Θάνατος 16χρονου: Ψυχραιμία συνιστούν οι πρόεδροι των Ρομά – «Σήμερα θρηνούμε, δεν διαδηλώνουμε»

Βαρύ είναι το κλίμα στον οικισμό Ρομά Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονουρομα που τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Η οικογένεια του ανήλικου Ρομά, ο οποίος ήταν πατέρας ενός παιδιού, πενθεί τον χαμό του, την ώρα που υπάρχουν φόβοι να ξεσπάσουν επεισόδια σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιας Ρομά Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτοι στιγμή δίπλα στην οικογένεια του 16χρονου και στον οικισμό, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και συνιστά ψυχραιμία σε όλους του Ρομά της χώρας, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια για να κρίνει την τύχη του 34χρονου αστυνομικού.

«Στις 9 το πρωί μας ενημέρωσαν από το νοσοκομείο ότι το παιδί “έσβησε”, δεν άντεξε ο οργανισμός του. Από το πρωί είμαστε στην οικογένεια. Συνιστώ σε όλη την Ελλάδα, σε όλους του Ρομά, ψυχραιμία πάνω από όλα για το συμβάν», τόνισε ο κ. Σαμπάνης.

Όπως έκανε γνωστό, αναμένουν να γίνει η προβλεπόμενη διαδικασία για το 16χρονο και να πάνε από το νοσοκομείο να παραλάβουν τη σορό η οποία θα μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία και στη συνέχεια στο σπίτι. Σχετικά με την κηδεία του 16χρονου, τόνισε ότι πιθανότατα θα γίνει την Πέμπτη, ενώ η σορός θα μεταφερθεί αύριο, λογικά, στο σπίτι της οικογένειας.

«Το παιδί θα μείνει μία ημέρα στο σπίτι και την επόμενη θα πάει στο σπίτι του. Είναι δύσκολες οι στιγμές που περνάμε, δύσκολες οι στιγμές για την οικογένειά, τον μπαμπά, τη μαμά και τη γυναίκα του. Η γυναίκα του είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είμαστε παρόντες, τους εμψυχονουμε, τους δίνουμε δύναμη και κουράγιο. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε», τόνισε ο κ. Σαμπάνης.

«Από τη δικαιοσύνη περιμένουμε όταν θα γίνει η επιτροπή τουλάχιστον να δικαιωθεί η οικογένεια. Να κρίνουν δίκαια. Αυτό θέλει η οικογένεια, ο αστυνομικός να προφυλακιστεί», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν καλεσματα για συγκεντρώσεις με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου, ο κ. Σαμπανης ξεκαθαρίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα. Ήδη έχουμε μιλήσει με τους υπόλοιπους προέδρους και είμαστε σε επαφή. Δε χρειάζεται να γίνουν αυτά τα πράγματα, δε θα φέρουν αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα το φέρει η δικαιοσύνη. Να προφυλακιστεί ο αστυνομικός και να προχωρήσει ομαλά όλη η διαδικασία. Αυτό ζητάει η οικογένεια», τονίζει.

Σχετικά με απειλητικές δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο πατέρας του 16χρονου, ο κ. Σαμπάνης αναφέρει πως «ο μπαμπάς ήταν σε μία πολύ κρίσιμη φάση, είχε θολώσει το μυαλό του και δεν ήξερε τι έλεγε. Βγήκε ο μπαμπάς ζήτησε συγνώμη από τα παιδιά του και από τη γυναίκα του (σ.σ. του αστυνομικού). Τον μόνο που ζητάει είναι δικαιοσύνη και την προφυλάκιση του αστυνομικού», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιας Ρομά Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

«Σημερα πενθουμε δε διαδηλώνουμε»

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας των Ρομά του οικισμού Αγίας Σοφίας, Αντώνης Τάσιος, ο 16χρονος «ήταν ένα παιδί, η χαρά του οικισμού και κάποιος επέλεξε να μας το πάρει. Σήμερα πενθούμε τον Κωστάκη, δε διαδηλώνουμε. Ελπίζω η επιτροπή να βγάλει τη σωστή απόφαση και ο αστυνομικός να πάρει τον δρόμο που του αρμόζει».

Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου του οικισμού τσιγγάνων «Αγία Σοφία», Ρόδη Καρβούνη, γνώρισε τον 16χρονο ως νήπιο στην τάξη της το 2011 και, όπως δήλωσε, σήμερα θρηνεί μαζί με την κοινότητα της Αγίας Σοφίας για τον θάνατο του μαθητή της.

«Ο Κώστας ήταν μαθητής μας. Κοιτούσα τις παλιές φωτογραφίες στον υπολογιστή, από τη σχολική χρονιά του 2011-2012 και μου έρχεται να βάλω τα κλάματα», ανέφερε. Η ίδια τόνισε ότι η κοινότητας του οικισμού Αγίας Σοφίας είναι παραμελημένη, σημειώνοντας πως η Πολιτεία φέρει διαχρονικά τεράστια ευθύνη για την εγκατάλειψη των τσιγγάνων.

protothema.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση