Καρπός ΜεσολόγγιΚαρπός Μεσολόγγι

Μεσολόγγι – Λέσχη Πολιτικού προβληματισμού και δράσεων: «Ο Δήμος να διεκδικήσει τον ζωτικό του χώρο»

Messolonghi Voice
3 λεπτά ανάγνωσης

Η περιοχή μας κατοικείται αδιαλείπτως από αρχαιοτάτων χρόνων, αναμφισβήτητα κριτήρια είναι οι Μυκηναϊκές πόλεις Πλευρώνα, Καλυδώνα, Αλύκερνα, Ιθώρια, Οινιάδες. Κατοικείται αδιαλείπτως επειδή διαχειριζόταν οι κάτοικοι τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές αειφορικά! Επί υπουργίας Πεπονή με το δυνητικό νόμο 1822/1988 ως εναλλακτική πρόταση στην κατά πλήρη κυριότητα παραχώρηση της λιμνοθάλασσας, προέβλεπε την μεταβίβαση μετοχών, όταν οι Ελληνικές Αλυκές γίνουν Α.Ε., στους ΟΤΑ σε ποσοστό 45%. Ο Δήμος Μεσολογγίου τότε εδικαιούτο το 37%. Κατόπιν επί Βερελή, Ρεπάσου και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μάκη Γερολυμάτου, παρόλες τις αντιδράσεις αλλάζει ο νόμος Πεπονή και δίνει πλέον στους ΟΤΑ το 20% και αντίστοιχα στο Μεσολόγγι το 9,24%!!!

Εν τέλει, σήμερα, ο διευρυμένος Δήμος θα πρέπει επιτακτικά να διεκδικήσει το ζωτικό του χώρο (λιμνοθάλασσα, αλυκές, ιβάρια, αλίπεδα). Είναι ζήτημα επιβίωσης, να υπάρξει ανάπτυξη επ’ ωφέλεια των κατοίκων και να σταματήσει η φυγή του ανθρώπινου δυναμικού. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Ωριμάζει όλο και περισσότερο η αποκέντρωση ως κεντρική πολιτική και η Ε.Ε. είναι ευνοϊκότατο πλαίσιο. Η πραγματική αποκατάσταση του λιμνοθαλασσιακού χώρου, όσο γίνεται, γιατί η ζημιά είναι μεγάλη με το θαλάσσιο ορίζοντα να ανεβαίνει συνεχώς και οι λουρονησίδες να εξαφανίζονται σιγά – σιγά, θα πρέπει να αποτελέσει το πραγματικό αναπτυξιακό έργο των επόμενων χρόνων. Η δε εκμετάλλευση από το Δήμο αυτονοήτως να καθορίζεται από ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και πάντα με κριτήρια ελεύθερης οικονομίας. Άλλωστε, παγκοσμίως ο μοναδικός μηχανισμός παραγωγής πλούτου είναι η ελεύθερη οικονομία που καθορίζεται από τον ανελέητο νόμο: προσφορά και ζήτηση. Δυστυχώς για τους αερολογούντες, έτσι είναι.

ΥΓ1. Το «Δημοτικοσυνεταιριστικό» πείραμα το 1989 στην Κλείσοβα απέτυχε παταγωδώς με ευθύνη των εργαζομένων – αλιέων, όπως και η ΔΕΥΑΜ σήμερα αποτελεί μια “υπερχρεωμένη” επιχείρηση, κατά τους εργαζόμενους, αλλά με ευθύνη των διοικήσεων.

ΥΓ2. Το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Δήμο το 2023 θα είναι η αποκατάσταση του λιμνοθαλασσιακού χώρου και η διεκδίκηση κατά κυριότητα των πλουτοπαραγωγικών πηγών του, καθώς και η επανένταξη στο Δήμο των περιοχών Γαλατά, Περιθωρίου, Κρυονερίου και Αρακύνθου.

- Advertisement -

Για την Λέσχη

Η Επιτροπή Διαχείρισης

Δημήτρης (Τζίμης) Αλευράς – Οικονομολόγος, Μέλος Δ.Σ. συνταξιούχων Ο.Τ.Ε. Αιτ/νίας Λευκάδας

Θεοδόσης (Σάκης) Ζαρκαδούλης – πρώην Πρόεδρος  ιχθυοτροφείων λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – πρώην Πρόεδρος σωματείου ελεύθερων Αλιέων Μεσολογγίου 

Γιάννης Κανής – πρώην Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Ι.Π. Μεσολογγίου 

- Advertisement -

Βασίλης Μητσόπουλος – Επιχειρηματίας 

Περίανδρος Παπανικολάου – Πολιτισμολόγος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Σχολιάστε