Το τέλος του 20ου αιώνα σηματοδότησε μια κρίσιμη καμπή στη σημασία, το ρόλο και την πολυπλοκότητα στη διοίκηση των Δήμων. Αυτή σχετίζεται με τις μεγάλες αλλαγές και εξελίξεις στην οικονομία, την κοινωνία και το χώρο που συντελέστηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα:
Του Νίκου Μπαλαμπάνη
Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας – τέως Αντιπεριφερειάρχης Αρχιτέκτων Μηχανικός
ΕΜΠ – Msc Mηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ – Μsc
Σε όλον τον κόσμο οι Δήμοι έχουν την ευχέρεια να απορροφούν πιο γρήγορα τις τεκτονικές αλλαγές και τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να εφαρμόζουν σε πιλοτικό επίπεδο καινοτόμα προγράμματα, να προχωρούν σε αναπτυξιακές συνέργειες προς όφελος του πολίτη, να αναπτύσσουν δράσεις αλληλεγγύης. Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, κατά γενική ομολογία, η συμβολή των Δήμων στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής ήταν καθοριστική.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θέτουν πάντα στο προσκήνιο τα ίδια ερωτήματα.
Ποιος είναι ο δήμος Μεσολογγίου, πως διαβάζουμε το παρελθόν του, τι περιμένουμε από το παρόν και πως σχεδιάζουμε το μέλλον του;
Στην πραγματικότητα, ο Δήμος Μεσολογγίου τις τελευταίες δεκαετίες είναι σε αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας.
Τα ερωτήματα κρύβουν μέσα τους και τις ενδεχόμενες απαντήσεις, την ίδια στιγμή που κανείς μόνος του δεν μπορεί να προσεγγίσει ολιστικά τις λύσεις. Χρειάζεται σχεδιασμός, ανατροφοδότηση, γνώση και καθημερινή προσπάθεια.
Με την συνένωση των τριών καποδιστριακών Δήμων, του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, του Δήμου Αιτωλικού και του Δήμου Οινιαδών, οι ισορροπίες άλλαξαν, οι ανάγκες του πλέον διευρυμένου καλλικρατικού Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αναπροσαρμόστηκαν, έχοντας αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών του.
Ο πρώην Δήμος Οινιαδών , πρωταγωνιστής στον πρωτογενή τομέα, με τις απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις του , διασχίζεται από τον Αχελώο, ο οποίος και τροφοδοτεί την καρποφόρα γή των Οινιαδών, αλλά και παράλληλα προσδίδει μια απαράμιλλη ομορφιά , η οποία αναζητά, όραμα, σχέδιο και αξιοποίηση (περιβαλλοντική και τουριστική).
Η παραλία του Λούρου στο Νεοχώρι και του Διόνι στην Κατοχή παραμένουν εντελώς αναξιοποίητες, όχι λόγω του καθεστώτος προστασίας που τις διέπει , αλλά λόγω έλλειψης απτού σχεδίου, προγραμματισμού και πλαισίου διεκδίκησης.
Προβλήματα που χρονίζουν, όπως η ύδρευση, αλλά και το αποχετευτικό, ταλαιπωρούν ακόμη τους πολίτες και μαζί με την δύσκολη καθημερινότητα (σκουπίδια, φωτισμός, οδοποιία) συνθέτουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα διαβίωσης που έχει εγκλωβίσει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Ο πρώην Δήμος Αιτωλικού αποτελεί το στολίδι του Δήμου Μεσολογγίου. Η λεγόμενη «Μικρή Βενετία» χωροθετημένη σε μία γή που κυριαρχεί το υγρό στοιχείο. Ένας τόπος ζηλευτός για την παραδοσιακή του αλιεία , τα φυσικά του προϊόντα και την απέραντη λίμνη που αγκαλιάζει το Νησί. Ένας τόπος που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από διεθνείς προορισμούς, με την αξιοποίηση της Λιμνοθάλασσας και την περιβαλλοντική της διαχείριση. Παρόλα αυτά παλεύει ακόμη για το αυτονόητο λαμβάνοντας μόνο υποσχέσεις. Αντιμετωπίζει σειρά χρόνιων προβλημάτων όπως το πόσιμο νερό, το αποχετευτικό, τα υπό κατάρρευση ιστορικά γεφύρια, την περιβαλλοντική ρύπανση και άλλους παράγοντες που εμποδίζουν αυτό τον ιστορικό και πανέμορφο τόπο να αξιοποιηθεί και να μαγνητίσει τα βλέμματα όλου του πλανήτη.
Ο Δήμος Μεσολογγίου, η πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με την υποβάθμιση που υπέστει τα τελευταία χρόνια ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η έλλειψη παραγωγικού μοντέλου , η ανυπαρξία ουσιωδών υποδομών , η άρνηση στροφής στο θαλάσσιο μέτωπο , με την ταυτόχρονη κατακερμάτιση της 3βαθμιας εκπαίδευσης και ενός υγιούς ιδρύματος στο Μεσολόγγι, κατέστησαν την πόλη ουραγό των εξελίξεων.
Η ιστορία της πόλης μας και η παγκόσμια αναγνώριση της Θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων, των δικών μας προγόνων που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, δεν μπορεί να είναι μόνο ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης διάρκειας μερικών ημερών που δεν προσδίδει καμία αίγλη εκτός των τειχών, παρά μόνο προσφέρεται για εσωτερική κατανάλωση. Η πόλη των πέντε ( 5 ) πρωθυπουργών, η πόλη των ποιητών και των συγγραφέων, η πόλη της τέχνης και των γραμμάτων δυστυχώς συρρικνώνεται και χάνει διαρκώς το παγκόσμιο αποτύπωμα αναγνώρισης.
Και σε όλα αυτά προστίθενται, η αδυναμία επίλυσης ουσιωδών προβλημάτων της καθημερινότητας με ότι αυτό συνεπάγεται, με κυρίαρχο την πλημμύρα σε κάθε έντονη βροχή και την απουσία ουσιώδους σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σε αυτό τον Δήμο δεν γίνεται να αποτελεί επίτευγμα της διοίκησης το αυτονόητο. Χρειάζεται αναπτυξιακό όραμα και στρατηγικός σχεδιασμός.
Οι 19 τοπικές κοινότητες του Δήμου , με τις ιδιαιτερότητες τους, δεν μπορεί να είναι αποκομμένες από το κέντρο των εξελίξεων. Χρειάζεται ολιστική προσέγγιση και ηγεσία.
Ο Δήμος Μεσολογγίου χρειάζεται να γίνει
ένας Δήμος με ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ένας Δήμος ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ
ένας Δήμος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ
ένας Δήμος ΠΡΑΣΙΝΟΣ
ένας Δήμος ΚΑΘΑΡΟΣ
ένας Δήμος ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ
ένας Δήμος ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ που θα αναδεικνύει την ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ και ΦΥΣΙΚΗ του ΟΜΟΡΦΙΑ ένας Δήμος ΕΞΥΠΝΟΣ
ένας Δήμος ΦΙΛΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ
Ο α’ βαθμός αυτοδιοίκησης δεν είναι εξυπηρετήσεις ημετέρων και κουβέντες στα καφενεία. Είναι η άμεση επαφή με τον πολίτη, είναι συμμετοχή, είναι προσφορά.
Η ομορφιά του να προσφέρεις στον τόπο σου θα πρέπει να είναι το ερέθισμα για την ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά. Συμμετέχοντας προσφέρεις και μέσα από την συλλογικότητα δημιουργούνται οι βάσεις, ικανές να δομηθεί ο Δήμος ξανά!
Από ανθρώπους με γνώση και μεράκι.
Θαύματα φυσικά δεν γίνονται, αλλά με δουλειά, προσήλωση στον αναπτυξιακό στόχο και εγρήγορση, θα γίνει το πρώτο βήμα.
Μια προσπάθεια βασιζόμενη στον πλούτο του Δήμου, ο οποίος δεν έχει ακόμη επεξεργαστεί.
Ενθαρρύνοντας τους νέους και τις νέες να μείνουν στον τόπο μας, ενισχύοντας έμπρακτα τις ευάλωτες ομάδες πολιτών, αμβλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες που έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή μας.
Με πυξίδα την τεχνολογία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια βάζουμε τα θεμέλια για την τουριστική ανάπτυξη αυτού του ανεξάντλητου σε ομορφιά και ιστορίας τόπου.
Με σωστές κατευθύνσεις και κίνητρα λειτουργούμε υποστηρικτικά προς τον Πρωτογενή τομέα βοηθώντας να κάνει το επόμενο βήμα στον δευτερογενή τομέα, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόντα του τόπου μας.
Απαιτείται Σύνθεση, Όραμα, Καινοτομία, παλιοί και νέοι, γνωστοί και άγνωστοι, όλοι μαζί να ενώσουμε τους κύκλους μας για να ανεβάσουμε τον ιερό αυτό τόπο πιο ψηλά, εκεί που αρμόζει στην ιστορία του και στους ανθρώπους του. Χρειαζόμαστε δυνατή ηγεσία και κοινωνία πολιτών που πρέπει να αφυπνιστεί.
«Δεν κάθομαι ποτέ στο σχεδιαστήριο, αν δεν έχω πριν ολοκληρωμένη μέσα μου την κεντρική ιδέα ενός έργου […] Μπορώ ν’ αλλάξω στη συνέχεια τις λεπτομέρειες», δίδασκε ο διάσημος αρχιτέκτονας F.L. Wright στους μαθητές του στο Taliesin το 1932. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο της νέας ηγεσίας του Δήμου μας.
Ζούμε στον ομορφότερο Τόπο του Κόσμου.
Είναι καθήκον μας να τον στηρίξουμε
. Με την συμμετοχή μας!