάνουν εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα αυτά συνιστούν ένα είδος μαφιόζικης δράσης» ανέφεραν.

Πηγή: bloko.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση